Hvert år i slutten av april og i begynnelsen på mai så skal gjeddene i Glomma og Øyeren (Østlandet) inn på grunne viker for å gyte. Er du da på plass både rett før og rett etter så kan du være så heldig å få ditt livs fiske etter sultne gjedder.
Vi tok en prat med Truls Svendsen som har norgesrekord på fluefisket gjedde og han gir deg sine beste tips for at du skal lykkes.
Før gytingen
En stund før gjeddene skal inn på de grunne vikene for å gyte så samles de i store mengder rett utenfor i vente på at temperaturen i vikene skal bli riktig. Dybden på disse plassene varier veldig, alt fra 2-3 meter ned til 10-15 meter men den samme felles nevneren er at det er rett utenfor gyteviker. På disse plassene så er gjeddene veldig energi sparende så de står veldig mye rolig på bunn og bare venter.
Han gjeddene er de som er oftest i bitevillig humør, men er du på rett sted til rett tid når hu gjeddene skal ha mat da kan du få din livs gjedde fight. De er i en kjempe kondisjon og ikke minst fulle av mat og rogn så de er ekstra tunge på denne tiden.
Konklusjon:
– Fiske utenfor gyteviker
– Fiske sakte
– Fiske så nærme bunn som mulig
– Størrelse på flue/gummi shad, ca 10 til 15cm
Under gyting
Når temperaturen i gytevikene har blitt riktig så kommer de for fulle mugger og da er det kun en ting som er i tankene og det er å finne seg en make og deretter gyte. På denne tiden er det fint om man gir fisken litt tid for seg selv og respekterer deres gyteperiode. Ellers er det et utrolig vakker å stå og se de holde på. Det er uansett ikke det beste fiske denne perioden.
Konklusjon:
– Respekter gyteperioden
– Størst sjans for han gjedder
– være på plass for å nye synes
– Ikke beste fisket
Etter gyting
Denne tiden er min personlige favoritt og treffer man på riktig tidspunkt så kan man ha et kjempe fiske og man kan få MYE fisk. I denne perioden så er et viktig og finne de plassene inne i vikene som er litt dypere, kulper, renner og lignende. Der samles de største gjeddene og venter på at agn fisk skal komme uvitende over. Han gjeddene er litt mere aktive og de kan man få stort sett over det meste. Er du heldig og treffer på fisk så stopp en stund og fisk deg godt igjennom denne plassen for er det en der så er det som oftest flere. Du kan ha kjempe fiske en dag for så dagen etter ikke få noe som helst for da har gjeddene mest sannsynlig gått ut av vikene og ned på dypere områder igjen. Prøv en dag til, men er det da dødt så er det ikke noe poeng i å være noe mere inne på grunna, da må man komme seg ut til dypere områder.
Konklusjon:
– Finne dypere plasser inne i vikene (bruk google maps eller lignende)
– Er det en så er det som oftest flere der
– Størrelse på flue/gummi shad, alt fra 10 til 15cm
– Har du bra fiske en dag så utnytt det til det fulle.
Vær
Personlig så har jeg hatt mitt beste fiske når det har regna, blåst og vært kaldt. Men over det hele så vil jeg si at det beste fiske er når det er overskyet og gråt vær. Men det er dager det biter godt selv om det er sol også så ingen grunn til og ikke dra ut å prøve da heller.
Farge på flue/shad
Mørke fager på gjedde er det jeg har best erfaring med, samme om det er klart vann eller møkkete vann, men bruker også litt sterkere farger som f.eks Rødt og hvit. Kanskje enda viktigere er gangen og hastigheten på flua/shaden og der må man egentlig bare feile og prøve selv. Men først og fremst så er det viktig å få flua/shaden ned mot bunn, men den skal ikke gå å subbe i bunn. En meter over ca er passe.
feks. Rød og svart, Helt svart, mørk grønn, rød og hvit, er typiske farger jeg bruker når jeg fisker med flue.
Stenger
Stengene som blir brukt til gjedde fiske burde ha en ganske stiv rygg som gjør at man får gitt et kraftig og bestemt mot hugg, men også for å kunne kaste de tunge fluene/shadene som man bruker.
Fluestenger:
Guideline Rsi 9 fot klasse 8-9
Dette er en fin stang som funker kjempe fint til gjedde fiske, men som også kan brukes til mye annet som f.eks i smålakselver.
Haspel/triggerstang
Abu Svartzonker 8’6» H 40-140g Cast
Dette er en stang som er beregnet for predator fisk. Den har en stiv rygg som gjør at man får gode og kraftige mot hugg, men man har fortsatt den god følelse med shaden/sluken.
Har du kanskje en stang fra før av med kaste vekt fra ca 20-50/60gr så kommer man også veldig langt med dette. Du må da bare styre unna de største shadene/slukene.
Disse tipsene jeg har gitt dere nå er personlige erfaringer som jeg har gjort opp igjennom noen år, og det er helt sikkert mange andre som ville gjort ting annerledes. Denne fiske metoden funger kjempe bra for meg og jeg håper andre kan teste det ut og gi en tilbakemelding. Skulle det være noe mere man skulle ønske å vite så er det bare å ta kontakt.
– Truls Svendsen
1 kommentar
[…] Les også: Vårfiske etter sultne og gyte klare gjedder – Guide av Truls Svendsen […]