Hjem Fiske Sikkerhet på isen

Sikkerhet på isen

Av Daniel

Minusgrader betyr is på vannet og for oss fiskere vil det gi oss muligheter til å fiske på isen. (rettere sagt isfiske) Isfiske kan være en risiko sport ettersom det er iskaldt vann og dypet som gjør det vanskelig å komme seg opp igjen.

Hvordan forholde seg til et vann med is du ikke har vært utpå enda?

VI starter med utstyret som kan være en fordel å ha med seg:

  • Ispigger
  • Tau
  • Isbor
  • Flytedress / redningsvest
  • Broder

Beskrivelse av utstyret og bruk finner du nedenunder.

Bilde er hentet fra xxl.no
Bilde er hentet fra xxl.no

Vi begynner med ispigger:

Ispigger er to “spikre” som er festet til hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint som et halskjede, så skulle du ramle igjennom isen er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra seg oppover isen. Beina fungerer også som en godt hjelpe middel her.

thaw-1737768_640

Tau:

Er du alene og skal teste isen kan det være lurt å binde fast tauet i et tre før du går utpå isen. Når du er bindt fast kan du begynne å prøve borre med isborret som vi kommer tilbake til i neste punkt. Er man flere på usikker is, så kan man binde alle sammen fast i ett og samme tau, så om en er uheldig er det enkelt for resten å dra opp vedkommende som har ramlet uti. Må man bevege seg nærmere vedkommende, så vil jeg anbefale å legge seg ned på isen for å fordele vekten.

isborr

Isbor:

En selvfølge å ha med om man skal isfiske. Men også et utrolig viktig verktøy for å finne ut hvor sikker isen er. Ved å borre prøve-hull utover isen mens man går, så finner man ut hvordan type is det er og hvor sikker den er. Stål/blankis er den tryggeste isen og kan være trygg alt ved 10cm – 15 cm. Er isen hvit men hard er den trygg ved 15 cm og oppover. Merker du at isborret suger seg fast og isen er vanskelig å borre i, da er det nok mye våt snø og vann mellom islagene som gjør isen veldig usikker. Her lønner det seg å ta vurdering av hvordan islagene er før og etter det blir vanskelig å borre.

Saken forsetter under bildet

Flytdress / Redingsvest:

Ligger vel egentlig i ordet. Hjelper deg med å ikke havne under isen. Under isen er det mørkt og skummelt, du vil altså ikke rote deg bort der nede. Ved å ha på flytedress eller redningsvest, så holder du deg flytende og gjør det enklere for deg å komme deg opp på isen.

brodder

Brodder:

Brodder lar deg unngå å rammle og slå deg hardt på isen.
Broddene kommer i utrolig mange former og fasonger, men de gjeveste er de du bare trer utpå skoen og som sitter godt. Viktig at piggene på broddene er kraftige og virker litt skarpe. Piggene skal feste seg godt på isen for at du ikke skal skli. Vent gjerne med å ta på broddene til du er utpå isen for å forhindre at piggene skal gå i stykker.

Vil du lære mer om isfiske? Sjekk ut vår guide om innføring i isfiske her.

OBS:

Viktig å passe på elveutløp da isen er svakere der vann ofte er i bevegelse. Samme gjelder om det er mye “vannbobler” i vannet. Luft som kommer opp fra bunn. Ser du at isen er mørkere noen plasser, så styr unna disse plassene, da det kan ha vært et åpent hull tidligere og isen er i ferd med å fryse over.

Med dette utstyret så skal du kunde ferdes med god sikkerhet på isen, men viktig å ta hensyn.

Sponset – Her får du kjøpt utstyret:

Ispigger
Tau
Isbor
Flytedress
Redningsvest
Brodder

Strossle

Du vil kanskje like dette også

7 kommentarer

Hvordan finne fisken på isen? - Fiskeavisen.no 8. mars 2017 - 17:47

[…] Har også skrevet om sikkerhet på isen […]

Svar
Hvordan fiske lake på isen? - Fiskeavisen.no 4. desember 2017 - 22:26

[…] Jeg har tidligere laget en guide om sikkerhet på isen, som du kan lese her: Sikkerhet på isen […]

Svar
Kindereggfiske på sjøisen - Fiskeavisen.no 13. mars 2018 - 20:54

[…] Det er viktig å huske på at sjøisen ofte ikke er like trygg som på ferskvann. Det er sjeldent at det legger seg stålis så derfor burde ikke ferdsel på is under 12-15 cm forekomme. Husk å ta forhånds regler rundt sikkerhet. Du kan lese mere om sikkerhet på isen her: Sikkerhet på isen […]

Svar
Endelig er isfiske sesongen i gang igjen! - Fiskeavisen.no 25. november 2018 - 22:03

[…] Les også: Sikkerhet på isen […]

Svar
Endelig har årets isfiskesesong i gang! - Fiskeavisen.no 11. november 2019 - 18:46

[…] Les også: Sikkerhet på isen […]

Svar
Komplett guide til isfiske - Innføring i isfiske - Fiskeavisen.no 12. januar 2021 - 13:24

[…] Mer om sikkerhet isen kan du lese her: Sikkerhet under isfiske […]

Svar
5 tips til isfiske etter røye - Fiskeavisen.no 19. mars 2021 - 17:12

[…] Når vinteren har satt seg, vil oser, grunner og dypkanter, være verdt å prøve. Inn og utløp av elver og bekker, kan også være fine plasser, da det ofte er mye byttedyr som befinner seg disse plassene. Men vær forsiktig, da isen kan være utrygg ved slike steder. […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy