Hjem Fiskeguider Fluefiske for nybegynnere. Del 2 Fluesnøre.

Fluefiske for nybegynnere. Del 2 Fluesnøre.

Av Redaksjonen

Skrevet av Dan Eckholm 
Ikke lest del 1? Les den ved å klikke her.

Et fluesnøre består av 3 deler.

  1. Backing
  2. Fluesnøre/running Line + skyteklump
  3. Fortom

Backing:

Dette er et snøre som er innerst på snellen din. Dette er i tilfelle fisken du har på drar ut mer snøre enn du kan holde igjen. Dette er også her for å fylle snellen med snøre. Denne får du også i vektklasser men ikke like mange som med fluesnører. Det viktigste her er å ha sterkt nok til å stanse og snu en fisk.

Fluesnøre:

Dette er en verden du vil mislike. Spør du 20 fluefiskere om tips til hvilke snøre du skal kjøpe vil du få 60 svar. Her kommer det enkelt og greit. Det er mange spesifikasjoner på et fluesnøre. Du har først flytesnøre som du fisker tørt med (tørfluer som ligger på vannflaten), slow intermediet snøre – synker sakte. Fast intermediet – synker kjapt. Sink line – synker veldig kjapt. Og mer i mellom: Float med sink tip osv.

Så har du skyteklump. Dette er en egen del av et snøre og gjerne ikke et «helsnøre». Som regel brukes dette ved Speycasting og i stedet for backing bruker du da Running line. Dette er utstyr som mest brukes med Laksefiske.

Polyleader: Dette fungerer enkelt som en forlengelse av fluesnøret og med en kortere fortom. Disse får du i forskjellige synke og flyteklasser. Her kan du også blande om du ikke har et flytesnøre. Da kan du enkelt bruke intermediet Leader og da få et; Float med sink tip snøre.

Her ser du spesifikasjoner på forkortelsene på fluesnører.

  • Double Taper (DT): Dette er et typisk presentasjonssnøre som er velegnet til fine snørebuer og delikate og lette kast.
  • Weight Forward (WF): Dette er et universalsnøre som kombinerer lengre kast med en akseptabel presentasjon. Siden kastevekten er konsentrert i den ytre delen av snøret, vinner lengde over delikat presentasjon.
  • Casting Taper: Dette er en WF som er spesialdesignet for lange kast. Rear Taper på denne er lengre enn på en standard WF, og vekten blir dermed enda mer konsentrert foran på snøret. Kastelengden blir bedre, men det går på bekostning av elegansen i presentasjonen. Noen ganger kalles disse snørene Distance Taper (Scientific Anglers) eller QuickShooter Taper (Rio).
  • Wind Taper: Dette er snører som har blitt designet for å fungere godt under vanskelige vindforhold. De har en kort Belly og en veldig lang Rear Taper, noe som gir en hammer-aktig vektdistribusjon. Det passer bra til å slå seg gjennom vinden med. Produktnavn inkluderer Wind Taper, Salt Water Taper, WF Performance (Guideline) og andre. Rios Wind Taper kalles Delta Taper.
  • Compound Taper: Dette er taperinger som er bygd av mer enn én overgang. En Compound Taper har tre eller flere lengder med jevntjukt snøre som er oppdelt med hver sin tapering. De vanligste variantene er forskjellige varianter av Wind Taper, med to eller flere Rear Tapers.
  • Triangle Taper: Dette er snører hvor Front Taper er ekstra lang og sørger for en myk overgang av kraft fra snøret til fortommen.
  • Long Belly: Dette er snører med ekstra lang Belly, men ellers er de mye det samme som vanlige WF-snører. Noen ganger har de en lengre Rear Taper. Dette kan ha en positiv effekt når de brukes på tohåndsstenger, noe som er hovedhensikten med Long Belly-snører. Et Long Belly vil oppføre seg som et DT-snøre når du jobber det ut, men vil samtidig være i stand til å skyte ekstra snøre i selve kastet.
  • Short Belly: Dette snøret har en kort Belly og vekten er konsentrert i den absolutt fremste delen av snøret, gjerne med en kort og brått tapert Rear Taper. Disse snørene gir god kastekraft, men uten hammereffekten til en Wind Taper.
  • Shooting Taper: Kallles også Shooting Head. Dette er Belly/body-delen av et fluesnøre, uten noen Running Line (skytesnøre). Et Shooting Head-snøre er lett å bytte og mange velger dette for å kunne ha rask tilgang på forskjellige synkegrader og kombinasjoner uten å bytte skytesnøret.

