Hjem Fiskeguider Sjøørretfiske – Fluevalg, enkelt eller komplisert ?

Sjøørretfiske – Fluevalg, enkelt eller komplisert ?

Av Ole Martin Gilbu

Dette med hvem flue man skal bruke når man skal fiske etter sjøørret er noe jeg har skrevet om tidligere, men jeg velger å dele mye av det på nytt ettersom det er et av de spørsmålene jeg ofte får innenfor mitt sjøørretfiske.

Skrevet av Ole Martin Gilbu – Fiskejegeren.com

I hovedsak kan man si at sjøørretfluer kan deles inn i to kategorier, imitasjonsfluer og litt mer det man kaller attraktorfluer. 

Imitasjonsfluer er etterligninger av sjøørretenes naturlige bytter, mens man kan se på attraktorfluer som noe som kan etterligne alt og ingenting, der de er designet for å trigge sjøørretene. 

Noen vanlige byttedyr for sjøørret er:

  • Sild og Tobis
  • Kutlinger
  • Reker
  • Tanglopper
  • Børstemark
  • Ålekvabbe
  • Stingsild

FLUEVALG er viktig, kanskje ikke alltid for fisken, men fluefiske handler om mer enn bare å denge med fluestanga. Det blir delt bilder av strøkne fluer på sosiale medier ganske så ofte og jeg må si at dette med tankene om hvor komplisert en flue skal være er en stor del av lidenskapen vår. Jeg synes det skal være litt sånn, og så kan man diskutere om sjøørretene bryr seg om litt ekstra rødt i front eller for mye av noen fjær for å ville bite over flua. 

Er dere ikke enige da ..? At fluefiske for mange handler om mer, ja om det som ofte blir omtalt som den totale pakka der også fluebindingen hvor de perfekte fluene sett i våre øyne blir til. Det er på en måte en egen glede bak dette som igjen er en del av den store pakken for mangemens andre velger å kjøpe fluer der fluebindingen ikke betyr noe. Akkurat slik burde det være, for det viktigste oppi alt innenfor dette er hver enkelte sine gleder. 

Foto: Tommy Solberg @magicflyfishing

SPØR man en fluefisker om hvem flue som er best å fiske med så får man mange ulike svar og det er jo ikke noe rart med det.  Alle har sine erfaringer og meninger som kanskje betyr at man kan bruke hvem som helst flue for å fange en sjøørret. Svaret der er vel et soleklart ja… Sjøørretene tar det meste og man kan få fisk på de enkleste og rareste fluene. Så enkelt er det, men det kan også være svært så vanskelig der faktisk fluevalget har noe å si.

Jeg kan vel med stor sikkerhet si at ingen av oss som driver med dette fisket sitter med en fasit. Det man kan si er at erfaringer man har samlet seg opp, og tiden man har brukt på tankene rundt dette er med på å påvirke de valgene man gjør som ofte gjør at det blir gode fangster. 

Jeg selv er veldig enkel av meg, men min mening er at riktig fluevalg og størrelse på flue er avgjørende til tider.

Husk, fluevalg gjøres så komplisert som man selv ønsker å gjøre det. Kjør på med det man tror på, det tankegangene sier deg og bruk tid på å samle opp erfaringer som igjen kan være med på å bidra til å øke sjansene for sjøørret. 

Foto: Tommy Solberg @magicflyfishing

I MINE FLUEBOKSER FINNER MAN..

FLUEVALG – SPEYKUTLINGEN av Magnus Riksfjord

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

Magnus Riksfjord som står bak Speykutlingen er en dyktig fluebinder og ikke minst svært dyktig innenfor sitt fiske etter sjøørret. Vi to har mange like meninger når det kommer til fluevalg, og en ting Magnus ofte gjentar bak fluebindestikka når han sitter å snurrer sammen diverse fluer, er det at nå bindes det fiskefluer. Altså fluer som bindes for å fiskes på mest effektive måte der tankegangene kommer ut i live sammen med flua. 

Speykutlingen med sin livlige gange, der kuleøyne som er bundet på skjevt i front av krok gir en bevegelse og et dropp under pause i inntrekket som har vist seg å være noe sjøørretene bare ikke kan motstå. Kanskje ikke så rart, den ligner jo på en liten fisk med en bevegelse som skiller seg ut. 

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

Jeg bruker Speykutlingen hele året i størrelse 6-10 ( ST777 ) , men det er først og fremst høsten med overgang vinter jeg bruker denne ekstra mye. Våren i takt med børstemark kan denne også være svært så giftig ved å fiskes rolig inne på grunnere vann. 

En artig flue å fiske med som jeg føler har vist seg å fiske best ved litt aggressive inntrekk. Altså et kjapt kort trekk, stopp, dale for så å gjenta, men som alltid uansett flue man fisker med så er variasjon en viktig brikke. 

HVILKE områder fisker jeg med Speykutlingen ? 

Den brukes på så og si alle plasser jeg fisker sjøørret. Uten å ha reagert på noe mønster på det opp med årene så vil jeg si du fint kan fiske med denne der du vil. 

Når en flue er en såpass fiskefanger som denne er, og at man stadig får det bekreftet så er det en selvfølge at Magnus sin Speykutling skal ha en fast plass i en av flueboksene mine. Jeg tørr ikke tenke på hvor mange sjøørreter jeg har tatt på Speykutlingen, men kan forsikre om at det er mer enn mange… 

PATTEGRISEN – ULIKE REKEIMITASJONER

Pattegrisen, eller lignende rekeimitasjoner er et must å ha i boksen. 

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

Rekeimitasjoner fiskes bra hele året. Jeg bruker ulike varianter gjennom alle sesongene der jeg velger størrelse på flua ut i fra hvem årstid vi er inne i og fiskeområder. 

TIPS: Treffer du på en av rekenes vandringsperiode tidlig på våren og senere på sommeren så kan man oppleve et fantastisk fiske. Fisk da gjerne med rekeimitasjon og tenk på inntrekk som kanskje gjør at din flue skiller seg ut i mengden. 

Som oftest liker jeg å bruke størrelse 6-10 med unntak av de varmeste månedene av året der gjerne størrelse 2-4 blir brukt. Nå nevner jeg størrelse ut i fra de type kroker som har blitt brukt under bindingen. 

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

Rekeimitasjoner kommer i mange utgaver, og for min del ønsker jeg dem ganske enkle. 

Mye av det jeg liker med å fiske med slike fluer er daletiden. Jeg liker å la dem dale lenge for så å ta noen relativt kjappe inntrekk for så å la dale på nytt, men igjen så nevner jeg det at dette med hvordan du fisker fluene bør varieres uansett.

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren
Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

SJØØRRETFISKE – FLUEVALG – KOBBERBASSEN OG ULIKE LOPPE IMITASJONER

Noen små og litt større imitasjoner av lopper er en selvfølge i flueboksen året rundt. 

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

Kobberbassen er en velkjent flue innenfor sjøørretfiske. En enkel flue å binde som kan være like effektiv midt på sommeren som på vinteren. 

Jeg binder ofte på Kobberbassen på dager fiske er tregt. Fisker den ofte med raske og korte inntrekk for så å la den dale litt. 

Det er ikke bare kobberbassen av slike fluer man finner i mine fluebokser. 

Ofte når sjøørretene vaker, vinterstid og særlig ved iskanter i bukter så blir diverse lopper valgt etter det jeg har troen på i det øyeblikket. Ofte velger jeg ganske store lopper.

Vinter og tidlig vår en den perioden av året jeg velger å bruke slike fluer mest. 

TIPS: Fisker du tidlig vår på grunnere områder med noen store steiner som stikker over vann, gjerne med litt tang eller ålegress i områdene så kan en loppe som fiskes helt inntil disse steinene, ja så nærme og grunt du ikke tror skal være mulig, være med på å gi deg noen herlige overraskelser.

Tankegangen er at solen varmer opp steinene som igjen kan gi en liten temperaturforskjell i vannet rundt steinene. 

Prøv også å fisk loppeflua dypt. Ved dårlig vær der vannet er i mye bevegelse så blir loppene lette bytter for sjøørretene, da kan man oppleve et godt fiske på grunnere vann og langs land. 

Loppene blir mer aktive om nettene som igjen kan gi et artig fiske på grunnere vann. 

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren
Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

SJØØRRETFISKE – FLUEVALG – VASKEBJØRN 

Vaskebjørn er en flue der mange som driver med sjøørretfiske har hørt om. Ja man kan si man har hørt om på både godt, og vondt.

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

Man hører ofte at Vaskebjørn er oppskrytt, en flue som det blir fanget mye på fordi den blir brukt mye… Ja da, om en fisker bruker en flue mest så er det også den man får mest fisk på. 

Mange sverger til Vaskebjørn nettopp fordi det er en fantastisk allround flue og som har mange sjøørreter på samvittigheten. 

For min egen del så må jeg si Vaskebjørn er en flue som har litt av alt det jeg ser etter i en flue jeg liker å kalle en fiskefanger. 

Tenker man imitasjon så vil jeg tro Vaskebjørn kan fremstå som flere byttedyr, og de forskjellige måtene man kan fiske Vaskebjørn på er med på å gjøre dette til en god allroundflue. 

Jeg selv fisker med Vaskebjørn hele året. På senhøsten/ vinteren bruker jeg krokstørrelse 6 – 8, mens jeg i de varmere årstidene ofte lander på krokstørrelse 2 – 4. 

Jeg fisker Vaskebjørn som med de fleste fluer, altså med mye variasjon, men det jeg liker mest med Vaskebjørn er daletiden. Dette er en flue jeg liker å bruke mye daletid på, ja ofte gir jeg den ganske lang daletid. 

Enkelt og greit, mye variasjon, men viktigste for meg er daletiden. 

Foto: Tommy Solberg @magicflyfishing

SJØØRRETFISKE – FLUEVALG – MAGNETEN – DEN LILLE LURINGEN

Så tenkte jeg det var på tide å vise frem en flue jeg ofte fisker med når fisket både er tregt og når annet har vist seg å ikke gi resultater. 

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

Dette er en flue jeg har bundet av egne tanker. Er nok mest sannsynlig andre som har bundet noe lignende før, men da jeg mekket sammen denne og endret på den til å bli helt slik jeg ønsket gjennom tankegangene mine så fikk denne lille luringen navnet Magneten. Navnet fikk den da den alltid leverte i områder med fisk som ikke ville ta noen av mine andre fluer. 

Jeg har brukt denne i flere av filmene mine tidligere, men aldri pratet noe særlig om den. Så nå ser dere mitt hemmelige våpen, en såkalt superflue…. Magneten som suger til seg all sjøørret langs kysten.

Nei da langt i fra, men for min del så er Magneten en flue som gir meg den lille ekstra troen i perioder, plasser eller forhold der sjøørretene enten er vanskelige eller uteblir på andre fluer. Noe som faktisk skjer til tider. 

DEL 2 MED FORTSETTELSEN AV HVILKE FLUER JEG HAR I MINE FLUEBOKSER OG LITT TANKEGANGER RUNDT DEM KOMMER SNART PÅ BLOGGEN. 

Foto: Ole Martin Gilbu @Fiskejegeren

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

12 ting du må kunne for å lykkes som sjøørretfisker - Fiskeavisen.no 17. mars 2021 - 23:32

[…] Les også:  Sjøørretfiske – Fluevalg, enkelt eller komplisert? […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy