Sommeren og sensommeren er en litt vanskelig tid når det kommer til sjøørretfiske, så derfor har vi tatt kontakt med med de som er mest dyktige på dette feltet. Etter å ha snakket med Bjørn Tore Kjølholt, Eivind Berulfsen, Ole Martin Gilbu og Alexander Fredagsvik, så føler vi oss godt forberedt på å få sjøørret på de kommende turene. Vi har jo selvfølgelig ikke glemt våre lesere, så vi deler jo selvfølgelig hva de har sagt til oss med dere. Under her finner du tips og erfaringen til disse ekspertene.
Bjørn Tore Kjølholt
Mitt fisketips – Fange sjøørret om sommeren.
Sjøørreten er som kjent mest på hugget tidlig morgen, kveld og natt.
Men jeg vil gi et tips som gir dere litt hjelp slik at dere kan fange sjøørret midt på dagen. På dagen så oppsøker sjøørreten de litt dypere vannlag eller strømmende vann for å hvile. I de dypere vannlag så gjemmer den seg nær bunnen og i strømmende vann så hviler den på grunna. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle sjøørreter som er i sjøen men mange har denne atferden.
Det å fiske sjøørret i de dypere vannlag på sommeren kan fort bli en frustrerende affære.
Horngjel og makrell vil nok dominere dine fangster. For å unngå dette så sats på små og grunne strømsund, fisk da tidevannet er på det sterkeste. Dette fisket er veldig morsomt og gir refleksjoner tilbake til elvefisket.
Jeg bruker lett utstyr som klasse 5 og slow intermediate eller flyteline. Favoritt fluer er små marabou reker i str 10 gjerne så ned til str 12! Marabou fordi de er veldig myke og gir en meget fristende gange i strømmen. Farge rosa eller oransje.
Sjøørreten er ofte utenfor hoggperioden på dagtid og da må man friste med noe annet.
Som en meget kjent gjeddefisker sa en gang. Når gjedda er mett må du friste med en liten karamell! Dette gjelder nok for en sjøørret også.
Her er et par fisker jeg har fått denne uken med ei lita reke i noen smale og grunne strømsund. Alle fiskene er tatt midt på dagen med en vanntemperatur oppimot 19 grader.
PS! Sjøørret / ørret blir fort sliten i varmt vann. La den hvile litt i håven før du løfter den opp for a ta ut kroken eller flua.
En liten god film fra juli fiske med Bjørn Tore.
Eivind Berulfsen
Fiske etter sjøørret sommer/sensommer.
Det er mange av oss som ikke kan legge fisket etter de optimale forhold og som får et lite vindu i en travel hverdag. Jeg bruker å si det slik: når du får tid, fisk da. Skal du ut etter sjøørreten i disse sommerdager er det et par ting du kan sjekke ut som høyner oddsen din for å komme i kontakt med sjø-sølvtøyet.
Jeg blir ofte kontaktet på denne tiden av året. Folk er lei av makrell og nebbgjedda som glefser etter flua. Men da skal du huske på en ting, sjøørreten jager ofte i ytterkanten av makrellstimene. Sjansen for å treffe på en sjøørret rundt disse stimene er ofte stor.
Her kommer et par tips fra Berulfsen som du lett kan sjekke ut før du skal ut.
Tips 1.
Ta en titt på tidevannstabellen. Sjekk når vannet er på vei opp eller ned. Tidevannsstrømmer er hotspots for sommer-ørret. Den liker det friske vannet og jager ofte rundt i disse strømmene på let etter bortkomne lopper, reker og kutlinger.
Tips 2.
Sjekk sjøkartet på gulesider. Se om plassen du skal på har dype renner (Dybder fra 20 meter +), gjerne tett opp til land der du skal fiske. Så ser du om det finnes en odde som bryter av dyprenna eller om det er en grunne eller et skjær der. I kombinasjon med tidevannet vil dette gjøre at det blir liv og røre i tanga der byttedyrene holder til. Her blir ofte vannet også litt kaldere. Sjøørreten trives godt her om sommeren og det gjør byttedyrene også. De plukker små krepsdyr som tanglus, krill og lopper som kommer på avveie på grunn av strømmen.
Tips 3.
Ta kontakt med noen i området som kanskje er kjent, for eksempel meg. Jeg sier ofte :”Ring meg da vel”. Og det er det mange som gjør. Folk ringer og jeg deler med stor glede og iver. Det har jeg alltid gjort og vil fortsette med så lenge det er saltvann under neglene på meg. Velkommen til en hyggelig sjøørretprat.
Tips 4.
Fluevalg. For dere som kjenner meg blir jo dette ikke så spennende. Som dere vet blir jeg jo kalt for Mr.Vaskebjørn til tider og jeg tar det som et kompliment. Jeg setter ofte på denne flua. Da er jeg i mitt ess. Jeg har trua og det er nettopp da jeg får fisk. Jeg har mange rundt meg som fisker med alt mulig av fluer og de får fiske de også. Til tider mer enn meg. Fluevalget kommer som regel helt til slutt. Fisk med noe du har tro på.
Tips 5.
Så skal vi ikke glemme at det er noe som heter fiskelykke. Folk som rett og slett har flaks. De får fisk uansett vær og vind. Uansett hvilket utstyr de har eller hvilken teknikk de bruker på inntrekket på flua. Jeg har mange slike episoder som jeg kan referere til hvor det blir tatt opp 2 kilos fisk. Jeg kan bli stående å gape og le fordi det er så jækla typisk.
Så ta med deg trua, sjekk litt om tidevannet og plassen du skal på. Legg mere tid i læren om byttedyrene. Har du ikke tid til det? Ring meg da vel
Mvfluefiskehilsen Eivind Berulfsen.
Alexander Fredagsvik
I over 22 år har jeg fått oppleve gleden ved dette fiske. Det skal sies at det har vært mange opp og nedturer igjennom disse årene. Mange frustrerende stunder hvor jeg nesten gav opp. Men allikevel prøvde igjen og igjen. Idag kan jeg med hånden på hjertet si at fluefiske er blitt en del av meg. Og for meg finnes det ingenting som er mer avslappende, og som gir meg en slik indre ro som nettopp dette.
Fluekasting og fluefiske kan være utfordrende i begynnelsen. Faktisk så kan det være utfordrende så lenge man ønsker det selv. Med det mener jeg at man aldri blir utlært i dette. Uansett hvor lenge man har drevet med fluefiske, så er det alltid noe nytt å lære. Det trenger ikke å være så vanskelig å komme igang, og det trengs svært lite kunnskap og evner for å få det til sånn noenlunde. Som med alt annet er det kravet man pålegger seg selv, som styrer denne prosessen.
Mitt liv som fluefisker har gitt meg mange fantastiske opplevelser, og jeg vil gjerne at flest mulig skal få oppleve dette utrolig morsomme fisket.
Bli med meg inn i min verden som fluefisker, så skal jeg gjøre alt jeg kan for å gi deg en pangstart på din vei mot store opplevelser sommerstid.
Det er midtsommer og temperaturen i vannet begynner å bli en del varmere fort, fisken har beitet godt en stund, og blir tilsvarende vanskeligere å lure. Nå kan det være lurt å fiske tidlig og sent på klare fine dager. Er det ruskete vær, kan du med hell ha ett bra fiske hele dagen.På dager hvor jeg fisker dagtid, bruker jeg nå naturlige farger og spesielt farger som brun, tan, grått og oliven. Favoritt mønstre er en speyreke i str6 og brisling imitasjon i str6. Personlig liker jeg å fiske i ruskete vær, og gjerne pålands vind. På slike dager går sjøørreten ofte tett på land, og de metrene du mister på å kaste i motvind, får du igjen pga av fiskens beite mønster nært land. « RUSKEVÆR ER STORØRRET VÆR» Dette stemmer veldig bra, og jeg anbefaler alle som vil ha kontakt med de virkelig store ørretene, å fiske under slike forhold.
Problemet nå er at varmen i vannet ofte gjør at fisken trekker ut på dypere vann. I Juni/Juli /August er det morgenfiske og kveld/nattfiske som gjelder. Da kommer fisken nærmere land, og ett bra triks da, er å fiske med fluer som gir en god siluett. Mørke og ltt fyldige fluer på natten, og gjerne litt mindre fluer når det blir lysere. Lopper er ett bra valg på morgen kvisten. Fluer som wolly buggere, gurglers ol er fine å bruke i de mørkeste timene. Nå er det også full fart i Havabboren, og du finner dem ofte sammen med både makrell og sjøørret.
