Hjem Kan det spises Spiser norges giftigste fisk rå! – Fjesing (Trachinus draco)

Spiser norges giftigste fisk rå! – Fjesing (Trachinus draco)

Av Daniel

(Av Daniel Tilrem) Oppdatert kl 13.50

Fjesing (Trachinus draco) er kjent som Norges mest giftige fisk. Det er heller ikke hver dag noen bestemmer seg for å spise den, spesielt ikke rå! Om du søker rundt på nett, vil du neppe finne noen som faktisk har gjort det..før nå.
Før vår egen Raphael Pedersen bestemte seg for å ta denne fisken med i serien sin “Kan det spises”.  

Foto: Øystein Davidsen

Fisken skal være helt ufarlig om du varmebehandler den først og det er ikke ukjent at den smaker bra som stekt. Men hva skjer om man spiser fisken rå? Eller om man greier å sprekke giftkjertelen, så giften sprer seg? Er det dødelig eller blir man bare dårlig i magen?
Raphael var veldig usikker på konsekvensene av å putte denne fisken rå i munnen. Men om man skal gjøre dette til noe spennende i et blogginnlegg, må man jo gjøre noe som ikke er gjort før. Rå fjesing!

Jeg (Daniel Tilrem) personlig er veldig skeptisk til å spise noe giftig selv om det kan gå bra. Hvorfor utsette seg for noe farlig? Litt som Ludvig fra Flåklypa der gitt. Derfor setter jeg stor pris på å ha med en gal person som Raphael på laget, som kan ta disse utfordringene.

Med på laget hadde han mesterkokk Øyvind Naesheim og sin fiskekompis Øystein Davidsen, som fisket fjesingen til innlegget.  Etter mye planlegging var dagen klar for hans største innlegg i “kan det spises” noensinne. Lørdag 09.09. Raphael skal fortelle litt om dette.

Øyvind Naesheim, Raphael Pedersen og Øystein Davidsen

Men først må jeg spørre, er 09.09 en form for lykketall eller var det en tilfeldig dato?
Du, 09.09 har jeg ikke tenkt på før nå, kanskje det er den nye fjesing sashimi dagen? Nei, det var helt tilfeldig.

Hvor i huleste kom ideen på å spise fjesing fra?
Tja.. når man har testet 30 ulike norske fiskearter som de fleste ikke ville sett på som mat, må man stadig finne noe nytt og spennende for publikum og seg selv. Fjesing var en del av planen lenge, men stekt versjon ble for kjedelig. Jeg vet at det er flere som har prøvd det før. Derfor fikk jeg en sprø ide om å blant annet gjøre en sushiversjon av den.

Hva tenkte du ville bli den største utfordringen rundt det å spise fjesing? Var det betryggende å høre at Havforskningsinstituttet og Giftinformasjonen  ikke hadde noe  info om hva som kunne skje om du spiste fisken?
Betryggende var det ikke, men desto mer spennende å gjøre det. Her snakker vi om noe som ikke er prøvd før, og som ikke engang forskere i landet kunne si noe om et eventuelt dårlig utfallet av. Dårskap og totalt galskap, ja kanskje.. men som artisten Seal synger i sangen Crazy << we’re never gonna survive unless we get a little crazy”. Men igjen, det er jo dette jeg har tatt på meg, å teste slike ting. Man kan ikke bare kjøre “safe” når man har et prosjekt som heter “kan det spises”.

Hvilke tiltak gjorde dere i forkant av å spise fisken?
Det gikk litt i små tester. Davidsen, prøvde på forhånd noen sashimi stykker fra halepartiet (helt frivillig), mens jeg studerte andre type giftfisker. I land som Japan blir fisk med en mye større giftighetsgrad enn fjesing brukt til sushi. Lionfish for eksempel. Her unngår de giftkjertlene fra piggene under filetering og serverer den rett fra vanntanken, nesten sprell levende. Neste steg var jo få med den beste kokken jeg kunne tenke meg til dette oppdraget, nemlig Øyvind Naesheim. Han er en kokk med årevis av erfaring i sushifaget og har jobbet som kjøkkensjef på blant annet den berømte og verdenskjente Nobu. Men til tross for alt dette, visste vi jo ikke helt hva som kom til å skje når vi faktisk skulle bruke hele fileten (da også ryggpartiet under giftpiggen) Det ble en test, men vi var alle tre bestemte på å gjøre dette og i god tro.

 Kommer du til å spise fjesing igjen?
Absolutt!

Om jeg skal spise den, hva anbefaler du meg å gjøre først?
Å spise den er helt ufarlig, men om du vil ha noen gode tips og vanvittig bra smaker, anbefaler jeg at du ser innlegget jeg gjorde. Her viser vi forskjellige metoder til tilberedning. Alt fra sashimi til risotto.

Fjesing maki
Foto: Øystein Davidsen

For flere kan det spises innlegg – Kan det spises?

Sashimi av fjesing
Foto: Øystein Davidsen

Link til innlegg og video kommer, men først skal vi få en uttalelse fra Havforskningsinstituttets forsker, Sigurd Heiberg Espeland. 

Sigurd Espeland
Bildet er fra Havforskningsinstituttet sine nettsider

Espeland forteller at ut fra en vitenskapelig artikkel om gift fra fjesing og giftkjertler, ble de hurtigfryst på -70 grader C uten at giften forsvant helt. Frysing er jo også en vanlig metode å ta være på aktive stoffer, i motsetning til varme som ofte koagulerer/ denaturer. Derfor ville jeg egentlig tro at giften fortsatt var ‘aktiv’ i giftkjertlene på fisken som ble spist.
Pedersen nevner i innlegget at han stakk seg med vilje på fjesingens pigg, uten å kjenne smerte. Jeg vil tippe giften fortsatt var i giftkjertelen, men ikke kom ut når Pedersen stakk seg på piggen. Jeg må si at jeg vet egentlig lite om det,  men hvis det er et osmotisk trykk som presser giften ut av piggen, kan det trykket ha blitt ødelagt av frysing, og gjort at giften ikke kom ut.
-Når du ser innlegget? Hva tenker du da som forsker?
Forskere er jo per definisjon interessert i nye eksperimenter, så ja jeg synes dette var veldig interessant å se. Fisken virker jo som den er trygg å spise, men jeg ville kanskje ikke spist giftkjertelen, sier Espeland til Fiskeavisen.no
-På flere spørsmål om hva som kan skje dersom giften skulle slå til ved oralt inntak, har han ikke noe svar. 
Men (!) Dere vil vel kanskje se hvordan dette gikk? Her ligger videoen, og link til hele fjesing innlegget ligger under.

Hele innlegget om fjesingprosjektet finner dere her 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy