Kristian Tynes fra Sykkulven, fisket på bygrunna i Ålesund, da han her om dagen fikk en torsk som var helt utmagrert. I magen på fisken fant han både biter av metall og ferske grillede kyllingvinger.
Hva som var årsaken til at denne fisken ikke hadde tatt til seg næring den siste tiden, vet han ikke. Det kan kanskje ha noe med de bitene av metall, som ble funnet i magen på fisken. Metallet så ut som det kunne stamme fra brusbokser.
– Det er trist at folk ikke klarer å ta med seg søpla hjem, og heller kaster all slags dritt på sjøen, sier Kristian.
– Fisken burde blitt gode middager for oss, men denne var stort sett bare bein, så den ble mat for katten.
Kristian forteller også, at han de siste dagene har fått høre at andre fiskere har funnet blant annet ølbokser og briller i fisk.
Sondre Breian som jobber som sportsfiskekonsulent for Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er helt enig i at forsøpling har negative konsekvenser for miljøet.
– Selv om fokuset på forsøpling i havet og de negative konsekvensene det kan ha for miljøet har blitt større, er det fortsatt et problem man til stadighet opplever. Dette er et slikt eksempel. Hvorfor denne torsken var så mager kan man aldri si med 100% sikkerhet, men søppel kan uten tvil ha innvirkning på fiskens fordøyelsessystem og analyser av mageinnhold hos vannlevende organismer viser ofte et urovekkende innhold av både mikroplast, større plastbiter og også fremmedlegemer, forteller Breian til Fiskeavisen.
Det er viktig å få løftet fokuset på denne problematikken, mener Breian.
– Det er viktig å sette fokuset på denne problematikken, og vise til eksempler som dette. Det er med på å løfte fokuset ytterligere, og vi sportsfiskere er en gruppe som må bør ta ekstra ansvar når det kommer til hvor vårt søppel og andre medfiskeres søppel havner. Det finnes allerede mange flinke mennesker og organisasjoner som jobber med forsøplingsproblemet i havet, forteller sportsfiskekonsulenten til Fiskeavisen
NJFF gjør allerede tiltak for å få fjernet søppel både på lokalt og nasjonalt nivå.
– Vi i NJFF har årlig strandryddedager en del steder og lokale jeger- og fiskerforeninger henter opp tapt fiskeredskap i store mengder, spesielt i Oslofjorden. Det aller viktigste er uansett at hver og en av oss som enkeltpersoner tenker litt ekstra på hva vi gjør med søpla og avfallet vårt, og velger å ta alt med hjem for så å sortere det. Såpass skylder vi de fantastiske økosystemene som gir så mye fiskeglede tilbake til oss, avslutter Breian til Fiskeavisen.
Fiskeavisen oppfordrer alle som er på sjøen til å ta med alt søppel hjem, selv om ikke søppelet er ditt.
1 kommentar
Jeg vil tro det er lite mat for torsken i det området, antakeliger er fjorden trålet tom for sild og reker .
Akkurat som i Oslofjorden