At kvinner og menn stiller i to forskjellige klasser når det kommer til sport, er ikke noe vi trenger å forundre oss over. At menn har et bedre utgangspunkt rent fysisk er både vanlig, og sant. Derfor løftes heller ingen øyenbryn når kvinner og menn stiller i forskjellige klasser; uansett om det er ski, friidrett, eller fotball. Det er bare rett og rimelig at man skal få konkurrere med de man deler samme utgangspunkt med, på lik linje med vektklasser i kampsport.
Men må vi egentlig skille mellom kvinner og menn når det kommer til sportsfiskekonkurranser? Noen vil nok svare ja. Noen vil nok si at det er underforstått at kvinner og menn skal stille i forskjellige klasser når det kommer til sport. Og det er det jo, på sett og vis. Akkurat som det er underforstått at kvinner skal ha andre krav rent sportslig på skolen. Og hvorfor? Fordi det skal være rettferdig. Bakgrunnen til klasse-inndeling i konkurranser er de fysiske forskjellene. Men da kan man jo også stille seg spørsmålet om hvor vidt fiskekonkurranser er så fysisk krevende at det er behov for å dele inn i kvinne og herre-klasser.
For det er jo ikke uvanlig at kvinner slår menn i fiskekonkurranser. Når vektene ropes opp er det fult mulig at nummer ti i kvinne-klassen har fått mer fisk enn nummer ti i herreklassen, noe de fleste som er i fiskekonkurransemiljøet i Norge har opplevd. At det da ikke burde være mulig for kvinner og menn å konkurrere i samme klasse, blir derfor litt rart. For om vi ser bort ifra det fysiske arbeidet av å kaste ut og dra inn, eller å veive fluestanga fram og tilbake, så er det ikke mye som burde tilsi at fysikk har mye å si. Det er jo tross alt ikke alle fiskere som er godt trent; men fisk får de allikevel.
Når vi spurte Norges Jeger og Fiskerforbund om en kommentar til regelverket de selv har satt, har de følgende å si;
– Dette har først og fremst bakgrunn i isfiskekonkurranser, der det er helt klare forskjeller i fysiske forutsetninger mellom kvinner og menn (med tanke på) boringen.
Og i for seg så er det sant at kvinner og menn har forskjellige fysiske forutsetninger når det kommer til boring. Det er et godt argument for å holde et slikt regelverk der det er i dag, i hvert fall når det kommer til isfiske. Likevel kan det jo sies at det er mange menn som ikke har ekstremt gode forutsetninger når det kommer til boring, og i teorien må man ikke bore så alt for mange hull før man får fisk. Uansett er det nok det sterkeste argumentet for å beholde klasseinndeling under sportsfiskekonkurranser.
Videre sier NJFF at,
– Det har vært ønskelig med like klasser på tvers av konkurransegrenene. Det er ønskelig at man skal konkurrere på like vilkår i alle klasser, og det er også en tendens til at de mest ivrige og mest dedikerte konkurransefiskerne finnes i herreklassen.
Det finnes nok sannheter i at det i herreklassen finnes ekstremt ivrige og dedikerte fiskere, men det finnes også mange som ikke er fult så ivrige. På lik linje finnes det ekstremt ivrige kvinnelige isfiskere, som på samme måte for et forsprang ovenfor sine konkurrenter. At det derfor burde deles i klasser på grunn av ivrighet og dedikasjon, kan kanskje virke litt svakt.
Saken fortsetter etter bilde.
En nåværende diskusjon
Kontaktpersonen Fiskeavisen snakket med gjennom Facebook kunne også tilføye litt om den nåværende diskusjonen rundt kjønnsdelte klasser innad Norges Jeger og Fiskerforbund.
– Det er femårig revisjonssyklus på NJFFs konkurransereglement, og neste runde er i 2018. Dette med kjønnsdelte klasser har vært diskutert ved et par anledninger tidligere, og kommer helt sikkert til å bli diskutert igjen. Fks. I tradisjonelt meite, så har man ikke det samme fysiske elementet og kan spørre seg om behovet for kjønns-deling.
NJFF ser altså reflektert ut ovenfor spørsmålet om klasseinndelinger, og det er ikke vanskelig å forstå at inndelingen er mer nyttig i noen konkurransegrener innen fiske enn andre. At det hadde vært mulig med forskjellig regelverk omkransende de forskjellige grenene hadde kanskje derfor ikke vært så dumt.
Til slutt legger NJFF til at;
– Et annet er at det av rekrutteringsmessige hensyn er ønskelig å ha jevne konkurranseklasser.
At det er enklere å rekruttere nye fiskere ved å dele klassene inn i kjønn for å jevne konkurransen er teoretisk et poeng man kan diskutere. Det går an å synse om at det kan hjelpe. Problemet er likevel det at kjønns-inndelingen har vært en del av konkurransene lenge, og at det i ut ifra deltagelse har gått nedover med rekrutteringen.
At en familie-isfiskekonkurranse i Røros uten kvinne / herre inndeling har to, kanskje tre ganger så mange deltagere enn selve NM i isfiske, sier kanskje sitt om akkurat det argumentet. Men at dette burde drøftes videre internt i NJFF under neste revisjonssyklus, er kanskje ikke en dum ide.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.