Disse månedene byr på vanskelige forhold for en sjøørret fisker. Nå må du ofte langt utaskjærs for å finne de flotteste fiskene. Skal du fiske på de vante plassene dine på denne tiden, er det som nevnt morgen/kveld/natt som gjelder. Gjerne etter noen dager med temperatur fall, og mye regn. Uten tvil de vanskeligeste månedene å fiske sjøørret i sjøen på. Heldigvis er det nå en del sjøørret på elven, og man kan fange dem der hvor det er tillat.
Tips til Juni/ Juli/August fiske
- Nyt ferie med familie og venner.
- Fisk langt utaskjærs på egnede beite områder.
- Bruk kveld frem til morgen for best resultat.
- Mørke fluer, gjerne med litt rødt i hele døgnet (ingen regel uten unntak)
- Prøv deg på sjøørreten i elvene rundt om.
- Havabbor fiske er nå veldig bra, fisk hele dagen og glem sjøørreten litt
- Kommer det ruskevær og væromslag, så er det viktig å komme seg ut å fiske. Da blir det straks mer oksygen i vannet, og fisken er mer på hugget.
- Sier det igjen «Bruk fluer i duse farger, og ikke glem sorte fluer. Sorte fluer med en liten rød trigger kan være veldig effektivt om sommeren.
- Fisk gjerne med synke line på dagtid for å komme ned i vannlaget. Synk 3 er fint. På kvelds tid går jeg mye med slow intermediate,eller flyt og fisker høyt for å få siluett.
Ole Martin Gilbu
Sommerfiske etter sjøørret kan være både spennende og gi noen flotte opplevelser. For min del tar laksefiske store deler av tiden min om sommeren, men fra slutten av juli og utover beveger jeg meg gjerne ut til de salte elementene igjen. Der venter nattfiske og sprek sjøørret i topp kondisjon. Også fiske på dagen leverer bra. For min del brukes tiden fra kveld til morgen, altså gjennom natten. Jeg trives best med å fiske fra mørket og inn i lyset. Mine beste øyeblikk fra disse turene er når stor fisk kommer inn på grunnere vann å tar flua tett mot land.
FISKEPLASSER for min del denne årstiden er variable og mange. Jeg drar ofte innom strender hvor roen har senket seg etter dagens besøk fra badegjester.
Trives godt ytterst i skjærgården. Steder med mye tidevannstrømmer, og marbakker med dypt vann utenfor hvor kaldere vann presses opp. I tillegg fisker jeg alltid over båthavner som ligger med direkte tilgang til havet og dypere vann. Har hatt mange flotte opplevelser inne i slike havner om nettene. I tillegg etter heftig pålandsvind, fisker jeg over diverse bassenger. Litt typisk samme stedene jeg fisker om våren.
Med andre ord, er det ikke noe hokus pokus over mine fiskeområder denne årstiden og de fleste kjenner seg nok igjen.
FLUEVALG tenker jeg ikke så mye på annet enn størrelse på flua. Liker selv å bruke store fluer nå. Fisker med fluer jeg har troen på da som foreksempel en brisling eller reke imitasjon. Med i boksen har jeg selvfølgelig med noen lopper som funker bra om man treffer på vakende fisk eller inne på grunnene om nettene. Treffer ofte på vakende fisk over grunne partier med tidevannstrømmer eller rundt skjær. Artig fiske. Husk variasjon på inntrekk.. Variasjon på nettopp dette er et nøkkelord og gjelder alle årstidene.
FLUELINE går i samme line som jeg bruker hele året. Fast Intermediate line, men en synkeline er alltid med og brukes for mer effektivt fiske ved dypere partier. Ofte kan fisken gå dypt , da særlig ved fiske om dagen.
– Prøv nattfiske, men husk å vær forsiktig med å bevege deg ut i vannet. Sjøørreten kan være nærmere enn du tror.
– Varier på dybden. Fisk over dypere partier.
– La bukten eller grunnen du fisker om natten få små hvilepauser før man prøver igjen. Plutselig kommer dem inn.
Så da sier jeg bare skitt fiske, ha en fortsatt god sommer og nyt det herlige livet langs kysten.
Vi i Fiskeavisen takker alle ekspertene som har stilt opp i denne saken, og delt sine erfaringer og tips.
Til dere andre, så er det ingen unnskyldinger til å legge fiskestanga på hylla denne sesongen!
Får flere sjøørret tips, så kan du sjekke alle våre sjøørret guider her: Fiskeavisen.no/category/guider/sjoorretfiske/