Hjem Fiskeguider Harlingfiske med fluer, samt litt om noen av mine favorittfluer

Harlingfiske med fluer, samt litt om noen av mine favorittfluer

Av Redaksjonen

Til tross for at jeg foretrekker å fiske med wobblere etter laks, så må jeg ty til flua i blant. Og det er jo heller ikke så verst, særlig når de biter på en av de hjemmelagde 🙂 Å selve fisket foregår som vanlig fra båten i form av harling, som regel uten noen passasjer 🙂

Skrevet av: Helge Storihle – Fiskekameratene.com

14079651_1038135582969755_3990967248561065781_n

Jeg skal ikke påstå at jeg kan noe som helst i forhold til å fiske etter laks med flue tidlig på sesongen, når elva er stor, kald og brun. Hvert år har jeg riktignok planer om at flua skal testes i begynnelsen av sesongen, men foreløpig har det blitt med planene. Har i alle fall gått til anskaffelse av alt nødvendig utstyr for dette, så får vi se om det det kun blir med planene i år også 🙂

Det er når elva er blitt lita og blank jeg ofte bytter ut wobblene med fluer. Og noen laks har det blitt og har etter hvert fått en klar oppfatning i forhold til hva som funker under disse forholdene. Tenkte derfor å dele noen av mine erfaringer, i tilfelle noen har kan ha nytte av det 🙂

IMG_4616Siden fluene i all hovedsak brukes på lita elv og vanskelige forhold, hvor storlaksen stort sett står nede på bunn og sturer, har det blitt aller mest små- og mellomlaks på fluene, men noen slengere med størrelse har det jo også blitt. Som eksempel fra sist sommer kan jeg nevne en på 14,5kg med min 6 år gamle sønn i båten som fisker, samt en på ca 10kg under prøvefisket i september 🙂 Om du vil lese om denne på 14,5kg med min sønn så legger jeg en lenke her, så får vi se om det kommer en historie fra dette prøvefisket etter hvert også 🙂

Siden valdene jeg normalt fisker på er sakteflytende når elva er lita, er det kun når det kommer litt vind på elva eller i grålysning/skumringen jeg fisker. Hadde jeg hatt tilgang på et elvestykke med mer hurtigflytende vann, ville jeg nok fisket hele dagen uavhengig av vind eller ei.

Selve harlingfisket med fluer foregår på tilnærmet samme måte som med annet utstyr, bare at man ror noe saktere. Og siden fluene ikke trenger så stor fart for å fiske godt, vil den lille strømmen i elva gjøre at fluene kommer litt nedenfor båten, slik at man slipper å ro over fisken før flua kommer. Dette er nok største grunnen til at jeg velger fluene under slike forhold. Som fortom på flua bruker jeg opp til 0,30mm. Om du velger å bruke fluestenger eller vanlige stenger og sene spiller egentlig liten rolle, men det er selvfølgelig et ekstra kick å ta laks på fluestanga 🙂

Her er noen av mine favorittfluer:

Jeg har aldri deltatt på noe fluebinderkurs og er 100% selvlært, så dere får ikke bry dere om alle skjønnehetsfeilene 🙂 Materialvalg på fluene er jeg heller ikke så veldig opptatt av og bruker stort sett vinger av Tempelhund eller Rev på nesten alt av laksefluer jeg binder. Enkelt å binde med og funker godt!

“Svenskeflua”

FullSizeRender 6Dette er min aller største favoritt på blank elv. Spesielt smålaksen er helt vill etter den! Denne fanger laks under de fleste lysforhold, men er aller best på dagtid med gode lysforhold.

Svenskeflua kaller jeg den fordi jeg først så mønsteret av en svenske som kom ned fra Bjøra med en storlaks som var tatt på en tilsvarende, for en del år tilbake. Han var først ikke særlig villig til å vise frem denne gromflua si, men etter hvert fikk jeg en liten titt og dermed satt jeg med rett ned ved bindestikka og kopierte den. Jeg binder den som regel på en krok 6, med glinsende rød but, sølvkropp og ribbe, svart hackle og svart templehund vinge. Enkel, men dødelig effektiv flue 🙂

Trønderflua

FullSizeRender 7Fant denne på ei nettside for en del år siden og tror det var Trønderflua de kalte den. Skulle vistnok være effektiv i trønderelvene og det kan jeg bekrefte 🙂 Et mønster som har fanget mange laks og SØ for meg. Da først og fremst i skumringen på lita og klar elv. En av mine absolutte favoritter! Denne binder jeg i ulike størrelser med sølvkropp bakre halvdel av kroppen, mens fremre halvdel bruker jeg oppklipte blå englehår som tvinnes rundt bindetråden og en sølvribbe. Blå/svart perlehøns hackle, blå undervinge, litt blå englehår, svart overvinge og junglecock kinn. Funker godt også godt uten JungleCock.

Blue Norseman

FullSizeRender 9Hadde ei lita fantastisk tubevariant av denne flua som funka noe helt jævlig godt. Nå er det dessverre bare filler igjen av den og siden jeg ikke binder tubefluer selv måtte jeg få noen andre til å gjøre et forsøk på å kopiere den for et par år tilbake. Den ble ikke helt lik og fisker dessverre ikke helt like godt 🙂 Men i august, når kveldene begynner å bli mørke, så vil den fremdeles være et av mine førstevalg.

Denne kopien som du ser avbildet har en kropp på ca 3cm og en diameter på tuben på ca 3mm, mens den orginale hadde litt kortere og tykkere kropp, vingen var noe kortere og blåfargen i hackle og vinge var noe lysere blå. Om noen kan kopiere til meg så er jeg på kjøpern 🙂

Green Higlander

FullSizeRender 3Solskinnsflua, Green Highlander, er vel ei flue som de fleste kjenner og som muligens enhver laks som går oppover elva ser flere av på ferden. Ei flue som kommer i drøssevis av varianter, hvor nesten alle av dem funker like godt. Skinner sola og elva er klar så er dette den første jeg velger ut. På bildet en godt brukt variant, samme flua som ga min sønn og meg laks på 14,5kg, under håpløse forhold i 2016 🙂

Thunder & Lightning

FullSizeRender 4Ei flue som av mange omtales som verdens beste. Er ikke helt enig i det, men nesten 🙂 Selv har jeg best erfaring med den i gråvær eller skumringen, men da er den til gjengjeld veldig bra 🙂 Denne kommer også i veldig mange varianter, men denne på bildet er den jeg har aller best erfaring med i krokstørrelse 6. En av få fluer jeg lager uten tempelhund vinge. På denne bruker jeg ekornhale.

Red But

FullSizeRender 8Sene augustkvelder, sent i skumringen, like før det blir helt mørkt er dette en killer. Når det blir helt mørkt så fanger den også fisk, men da SØ. Denne har jeg best erfaringer med i krokstørrelse 8. Har heller ikke sett så mange varianter av denne flua hvor denne flate røde “flashén” brukes i vingene, men for min del er dette den varianten som funker best!

Et par andre fluer jeg tengte å nevne, men som foreløpig ikke er på favorittlista mi, er svart/gul/grønn flue jeg ikke vet navnet på, samt Fire head. Dette er fluer jeg ikke har brukt i særlig grad foreløpig, men som jeg har stor tro på før denne sommern.

FullSizeRender 10Denne svart, grønn, gule flua, var ei flue som en kollega ba meg binde opp noen eksemplarer av til han sist sommer. Dette var et mønster som ga han flere laks i en periode midt på sommeren, deriblant en laks på over 10kg. Dette gjør meg selvfølgelig nyssjerrig og en god grunn for å teste den nøye ut på egne stenger til sommern 🙂

De par siste årene har jeg som nevnt vært med på litt “prøvefiske”, altså hvor vi fisker opp laks for å ta skjellprøver, måle lengde osv i forskningsøyemed. Her blir all fisk forsiktig håndtert og satt ut igjen i elva, med mindre det er en “fjøsfisk” (oppdrettslaks). De drepes og sendet inn sammen med skjellprøvene og datane fra villlaksen.

Dette foregår etter endt sesong, normalt sett i september måned. Elva er blitt kald og har som regel litt farge.

FullSizeRender 5I fjor høst hadde jeg kjøpt inn ei kraftig en-hånds fluestang for Tarpon fiske og tok med denne for å teste den på dette prøvefisket. Der fikk den prøvd seg ei lita økt med ei flue som denne personen jeg fisket sammen med hadde med seg og hadde hatt gode erfaringer med tidligere. En av hans store favoritter! Flua har jeg funnet ut i ettertid at må hete Fire Head og er ei flue jeg skal teste på noe farget elva til sommeren. Tror det kan bli bra 🙂

Denne korte økta som vi ga denne et forsøk landet vi en flott hannlaks på rundt 10kg på den. En morsom fight ble det jo også siden den ble landet med denne enhånds fluestanga jeg hadde med. Jeg var roer da den beit på, så det var riktig nok ikke jeg som hadde gleden av å fighte den 🙂

IMG_2919

Dette er ikke den riktige laksen, da vi ikke har tatt bilder under prøvefisket. Denne på bildet er bare på halve vekten, men begynner i alle fall å få den riktige fargen 🙂 Fisken på bildet ble tatt i august 2016 og satt tilbake i elven pga gytedrakt.

Tight lines!

Helge

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy