Hjem / Fiske / Klokker laget av lakseskinn

Klokker laget av lakseskinn

Jeg satt å drakk litt kaffe å surfet litt på nett, så kom jeg over en kar som sa han drev å lagde klokker av lakseskinn. Dette gjorde meg selvfølgelig veldig nysgjerrig, så da var det bare en ting å gjøre.  Det var å finne denne personen som hadde bestemt seg for å bruke lakseskinn istedenfor dyreskinn. Denne personen fant jeg og han heter Paal Friele Grung. Paal kunne fortelle meg hvorfor han gikk for akkurat lakseskinn, og det jeg sitter og lurer på nå er: hvorfor ikke dette blir brukt mer?
Under promo videoen deres, så finner intervjuet jeg gjorde med Paal.

Kan du fortelle litt om hva BERG er, og hva dere holder på med?
BERG er et nytt norsk klokkemerke som henter inspirasjon fra naturen på Vestlandet og rundt Bergen. Første kolleksjonen er oppkalt et Ulriken og har fjellet inngravert på baksiden av urkassen. Jeg har valgt å bruke lakseskinn fra Færøyene i reimene mine. Det blir garvet på Europas fineste garveri som hører til på Island.

Hvor kom ideen til å lage klokker med laksskinn fra? En veldig utradisjonell vei å gå når man skal lage klokker.
Jeg snakket med en kompis som driver en klesbutikk i Bergen angående å bruke et kult materiale som representerte Bergen. Han sa de hadde fått inn noen vesker av lakseskinn, så jeg ble giret på å sjekke det ut og som alle andre så måtte jeg lukte på det for å kjenne om det luktet fisk av det. Det gjorde det heldigvis ikke. Jeg synes materialet var utrolig kult og unikt, så jeg nevnte det for noen venner og litt familie. Da sa min bestemor at under krigen så brukte de sko som var laget av lakseskinn, så da skjønte jeg at dette var et materiale som var veldig slitesterkt. Jeg ville jo differensiere meg fra de andre klokkene i markedet og det tror jeg definitivt at lakseskinnet har klart å gjør for meg.

Hvor er det laksen kommer fra? Og hvordan får dere dette til å bli en klokkereim?
Laksen kommer fra Færøyene siden all laks på Island sendes skinnet på, så da var Færøyene nærmest. Dessverre er det ikke noen som lager lakseskinn i Norge enda, men er jo veldig fornøyd med å kunne si jeg bruker Europas beste garveri. For å få skinnet til å bli fleksibelt og komfortabelt på så er det lagt vanlig skinn under lakseskinnet. Så reimen behandler man som man ville gjort med vanlig skinn. På sikt ønsker jeg å erstatte ku skinnet under med et materiale som gir samme funksjon, men jeg har ikke kommet over noe der enda.

Foto: Richard Safin

Hvordan er kvaliteten på lakseskinn i forholdt til skinn fra andre dyr?
Lakseskinn er faktisk tre ganger så slitesterkt som vanlig skinn. Kvaliteten er veldig høy og de som har vært testerne mine er ekstremt fornøyd med kvaliteten.

Selvfølgelig er det veldig mange som lurer på om klokkene lukter fisk. Gjør de det?
I fiskemiljøet så er det kanskje noen som skulle ønske at de lukter som fisk, men det gjør de nok ikke. Det er en prosess bak det som det er med andre typer skinn. I promovideoen til BERG så kan man se hvordan det behandles. Det tar 3 dager før et skinn er ferdig.

Foto: Richard Safin

Ser at dere har valgt å gå for motiver fra Norge. Kan vi kanskje se noen motiver som har med fiske å gjøre i fremtiden?

Ja, man skal ikke se bort ifra det kan komme. Jeg har noen tanker rundt hvordan de neste to kolleksjonene skal se ut, men motivet bak er fortsatt ikke fast bestemt.

Om jeg ønsker meg en slik klokke? Hvor kan jeg få tak i en?
De er tilgjengelig på Kickstarter.com fram til 11. April kl. 18, så etter blir det mulig å kjøpe via hjemmesiden www.bergwatches.com.

Ettersom vi er en Fiskeavis, så må vi nesten høre om du fisker selv? Om du fisker hva fisker du etter?
Jeg kan ikke kalle meg en fisker ettersom at kompisene mine som fisker mye mer dedikerte og engasjerte rundt det enn meg. Jeg har respekt for de som kaller seg fiskere og hva som legges i det. De siste årene har jeg ikke drevet så mye med fiske ettersom at muligheten ikke har vært der så mye, men jeg fisket etter piraja i Amazonas i 2012 som var grådig kult, men eller går det i fjellørret og makrell.

Tusen takk for tiden din Paal.
Vi ønsker deg masse lykke til og vi håper snart å få se en klokke med fiskemotiv!

Om Daniel

Daniel: Aktiv fluefisker og isfisker. Fisker også med andre redskaper. Erfaring fra drift av fiskeutstyrs butikk og nettbutikk.