Hjem Fiskeguider Sjøørretfiske på vinterstid med Alexander Fredagsvik

Sjøørretfiske på vinterstid med Alexander Fredagsvik

Av Redaksjonen

Hvordan fiske sjøørret på vintertid

Brått våkner jeg av alarmen som uler. Den intense og blodtrykksforhøyende mobil klokke alarmen som jeg hater så intenst. Mange av oss har et elsk/hat forhold til vekkerklokken.  Denne morgenen bringer heldigvis lyden med seg positive vibber med derfor et stort ønske om å stå opp.

Bilder og tekst av: Alexander Fredagsvik

Det bærer ut på kjøkkenet i retning kaffetrakteren som ble gjort klar kvelden før, “plug and play”.  En rask titt over bordet, og jeg kan konstatere at alt av utstyr er på plass. Jeg pakker sekken og vender nesen vestover mot isfritt vann.

Ute er det en plussgrader og svak vind fra vest. Det har vært kuldegrader i en uke,  og isen ligger som en barnesikring på de fleste av de nærliggende plassene. Men planleggingen av dagen i forkant gjør at jeg er rimelig sikker på at destinasjonen for dagen skal holde åpent saltvann. Det kommer til å bli kaldt, men det spiller ingen rolle. Vinteren er magisk på mange flere måter enn bare det å lykkes med fast fisk. For min del er det mange  andre ting som også gjør vinter fiske etter sjøørret så befriende. Derfor legger jeg litt ekstra i det å forberede en dagstur når det er vinterstid. Små detaljer og god tid er nøkkelen til en flott dag langs kysten på denne tiden av året.

Jeg kan jo nevne et par ting som alltid er med meg i sekken på denne årstiden.

– Vanntett sekk er min beste venn, og her finnes det mye bra på markedet. Det føles ofte litt kjipt å bruke mye penger på en slik sekk når man heller har lyst til å spe på snelle samlingen sin, men tro meg (!) Det er godt investerte penger- og en ting man etter hvert blir ekstremt glad for å ha. Forholdene langs kysten på denne tiden kan variere fra ytterpunkt til ytterpunkt, og da vil du sette pris på at det du har med deg er oppbevart tørt.

I sekken pleier jeg å ha dette:

–         Noen vedkubber og opptennings never eller lignende. Husk fyrstikker etc.
–         Termos med noe varmt i. Noen ganger mat termos med forhånds lagd suppe eller pølser for eksempel. Eller noe annet å bite i. Det er viktig da man bruker mye mer energi  om vinteren for å holde på varmen.  Næring er alfa omega om man vil ha en heldags langs kysten på denne tiden.
–         Et par ullsokker og ekstra ull undertøy. Uhell kan skje og da må man ha mulighet til å skifte til ull innerst på kroppen.
–         Ekstra hansker og lue er også fint å ha i sekken.
–         Kniv og tur øks.
–         Essensielle førstehjelps saker.

 Hvor finner man fisken vinterstid?

Når vi kommer inn i vintermånedene er det ofte litt mer “tricky” å finne ørreten. Vannet er kaldt og veldig ofte krystall klart. Men på slike fine kalde klare dager er det fremdeles stor sjanse for å lykkes. Da velger jeg gjerne sørvendte bukter med mudder og ålegress bunn. Gjerne mørkest mulig bunn da denne tar til seg solvarmen raskere enn lys bunn. Her finner du ofte «solende» ørreter som står på veldig grunt vann for å få fortgang på fordøyelsen, men også for å snike til seg uforsiktige små krepsdyr ol. Finner du en slik plass som i tillegg er litt flaske formet med gode strøm forhold og dypere vann lett tilgjengelig,  ja da er du innafor i veldig mange tilfeller. Husk å trå varsomt, ørreten kan stå så nærme land at du ikke vil tro det.

Det er også veldig lurt å fiske av en gang først forsiktig og grunt, ta en pause og la området hvile litt. Så kan du gjerne fiske over med for eksempel synke line slik at du får komt deg ned i vannlaget over marbakken. Temperaturen blir straks litt varmere 1-2 meter under overflaten. Der vil du treffe på mer aktiv fisk i lengre perioder av gangen. Spesielt langs dypkanter og marbakker.

Personlig liker jeg å fiske i dagene etter en storm for eksempel. Da får du ofte en oppsving i vann temperaturen som følge av vannskiftninger. Bare en grad og to kan spille stor forskjell på aktivitets nivået til ørreten, og når det gjerne er 2-3 grader i overflatevannet kan dette utgjøre den lille forskjellen du trenger.

Kommer du deg en meter og to under overflaten vil du finne en høyere temperatur, og ofte patruljerer fisken på litt dypere vann  med små turer inn på grunna.

Et lite tips som jeg bruker selv, er å gå med to riggede stenger. En med intermediate og en med synke line på. Da kan du fort prøve begge vannlag og dermed øke sjansen din. Hvis ikke du orker å drasse på to stenger fungerer en ekstra spole med synkeline på også.

En sølvblank overspringer er nok det gjeveste, selv om man da gjerne må blanke på noen turer. Men desto morsommere er det når man først får en slik. Saltere vann erlik blankere fisk i de fleste tilfeller, og da må man gjerne lenger ut i fjordsystemet om det er elver i indre deler.

På denne tiden av året begynner silden å komme innover i fjordene. Da kan du være sikker på at storørreten er i nærheten. « ET GAMMELT « tegn blant eldre fiskere som visste hva de drev med , er blant annet at observasjoner av niser og spekkhogger , ja det var synonymt med stor ørret som går i bak kant å napper opp skadet sild og brisling. Dette er nok like gjeldene i dag som før, og jeg gleder meg over slike observasjoner. Da får jeg ståltrua med en gang, maten er på plass, og rovfisken har mengder med byttefisk å meske seg i. Da er det fiskeimitasjoner på 10-12 cm som festes på fortommen.

Akkurat dette opplevde jeg nå i romjulen. Jeg og en kompis som heter David Danielsen fisket først av en god plass med intermediate line og standard inntrekk. Litt høyt i vannet. Ingenting skjedde, så vi skiftet taktikk og begynte å fiske dypt og seint med fluffy fluer i duse grå farger som pulserte ved små bevegelser. Da smalt det i flere store ørreter. Dette på akkurat samme plass vi nettopp hadde fisket av.

Det sies at man må flytte seg mye om vinteren for å finne ørreten. Jeg er enig og uenig i dette.  Har du en plass du vet det er ørret hele året, så er den mest sannsynlig der på dager du ikke får fisk også. Da må man sette seg ned litt, hvile området og skifte taktikk. Personlig fisker jeg gjerne et område på kun et par hundre meter i løpet av en dag. Men på forskjellige måter og med mange korte fiskeøkter med små pauser innimellom. Andre dager er det morro å utforske flere plasser i løpet av en dag, men kan ikke si jeg har fått hverken mer eller mindre fisk ved å enten bevege meg mye, eller fiske nøye over et område.

Brakkvannsområder:

I brakkvanns områder vil det stort sett alltid være fisk igjennom hele året, men gjerne let opp lignende bunnforhold her også. Da vil du mest sannsynlig treffe fisken. Kvaliteten på fisken i slike brakkvanns poller kan variere voldsomt, men hovedvekten ligger ofte på utgytt fisk som slipper seg på flommene utover høst og vinteren. Smolt og ungfisk vil som regel dominere slike områder, men det hender det mindre saltholdige vannet huser en overspringer også. Alt avhenger av lokasjon og fjord systemer.

Fluevalg:

Om vinteren er jeg ikke så nøye på fluevalg, bruker gjerne duse oliven, grå, tan fargede spey reker. Samt noen kutling-varinter i duse farger, en krill imitasjon og et par fiskeimitasjoner. For meg er ikke det å fiske med sjokk rosa og oransje om vinteren viktig for å trigge treig fisk, men prøver det gjerne om annet ikke funker. Har mer troen på vanntemperatur og hastighet på flua. Imitasjonene jeg bruker må således pulsere, og gi ett inntrykk av mye liv selv ved små bevegelser. Og ikke minst er det viktig å stole på seg selv og hva man tror fungerer.

Studere byttedyr i fjæresteinene ol igjennom hele året, lære seg hva fisken jager på bestemte tider er også viktig. For serverer du en ørret en flue som ligner på sesongens byttedyr, ja da tar den som regel.

Ørreten kan man fiske hele året, men det krever gjerne litt mer planlegging og finurlighet i de kaldeste månedene før varmen begynner å ta tak igjen i begynnelsen av April.

Husk å kos deg ute ved vannet uansett årstid, sosialt samvær med venner og litt bålfyring hører med. Mørketiden går så mye fortere når man deler opplevelser med likesinnede. Og får man fisk så er det en kjærkommen bonus J

Tight Lines! Vh Alexander

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Tips til sjøørretfiske på vinteren - Alexander Fredagsvik - Fiskeavisen.no 29. januar 2018 - 17:29

[…] Les også: SJØØRRETFISKE PÅ VINTERSTID […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy