For første i gang i verden har et norsk forskerteam klart å ta knekken på den fryktede lakseparasitten Gyrodactylus salaris uten å bruke giftstoffet rotenon som også tar livet all fisken.
Ved å tilføre vannet et aluminiumssulfat og derved senke pH-verdien i vassdraget til et dødelig nivå for lakseparasitten, men innenfor fiskens tålegrense, er nå Lærdalselva gyro-fri og klar for friskmelding i begynnelsen av november, sier seniorforsker Tor Atle Mo til nettmagasinet Fiskeguiden.no.
Skrevet av Eivind Fossheim – Fiskeguiden.no
Dyktig forskergruppe lurte gyroen
Det er en tverrvitenskapelig forskergruppe med Tor Atle Mo fra Veterinærinstituttet/ NINA, Espen Lydersen og Anders Hagen fra NIVA Sigurd Hytterød fra Veterinærinstituttet og Tony Poleo fra Universitetet i Oslo, som sammen med en rekke andre gode medarbeidere har seiret i kampen mot den fryktede lakseparasitten i Lærdalselva. Men av det femtitalls norske lakseelver som var rammet, finnes parasitten fremdeles i 7 vassdrag, der man nå kan bruke den mer miljøvennlige metoden for å kvitte seg med den.
Klor istedenfor aluminiumssulfat
Seniorforsker Tor Atle Mo forteller Fiskeguiden.no at man om et par uker skal gjøre et forsøk i elv med klor som er en billigere og en minst like god måte å ta livet av lakseparasitten uten å drepe fisken samtidig.
Dramatisk start på krigen mot gyroen
-Jeg er blitt rotenonbehandlet, ropte en vakende Kurt Oddekalv i froskemannsdrakt fra en av laksehølene i Lærdalselva. Sammen med et 20 tall andre aktivister fra Norges Miljøvernforbund kom de stupende med helikopter ned mellom fjellene i ren James Bond-stil for å hindre rotenonbehandlingen av Lærdalselva grytidlig om morgenen 9.april 1997.
-Rotenonbehandlingen gikk som planlagt og var vellykket, fastslo seksjonsleder Gøsta Hagenlund ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Sogn og Fjordane. Senere på sommeren ble det foretatt en ny rotenonbehandling av elva, for å rense elva helt for den dødelige lakseparasitten. Men det skulle vise seg at gyroen var mer seiglivet enn antatt.
Galmanns verk
For en sportsfisker føltes rotenonbehandlingen av Lærdalselven denne aprildagen som galmannsverk. Det meste av vinterstøingene av laks, var trolig allerede feid på sjøen under påskeflommen uka før. Det var nemlig lite å se av den. Derimot var det grusomt å oppleve hvilke mengder av sjøørret som ble drept, eller faktisk kvalt under aksjonen. Over 4000 stor og livskraftig sjøørret gikk dukken bare ved første giftutslippet. Den største må ha veid minst ni kilo før den hadde gytt.
Var dette nødvendig?
Folk med økologisk innsikt gjorde seg mange tanker. Var det riktig å utrydde hele den tidligere så verdenskjente sjøørret-stammen bare for å redde en laksestamme som vi tjente enda mer penger på, og som ikke lenger var tilpasningsdyktig til miljøet i vassdraget?
Hverken bunn–og strømforhold eller vanntemperatur er lenger slik de var under laksens storhetstid. Med sine terskler og sitt endrede miljø er Lærdalselva blitt en fantastisk sjøørretelv som vi burde pleie og markedsføre og ha større inntekter av enn vi noen gang får av laksen her i fremtiden, mente Fiskeguiden dengang.
Happy end
Nå har elva ligger gyrofri i seks år og fisket har vært bra. Fangstene i år har vært middels. Også med mye storlaks. I november blir elva formelt friskmeldt. Fra neste sesong opprettes nye fiskekontrakter med gamle, god kunder og nye som står i køen for å fiske i en av Norges vakreste og mest sagnomsuste lakseelver.
Kong Harald velkommen tilbake til gyrofrie Lærdalselva!
Kong Harald har også en fin rekord på enhåndsstang og tørrflue. Som kronprins landet han en sjøørret på 6,5 kilo – som det fortsatt går gjetord om. Nå er han velkommen tilbake til en gyro-ren lakseelv, til nye opplevelser med både storlaks og sjøørret.
Skrevet av Eivind Fossheim – Fiskeguiden.no