Denne røde flotte fisken er i laksefamilien og har fått sitt norske navn på grunn av sin røde farge. I Norge finnes det minst to varianter av arten, vi har sjørøye og ferskvannsrøye. I denne artikkelen skal vi ta for oss sist nevnte.
Tips 1 – Hvordan finne røya under isfiske
For å få røye, er det helt avgjørende at arten finnes i vannet du skal fiske. Ved litt søk på Google, så finner man raskt ut hvilke arter som befinner seg der du skal fiske.
I november og desember, samles fisken for å gyte på såkalte varp. Et typisk røye varp, kan være en grunne i vannet som er steinete. Når vi letter etter røyevarp, pleier vi å bruke Gule Sider sine flyefoto kart. Da ser vi etter grunner ute i vannet. Vi prøver også å se litt på forholdene rundt land for å finne ut om dette er en egnet plass for røya å gyte. Fisker du i disse månedene, er det vanskelig å finne røya andre plasser en på varpene, men det er fult mulig.
Når vinteren har satt seg, vil oser, grunner og dypkanter, være verdt å prøve. Inn og utløp av elver og bekker, kan også være fine plasser, da det ofte er mye byttedyr som befinner seg disse plassene. Men vær forsiktig, da isen kan være utrygg ved slike steder.
Ute i sesongen, går røya høyere i vannlaget og kan befinne seg på relativt grunt vann.
Er det 30 cm fra isen til bunn, så kan det godt befinne seg en stor røye under isen.
Lyst å lære mer om isfiske? Les mer om innføring i isfiske her.
Tips 2 – Utstyr til røyefiske
Når det kommer valget av pilkestikke eller pilkestang, er vårt første valg under røyefiske en pilkestang. Årsaken er at det er lettere å kjøre fisken med denne. Og vi har opplevd at billige pilkestikker “eksploderer” når det er litt for kaldt, spesielt når tilslaget til røya kommer hardt og brått.
I motsetning til ørreten, så liker gjerne røya mer bevegelse og er ikke like forsiktig.
Vi fisker gjerne aktivt med en røyeblink med agnkrok, denne har vi agnet med maggot. Har du flere stenger, så kan du sette disse ut rundt deg. Røya kan også ta agn som henger stillestående. Et hemmelig triks er å feste en papirlapp eller stor teip bit på sena, så den flagrer litt i vinden. Har du da en mormyska eller bare en agnkrok med et lite søkke da, så vil denne danse rundt, og trigge til hugg.
Som nevnt over, kan det være lurt å teste ut fiske med mormyska, gjerne om røya er litt treg. Da denne ikke er så “ekstrem”, er det lettere for en forsiktig røye å bli nysgjerrig.
Det er også flere som isfisker etter røye med balansepilk, så har du dette må du gjerne prøve det også.
Tips 3 – Fisketeknikk etter røye
Røyeblink – Fisketeknikken her er enkel: Du slipper blinken helt ned til bunnen, sveiver opp noen runder så blinken henger fritt. Du gynger rolig med stikka, gjør noen større utslag nå og da, og lar av og til blinken henge helt stille.
Mormyska – Slipp ned til bunn, før du dunker den noen ganger i bunn. Dette for imitere et lite insekt som graver etter mat. Etter å ha slått mormyskan noen ganger i bunn, så løfter du den forsiktig noen centimeter over bunn før du holder den stille i noen sekunder. Etter dette kan du bevege den litt forsiktig opp og ned, før du slår den i bunn. Når du har gjort dette, kan du løfte den forsiktig oppover mens du rister morsykaen forsiktig. Ta gjerne noen pauser mens du løfter oppover. Holde stille og riste, så holde stille og riste i blant er også fint. Viktigste er variasjon, og at du ikke blir sittende stille uten å gjøre noe.
Balansepilk – Her kan det også være lurt å dunke litt i bunn for å imitere en fisk som leter mat. Dette gjør annen fisk nysgjerrig. Viktige med balansepilken er å gjøre store rolige bevegelser så pliken sjener ut og tilbake. Rist gjerne litt smått i den før du holder den stille, så den provoserer eventuell fisk som står å ser på pilken din.
Tips 4 – Innlokking av røye til fiskeplass
Det kan også være lurt å fore opp fiskeplassen man befinner seg på.
Ofte er det populært med eggeskall. Skallet er med på å gjøre det lettere å se røya som befinner seg på bunn. Ost og kjuke/ost, er også noe som blir en del brukt. Dette er en metode som er meget omdiskutert. Spørsmålet er om fisken tar skade av å spise kjuke/ost.
Vi vil anbefale å bruke det agnet du fisker med, fisker du med maggot, så hiver du litt maggot ned i hullet og de hullene du skal fiske i. Samme om du fisker med reke osv.
Typiske agn til røye: Maggot, mark, akkar, reke eller kunsig ang som gulp osv.
Tips 5 – Bevegelse under isfiske etter røye
Det er meget godt å fyre bål, og bli sittende på samme plass under hele turen. Sjansen er derimot større om du beveger deg, og borrer flere hull. Jobber du deg rundt i det området du tror det er fisk, vil du til slutt lykkes. Ofte trenger du ikke å bevege den lengre en 5 meter mellom hver hull.
4 kommentarer
[…] Les også: 5 tips til isfiske etter røye […]
[…] Les også: 5 tips til isfiske etter røye […]
[…] Les også: 5 tips til isfiske etter røye […]
[…] fiskeforum tilbyr en rekke tips og triks for å hjelpe deg med å forbedre fisketeknikken din. Fra beste fiskeplasser til valg av utstyr, vårt forum gir deg all informasjonen du trenger […]