Skrevet av Dan Eckholm – stramtsnoreblog.wordpress.com
Har du googlet rundt og spørt mange hvor de fanger sine sjøørreter, men du får ikke noe svar? I denne posten skriver jeg noen tips om hvordan du selv skal kunne finne dine egne sjøørret plasser. At SØ er en sjelden fisk på vestlandet er nå et faktum, men om du vet hvor du skal lete og hvordan du skal fiske den, finner du mengder.
Størrelse kommer selvfølgelig an på, og minker noe mer enn på sørlandet, men SØ er SØ, sant?
Først av alt vil jeg si at dette er ikke noe fasit for å få SØ, men tips til å finne ut hvor du kan ta dem, og hvordan.
Hvorfor forteller ikke de som fisker SØ om sine plasser? Tenk deg at du har brukt timer, dager, uker og måneder på å finne et sted der du kan ta SØ. Ikke bare må du finne plassen, men du må finne ut hvordan du skal ta den. Hva spiser den, hvordan fisker du den osv. Deler du info med alle om hvor du kan få en etterlengtet SØ er sjangsen for at du får plassen alene og at SØ blir tatt ut av vannet betydelig større.
For å finne et sted der SØ kan lurke, er det tre ting du burde tenke på:
- Type vann
- Habitat
- Matfat
1. Hva slags type vann går SØ i? Jo, den gyter i elver og ferskvann sånn som laksen, og går gjerne der det er brakkvann om våren og høsten. På sommeren finner du den gjerne på strender for å beite og gjerne lengre ut i fjorden. Se etter steder med grunt vann , riktig bunn, nærheten av eller i brakkvann og strøm.
2. Bunnforhold har mye og si! Hvorfor beiter den på strender og grunt vann? Jo, for der er maten. Du har kanskje hørt utrykket «leopard bunn», men usikker på hva dette betyr. Dette er strandbunn med flekkete tangbunn (se bildet over). Her lever blant annet børstemark, reker og annen mindre fisk. Er det strøm i vannet? Gjerne tidevannsstrøm? SØ ligger gjerne ikke midt i strømmen, men ved utrennet i et hull eller ved siden av. De liker å ligge rolig i rolig strøm utenfor utrennet og plukke mat som kommer sigende foran snuten på den. Fisk som spiser på strender er på jakt og flytter seg gjerne etter matfatet, så her kan du ta SØ lenger ute i fjorden eller på strender langt fra brakkvann.
3. Hva spiser SØ? Det er flere kjente «agn» som er giftige for SØ. Det mest populære er reke, børstemark, blå- og sølvsluker med mer. Dette varierer fra sted til sted. Hva slags type mat lever i området og i vannet du fisker i? Vaker det? Hva vaker den på eventuelt? (om du fikser tørt). Om fisken ikke biter på en reke i for eksempel strl 8, ta gjerne på noe betydelig mindre og dra inn sakte. Fisker du med sluk må du ikke være redd for å ta på en sluk med mer farger. Rosa møresild pleier å være giftig for ørreten.
SØ og vanlig brun Ø er samme type fisk, bare at den ene går i sjøen, litt som abboren. Mange av tipsene kan du også bruke etter havabbor, bare selve fisket må være mer agressivt da en havabbor jakter mer agressivt enn SØ. Fluefisker du, så dra inn kjappere og mer aggresivt med streamer/reke enn du kanskje ville gjort på en treg SØ.
C&R: Catch & Release. SØ på vestlandet er i stor fare på grunn av oppdretsnæringen da oppdretsfisk ødelegger gytegropene til SØ og laks. Det er selvfølgelig lov med keepers, men bare ikke tøm områder for SØ, og ikke ta plankefisk. Med plankefisk så menes det fisk som har samme kroppstykkelse som hodet (se bildet øverst). Mange steder på vestlandet er det fredning av SØ, blant annet i Nordåsvatnet. Pass på at det ikke er fredning i området du fisker på.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.