
Av Raphael Pedersen
Hva er egentlig dette artsfiskegreiene?!
I denne artikkelen vil jeg prøve å fortelle om vår spennende fiskeverden. Artsfiske miljøet vokser seg stadig større. Egentlig så er det ikke så annerledes enn vanlig sportsfiske, det meste er nokså likt med unntak av at her skal alle fiskbare arter tas enten det er en liten` guppi` på grammet eller en av de mer kjente og grovere fiskene som kveite. Det er stort sett `catch&release`metoden vi bruker her også, men selvfølgelig er mange av artene veldig god mat, så da blir den i enkelte tilfeller med hjem til middagsbordet.
I Norges hav, fjorder og vann svømmer omlag 300 forskjellige fiskearter. 150 av dem skal være mulige å fiske på. Tenk på det du! Det som facinerer meg når jeg fisker i havet er at du vet aldri hva som kan overraske med å bite på kroken.
Jeg har valgt ut noen artsfiskevenner jeg vil pressentere i denne artikkelen før jeg skriver videre om selve saken.
En meget sentral kar i artsfiske miljøet er John Olav Florø-Larsen . I fjor tok han 100 fiskearter på et kalender år. Alle tatt på stang og krok med forskjellige typer agn. Totalt har han 116 arter bare i Norge.
Asgeir Alvestad fra pure fishing er et kjent navn hos de fleste aktive fiskere i landet og har en imponerende artsliste! I 2013 startet han listen sin på ny. Nå har han 113 arter, men totalt med arter fra før av er han på ca 120 arter bare i Norge og har mer enn noen jeg kjenner. En av de heftigste artene må være verdensrekorden på håkjerring tatt på stang i Nedstrandsfjorden Rogaland 2013. Vekt: 1,1 tonn. Besøk gjerne bloggen hans. Asgeir er en av Norges beste sports/artsfiskere og det oser av gode fisketips på bloggen hans.

Øistein Winther fra Bergen. Her med en pen røye
Øistein Winther dukker opp på`Ut i naturen`på nrk førskommende tirsdag- Det lukter fisk av den sendingen ! Øistein har til nå i år fisket 49 forskjellige arter i Norge. Det er ganske heftig, for vi er kun komt til april mnd!
Mitt søskenbarn Sebastian Rinaldo Pedersen fra Stavanger. Sebb som han blir kalt er en ivrig artsfisker som bruker over gjennomsnittet mange timer på jakt etter nye arter og Norges rekorder. Han blir nokså garantert en kjent fiskeprofil i fremtiden og er på god vei allerede.
Det er så mange flere jeg kunne nevnt og bilder jeg kunne vist. Men det hadde bare endt opp med en alt for lang artikkel desverre. Men leser du videre så får du tips om steder du kan lese mer om dette og se flere av artene vi tar.
Hvordan fungerer dette? Jeg skal nevne tre typiske teknikker vi bruker.
kikkfiske. Som du leser i navnet så kikker/leter vi etter arten vi vil ha i fjæra, eller på nattestid med sterke hodelykter fra feks småbåthavner. Noen arter er nattaktive og dukker ikke opp for å jakte før mørket kommer. Dette er faktisk en av mine favoritt metoder. Ta deg en tur ut på nattestid og se all den aktive fisken som svømmer rundt på grunna. Man ser torsk, steinbit, kveiter mm på grove størrelser. Bare det i seg selv er en opplevelse!
Vindusfiske: Ja – vi bruker et vindu, vadebukser og hodelykt. Dette er også typisk kvelds/nattfiske. Vi daffer rundt på sandbunnen iført vadebukse og med sterk hodelykt slik at vi kan se eventuelle flatfisker som ligger i sanden. Vinduet hjelper oss til å se gjennom vannskorpa- det funker akkurat som en dykkermaske på et vis. Dette er en genial måte og ta blandt annet flatfisker som rødspetter, slettvar, piggvar, tunge, skrubbe og sandflyndrer på. Samt andre arter også. Vi bruker selvfølgelig fiskestang her også. ALT skal tas på stang og krok- simple rule!
Blindfiske: Da fisker man på dyp enten fra land eller båt hvor man ikke ser fisken. Alt fra 5 meter til 600++ meter. Det kommer an på hvilken art man jakter. Dette er alltid spennende, men her kreves mye planlegging i forkant!
Som artsfisker blir du en utrolig dyktig fisker. Du lærer deg så mange teknikker til artene at normal fisking går som en drøm. Noen arter tar lang tid, mens andre er enkle som bare det. En liten ting til slutt. Er dette humant for fisken? Vi lar den bite over en krok, være på land og bli fotografert for deretter og settes ut igjen. Noen mennesker vil alltid være i mot all form av sportsfiske, slik vil det alltid være og man må bare respektere det. Men hvor mye fisken lider må jeg si meg svært usikker på. Jeg har selv opplevd at flatfisk, fløyfisk, ulke, torsk og til og med steinbit har tatt samme krok og agn bare minutter etter at jeg satt den tilbake i sjøen. Med andre ord, den kan umulig ha fått en støkk for livet. Vil du lese mer om artsfiske? På facebook finnes en gruppe som heter `norske artsfiskere`
Du kan besøke hjemmesiden min og bloggen min på raphaelpedersen.com eller besøke Asgeir Alvestad sin blogg. Den finner du enkelt med å google navnet hans.
Vennlig hilsen Raphael Pedersen.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.