Vekten og tettheten til fluesnøret er like viktig som fasongen når det gjelder å vurdere snørets kaste- og fiskeegenskaper.

Det vanligste snøret å bruke er et WF snøre. Dette brukes som oftes til ørret og SØ fiske både i sjø og elv og vann. Skyteklumpen er det tykkeste på snøret og det er med på å avgjøre lengden og kontrollen du har på dine kast. Har du et snøre med en langskyte klump må du ha mer snøre ute i «ladingen» før du kan kaste snøret. Det er også mer avhengig av at du har klaring bak deg siden bakslengen er like lang som forslengen. Det er også mer avhengig av været og mindre vind for å kunne kastes riktig. Kjøper du et snøre med kortere skyteklump vil du trenge mye mindre snøre ute for å lade stangen og skyte ut snøret. Du vil føle mer kontroll over et snøre med en kortere klump enn med en lengre klump.

Diameteren på snøret vil også ha en betydning på vekt og værforhold. f.eks. Arctic Silver sin nye Micro Diameter har en kortere klump, tynnere diameter men alikevel har samme vekt. Dette gjør at det kan brukes i noe røffere vær enn et snøre med lengre klump og større diameter. Jeg har testet dette selv, og du kan lese om anmeldelsen min her:

Et fluesnøre er av organisk matriale og behandles til tider. Med snøreminne menes det at snøret krøller seg og holder seg «krøllet» som det gjør på snellen din etter du har kastet dette ut. Du kan se åsen du rengjør og fjerner snøreminne på en video her:. Det er viktig at snøret ikke ligger i direkte sollys, i væske eller for kaldt over lengre tid.

En oversikt over de mest brukte snørene ser du i bildet øverst til høyre. For snøre info om Spey Casting – Se del 3.

Hvilke snøre du vil kaste best med kommer også ann på hvilken type stang du har. Da tenker jeg på om du har en stiv eller myk stang. Egen erfart vil jeg si at en stiv stang passer er det lettere å kaste med en kortere og mer kompakt klump forran. Og med en myk stang går det fint å kaste med en lengre klump. Det vigtigste er at du velger riktig snøreklasse til stangen og at det passer deg. Ta gjerne med stangen når du skal kjøpe snøre og spør etter personen som kan fluefiske og ikke en vanlig fisker.

Fortom:

Fortom får du som regel ferdig tapert. Det betyr at den er tykk i den ene delen og blir tynnere ut snøret. Det står på pakken hvor mange ganger den blir tynnere. Det er denne delen du fester fluesnøret og fluen ditt i. Disse kommer også som regel med ferdige løkker. Du har to hovedtype fortommer. Nylon og Fluorkarbon. Du kan lese mer om forskjellen på disse her:. På pakken står meste av infoen du trenger, men det er bruddvekten du må være nøye på. Du fisker ikke stor Sjøørret på en 7x fortom.

Se video av åsen du kan spare penger på fluefortom ved å skjøte den på Fiskeskole siden. Den finner du i menyen øverst.

Skrevet av Dan Eckholm 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

4 kommentarer

Fluefiske For nybegynnere. Del 3. kastemetoder - Fiskeavisen.no 27. april 2016 - 19:21

[…] Fluefiske For nybegynnere del 1. Fluefiske For nybegynnere del 2. […]

Svar
Fluefiske for nybegynnere. Del 1 - Fiskeavisen.no 19. juni 2016 - 20:54

[…] Les mer om fluefiske for nybegynnere her: Fluesnøre – kastemetoder – Ekstrautstyr […]

Svar
Fluefiske for nybegynnere. Del 1 - Fiskeavisen.no 15. juni 2022 - 20:47

[…] Les mer om fluefiske for nybegynnere her:Fluesnøre – kastemetoder – Ekstrautstyr […]

Svar
Fluefiske For nybegynnere. Del 3. kastemetoder - Fiskeavisen.no 15. juni 2022 - 20:57

[…] Fluefiske For nybegynnere del 1.Fluefiske For nybegynnere del 2. […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy