Endeløse blanketimer, tresmak i baken og rastløse bein. Bieffektene av kystmeite kan være mange, om man leter etter noe negativt med det. Heldigvis finnes det god, gammeldags tidtrøyte, og noe av det er duppfiske etter lyr. Foruten å være til tider svært effektivt, er det også innmari gøy.
Av Lasse Bøe
Lyren er en absolutt folkefavoritt, både på spisebordet og i andre enden av snøret. Den er sprek, og kan fanges på absolutt alle metoder man kan tenke seg. Selv om shadjigger og sildesluker er noe av de mer effektive metodene, er duppfiske min soleklare favoritt. Og det lar seg kombinere godt med statisk kystmeite mens man venter på napp.
Jeg forbinder lyrfiske med fiske i nærheten av strukturer, gjerne fjellvegger eller i kanter opp til ei grunne. Ofte står lyren i bakhold for å kunne snappe seg en småfisk som svømmer forbi.
Selv om lyren er en svært takknemlig fisk å få til å bite på alle naturlige agn, holder jeg hel sypike som min favoritt. Dette er en fisk den er vant til å spise, samtidig som det å fiske sypike til agn sjeldent byr på store problemer. En hel agnfisk pleier å holde de mindre lyrene unna og…
Slik lager du et dupptackel til lyr
Jeg prøver å holde det enkelt i tillegg til fleksibelt, og bruker en glidedupp med stor bæreevne. Dette gjør at jeg kan variere dybden jeg fisker på med en rask håndvendig, samtidig som den store duppen holder en del vekt. Dette sikrer kastelengde, og stabilitet i strøm eller bevegelig vann.
Krokvalget mitt er ikke tilfeldig, og her er sirkelkrok en svært sikker vinner. Selv om lyr gjør seg godt på i magen, liker jeg å kunne velge mine egne matfisker og ikke bli stuck med masse fisk som svelger kroken langt ned i magesekken.
Duppene jeg bruker har bærevekt på 80-90gr, men jeg bruker maks 60gr bly for å få agnfisken ned til fisken. Ved å undervekte duppen på denne måten, blir også motstanden stor, og gjør det til en drøm å la fisken «bolte» seg selv på duppen, og det er her sirkelkroken er uovertruffen. Lyren er sjeldent forsiktig av seg, og ved synet av en død sypike drive gjennom strømmen, tar den som regel agnet med stor kraft, og kroker seg selv direkte på duppen.
Duppen justeres opp og ned på sena ved hjelp av en duppstopper laget av Powergum (til høyre for duppen i diagrammet). Dette er en gummilignende tråd som knytes rundt hovedsena fra snella. I bildeserien nedenfor ser du hvordan denne knuten lages.
Søkket hektes i hempa under duppen, og duppstopperen kan flyttes opp og ned ved å sette fingerneglene på en av sidene av stopperen og flyttes til ønsket plassering på sena.
Kroken agnes med valgfritt agn. Brukes det hel agnfisk, tres kroken fra undersiden av haka og opp gjennom skallen. Fri krokspiss er viktig ved bruk av sirkelkrok.