Hjem Fiske Med «Duggmark» etter laks

Med «Duggmark» etter laks

Av Redaksjonen

Flere av landets laksefiskere er i disse maidager ute i nattemørket. De er på jakt, på jakt etter en ting, Duggmarken. Dette meget effektive agnet som sesong etter sesong har en usedvanlig god evne til å vandre langsomt inn i laksekjeften på kalde store atlantiske villakser i norske lakseelver.

Av Sigvart Kvamme

Det er vel ingen tvil om at flere av landets største lakser gjennom tidene er tatt på mark, og da særlig duggmark. Denne slimete marken som kan bli opptil 50cm lang, og stort sett kun er å få tak i når mørket kommer. Det er mange delte meninger om dette med mark og markfiske etter laks, men en ting kan mange enes om, og det er at fiskes det riktig med denne marken er det uten tvil «snacks» for laksen i elva. Hva er det egentlig som gjør denne marken så effektiv? Hvor og hvordan finner man disse markene, og hvordan kan man oppbevare disse skapningene? Her er det like mange meninger som det er fiskere, men jeg skal forsøke å gi de beste svarene og de heteste triksene.

Skikkelig god “tugge” med duggmark. Foto: Sigvart Kvamme

Plukking

En hver plukker kjenner sin tid og sitt sted for når det er best og flest duggmark å plukke. Derfor kan antallet duggmark man plukker på en kveld variere veldig, alt avhengig tid, sted, sesong og vær. Likevel er det mange gode triks og knep som fremdeles kan gjøre deg til en fremragende markplukker.

Først og fremst gjelder det å komme seg ut når det blir mørkt. Dette er fordi det er på natta duggmarken kommer opp for å finne seg føde. Løv og annet «dødt materiale» er favorittkost for marken.

Gode steder å plukke er gjerne mosegrodde eller nyklipte plener, bed, skråninger, og gjerne i kanten grusveger med dype grøftekanter. Dette er steder hvor du garantert finner duggmark om forholdene ligger til rette for det.

Ofte stikker duggmarken kun noen få centimeter opp med kroppen, og det gjelder å liste seg forsiktig for å fange dem. Det kan være en god start å forsøke og fange de markene som er oppe med store deler av kroppen, de er raske, men her det store sjanser for å få tak i kroppen. Marken vil selvsagt ikke opp, og det gjelder derfor å holde hardt men samtidig bestemt, før man til slutt får dratt marken hel opp av jorda. Teknikken vil sitte etter hvert som disse duggmarkene plukkes opp en etter en i disse maidager.

Oppbevaring

Oppbevaring av mark i 20l bøtter med leire, og dødt løv på toppen. Foto: Sigvart Kvamme

Når det kommer til oppbevaring av mark er det mange ulike meninger om hva som er best. Det viktigste hvis man ønsker at marken skal holde ut hele laksesesongen er at de oppbevares kjølig og svalt. Gjerne i kjellere, garasjer og andre steder hvor sollys ikke slipper til. Mange markplukkere sverger derfor til leire når det gjelder oppbevaring, dette grunnet at den i forhold til i jord har en helt annet temperatur, og leiren holder marken kjølig. Dette er en hovedprioritet for at marken skal holde ut lenge. Ofte kan de holde opp til 6-7 måneder ved riktig oppbevaring

Oppbevar gjerne marken i store bøtter, putekasser og lignende. Her er det kun kreativiteten som setter grenser. Prøv å etterligne klimaet for marken i naturen mest mulig, fyll opp med jord/leire og legg ca 150 stk duggmark i hver bøtte. Det kan lønne seg å fore marken for å få den stor, feit og fin. Ypperlig mat er å legge masse dødt løv på toppen, og gjerne litt avispapir nede i jorden/leiren. Dette holder i massevis, og marken blir med tiden tjukk og god.

Før marken skal brukes er det mange som flytter marken over i mose. Dette er strengt talt ikke nødvendig, men det anbefales for å få en lenger holdbarhet og hardhet på marken før den kastes ut i elva. Med andre ord bruker man mindre mark desto lenger marken henger på kroken.

Laksefiske

Laksefiske med duggmark regnes som en av de «heteste» metodene for å få på store atlantiske villakser. Ettersom det er like mange meninger og teknikker som fiskere velger jeg kun å ta for meg de mest «vanlige» punktene.

Til valg av kroker, er det ingen tvil om at det er Owner og VMC kroker jeg foretrekker best, disse er gjerne litt dyrere enn andre kroker, men man sparer ikke penger på kroker hvis man ønsker å lande laks i sesongen. 2/0, 3/0, 4/0 kroker alt avhengig av etter elv og forhold.

Søkker tilpasses størrelse på elva og bunnforhold. Stort sett slangesøkker som er mest aktuelt, enten man kjøper eller velger å lage selv. Disse finnes i alle størrelser fra 10 gram og helt opp til 200g.

Agn opp kroken med en diger klyse med mark, nok mark slik at kroken dekkes. Ingen vits i å spare på marken eller varene her. Det er også mange som bruker en rød ulltråd som oppheng over markklysen på kroken. Dette skal være en god attraktor etter laksen. Tre på slik at marken kan virvle litt med strømmen, dette ligner da en såkalt «Akkar» som laksen spiser ute i havet. Når marken er agnet og på plass, gjelder det bare å finne seg en god «hot spot» og hive ut til laksen.

Effektivt duggmarkfiske etter laks vil komme i en senere artikkel utover i sesongen. Innen den tid gjelder det bare å komme seg ut å plukke duggmark til den store gullmedalje, slik at det i hvert fall ikke er agnet det står på når man om en drøy uke står ved elvebreddene på jakt etter den fantastiske villaksen. En ting er i hvert fall sikkert, skal det bli fisk må kroken og marken ut i elva.

Skitt fiske, og God sommer!

Sigvart Kvamme

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Raske tips før åpningen av laksefiskesesongen - Fiskeavisen.no 29. mai 2018 - 14:33

[…] Les også:  Med «Duggmark» etter laks […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy