Les del 1 og 2 her:
Fluefiske For nybegynnere del 1.
Fluefiske For nybegynnere del 2.
Det finnes mange forskjellige kastemetoder og du finner video av hvordan du utfører dem på nettet.
Jeg vil si det er tre typer kasting som er mest brukt i i fluefiske. Ut av disse tre finnes det enda fler «undervarianter» og tillegskast.
- Overhodet kast – dette er mest brukt. Du har nok set folk kaste nøret fram og tilbake over hodet
- Roll kast – Her ligger snøret på vannet og du ruller da ut snøret på nytt. Her kaster du mer effektiv men mer bråkete.
- Spey Cast – Dette er en spesiell kasteteknikk som for det meste brukes ved elvefiske.
Det holdes fast kastekurs rundt omkring og etter noen google søk finner du hvor som er nærmest deg.
Det er et par ting å se etter når du øver som vil fortelle deg om du gjør kasting riktig:
- Du skal ikke bruke håndleddet ditt når du kaster
- Hold armen tett inntil deg når du kaster. Den skal skyves fram og tilbake i en kontrollert og rask bevegelse
- Ikke ta i hardt når du kaster som du vanligvis gjør med haspel utstyr
- Toppen av løkken skal rulles ut parallelt med bunnen. Hele kastet bør rulle parallelt med bakken
- Løkken skal være smal
- Løkken skal rulle glatt og rett fra begynnelse til slutt, med hele linjen og fortom strekker seg ut før den falt til vannet
For å lade et kast, må fluestang bli «lastet» med energi, som deretter slippes i linen. Konseptet ligner på å skyte en pil og bue: baugen må bøyes, som lagrer energien som frigjøres når baugen slippes plutselig. Det samme gjelder for kasting med en fluestang, men energien oppnås ved hjelp av en jevn akselererende bevegelse i kastet.
Når du har dette på plass kan du starte med «dobbeltdraget». Dette er et ekstra drag du gjør med din andre hånd. Dette gjør du for å få ekstra energi i kastet slik at du kan kaste lenger. På starten er dette litt som å gni deg på magen og klappe deg på hodet samtidig, og du vil bruke litt tid på å få motorikken i dette i gang. Starter du med å gjøre dobbelt draget i det du kaster snøret vil det etterhvert sette seg selv.
Det kan være lurt å filme seg selv eller ha noen med seg når du øver deg på å kaste slik at du enten kan se deg selv, eller få fortalt åsen du kaster.
Har du kastet litt tidligere men sliten med såkalt «grisehale» i dine kast? Dette har med at bakkastet ditt er feil. De fleste kastefeil er på grunn av at bakkastet ikke er riktig. Enten at det ikke har strukket seg riktig ut, eller at du fører stangen for langt bak når du gjør bakkastet. Det er viktig at snøret rettet seg någent ut før du startet framkastet/bakkastet. Det er viktig å ha kontroll på snøret du har ute, og ikke forhast deg med å ha masse snøre ute for å kunne kaste langt.
Om du står på en gressplen så legg gjerne ut blinker på plene som du kan øve å treffe på. Kaster du på vakene fisk er det viktig at du treffer der du skal treffe som da vil bli foran fisken i elv og på vake i et stille vann.
Det sies at det ikke finnes noen feil kastemetode men bare forskjellige tekniker. Jeg og en annen fluefisker som kaster overhodekast kaster samme type kast, men med forskjellige tekniker.
Når du fisker i elv burde du lære deg «mendkastet». Å Mende betyr å fore snøre ettersom snøret flyter nedover i strømmen. Et mendkast vil sørge for at du slipper å starte mendingen med en gang. Dette er bedre med tanke på at når du mender så vil dette slå en smule ut på fluen. Dette kan gjøre at fisken velger å ikke ta fluen. Mend kastet er et overhodetkast men når du kaster så trekker du stangen til siden, slik at det blir noe slakk i snøret og det kan flye en til to meter uten at du trenger å fore på snøre.
Rullekastet: Dette bruker du for å ha snøret så mye i vannet som mulig. Her vil du slippe å trekke inn alt snøret for og så begynne overhodet kastet igjen. Det negative med dette er at snøret vil bråke noe mer i vannet og kan da skremme fisken.
Som nyebgynner starter du med å lære deg overhodet kastet da nesten alle kast er bygget på dette. Når du er ny og skal starte å kaste er det viktig at du ikke prøverå kaste langt men kort og riktig før du prøver å kaste lengre. Dette vil komme av seg selv når du lærer deg kortere kast.
Snøreklumpen har mye og si på det å lære seg å kaste. Har du en lang klump, så er du nødt til å ha mer snøre i luften for å kunne utføre kastet. Har du en kort klump som det er på f.eks. det nye snøret til Arctic Silver, trenger du svært lite snøre ute for å utføre kastet.
Føler du har snøret er tregt på vei ut stangringene burde du smøre snøret med et glidemiddel. Dette får du kjøpt i de fleste fiskeforetninger som og har flueutstyr. Dette gjør jeg nesten hver fisketur.
Les del 1 og 2 her:
Fluefiske For nybegynnere del 1.
Fluefiske For nybegynnere del 2.
Skrevet av Dan Eckholm
1 kommentar
[…] Les mer om fluefiske for nybegynnere her:Fluesnøre – kastemetoder – Ekstrautstyr […]