Hjem Fiske Raphael Pedersen om ” kan det spises?”

Raphael Pedersen om ” kan det spises?”

Av Daniel

image3I disse dager driver Raphael Pedersen med prosjektet ” kan det spises?” i den forbindelse, så tok vi en kort prat med han.
Raphael Pedersen du er ikke helt ukjent for de som leser Fiskeavisen.
Du har jo gjort en del saker for oss innen art fiske.
Nå er du aktuell med den nye spalten din ” kan det spises?” Dette er jo noe som virkelig har tatt av.

Kan du fortelle litt om hva dette er for noe?
Det skal være en spalte eller et prosjekt hvor håpet er å treffe «alle». En sunn og balansert blanding av humor, seriøsitet, testing, lærdom og forhåpentligvis til inspirasjon slik at mennesker vil se gleden i, samt lysten til å prøve ut flere typer fisk og variasjoner til middagen sin. Målet er rett og slett å tilberede så mange Norske fiskearter som mulig.

Hva fikk deg til å starte med dette?
Jeg var på vei hjem fra en familieferie i sommer. Kona og ungene hadde sovnet i bilen og tankene mine spant i hodet mens jeg kjørte bilen. Tankene dreide seg mest om hvilke nye fiskearter jeg skulle fiske videre til artslisten min, helt til det gikk opp for meg at blant de 75 artene jeg har fisket de siste seksten månedene, har jeg mest sannsynlig gått glipp av noe skikkelig snadder mat! Jeg er fan av å praktisere catch&release metoden når jeg fisker, men det er ikke alltid lett når man fisker i sjøen. Mange saltvannsarter har svømmeblære og dør under oppsveiv. Da blir det ‘C&D’ (catch&dump) Men kan vi bruke fisken som mat i stedet for å dumpe den i teina? Kan det lages gode retter av det som noen kaller «ufisk» og er det egentlig ufisk i det hele tatt? Ingen vet før det testes og det er akkurat det jeg skal gjøre i denne spalten! Jeg skal prøve en hel del forskjellige fiskearter som Norsk hav og vann kan tilby. Jeg skal tilberede dem etter beste evne og finne ut om det kan spises eller ikke.

Hvordan vet du hvordan du skal tilberede fisken?
Hmm, dersom fisken er helt ukjent for meg i sløyet form , studerer jeg kjøttet og skjærer gjerne ut noen små deler og steker/koker dem for og kjenne på smaken å finne ut hva som er passende steke eller koketid for best mulig resultat. Deretter finner jeg tilbehøret jeg mener passer fisken og lager en rett ut av det.

Vi vet jo at du har lurt med deg noen kokker. Hvem er disse?
Den siste tiden har jeg fått henvendelser fra over 20 kokker som ønsker å bli med på prosjektet. Utrolig gøy, men dessverre er det bare noen som får plass i første omgang. Det vil dukke opp litt gjestekokker underveis, men hovedkokkene som skal være med på flere ting i prosjektet mitt er Filip August Bendi som blandt annet har jobbet på Noma Copenhagen Noma har blitt kåret til verdens beste restaurant flere ganger.
Nå er han med på det Norske kokkelandslaget og kjøkkensjef i 2etg NB Sørensen i Stavanger. Øyvind Naesheim har vært kjøkkensjef i verdenskjente Nobu og laget mat daglig for kjendiser som Robert De Niro og Kylie Minogue. Nå har han vendt  tilbake til Stavanger for å gi oss denne matopplevelsen gjennom restauranten sin ‘Kita’ .Det vi alle tre har til felles er at vi tenker det samme når det gjelder ufisk stempelet mange fisk får ufortjent på seg. Av omlag 300 fiskearter (Norsk hav og vann) finnes det svært lite ufisk og dette skal vi få frem!

Kan all fisk spises i det norske havet? Eller er det noen vi burde passe oss for?
Jeg har fiskebiolog Bjørn Florø-Larsen klar på tråden dersom jeg er usikker på en art. Florø-Larsen er uten tvil blandt landets beste artsfiskere og fiskebiologer, så her føler jeg at vi har god kontroll! Alt er ufarlig som mat så lenge det blir varmebehandlet, ja til og med fjesing.
Om alt kan spises, vil prosjektet mitt forhåpentligvis svare på.  Til nå i prosjektet, er det kun en fisk som virkelig kan kalles ufisk og uspiselig.
Det er svarthå og er noe av det verste jeg puttet i munnen. Rett og slett helt forferdelig!

Hva kan vi forvente oss i fremtiden? Blir det bare fisk fra sjøen eller kan vi f.eks se deg spise mort? Om du tar utfordringen, så utfordrer vi deg til å spise denne fisken.
Dere kan forvente dere en god blanding. Morsom mat med fisk dere aldri hadde sett for dere på en tallerken, gourmetmat, dagligdags mat og nyttig info om flere av våre fiskearter fra både sjø og vann. Prosjektet heter ‘ kan det spises’ og der finner jeg ut sammen med kokker eller middagsgjester om det er ‘ja fisk’ eller ‘nei fisk’. Jeg tar gjerne utfordringen fiskeavisen gir meg og håper å ha dere med som gjester når morten skal spises, ja fisken altså ikke personen Morten. Haha

Hehe, vi i fiskeavisen kommer gjerne om du serverer fisken mort til middag. Selv er jeg veldig skeptisk til å spise denne fisken.

Helt til slutt hvor kan vi lese spalten din?
Jeg kjører alle innlegg via facebook på ‘ prosjektet kan det spises’ eller folk kan følge meg på https://raphaelpedersenblogg.wordpress.com

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

"Havets rotte" testes som mat! - Fiskeavisen.no 5. mai 2017 - 09:59

[…] Raphael Pedersen om ” kan det spises?” […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy