Hyggelig av deg Ole-Håkon å sette av litt tid til og svare på noen
spørsmål fra oss.
Vi tok jo kontakt med deg i forbindelse med den nye boka du har utgitt
«Hekta på fiske».
De som ikke kjenner til deg lurer kanskje på hvem er Ole-Håkon Heier?
Jeg er en 41 år gammel kar som bor på en gård i Degernes i Indre Østfold sammen med kone, 2 barn, hester, katter, ender, marsvin og 50 fiskestenger;) Jeg har fiska siden jeg var liten gutt, og etter hvert temmelig mye og etter det meste. Jeg har tatt hovedfag i vannforurensning, ferskvannsøkologi og fiskeforvaltning i ferskvann på universitetet på Ås, og har siden desember 2008 arbeidet som fylkessekretær i NJFF Østfold. Fiskehjertet mitt banker spesielt for meitefiske i ferskvann, men etter hvert har også fiske etter alle slags arter i både fersk- og saltvann blitt melodien.
Hva var det som fikk deg til å skrive boka Hekta på fiske?
I 2011-2012 skrev jeg bloggserien «52 arter på 52 uker» på hooked.no, og da jeg var ferdig syntes jeg at jeg satt med såpass mye spennende materiale at jeg hadde lyst til å ta det til neste nivå; å gi ut en egen bok om fiske etter et mangfold av norske fiskearter. Jeg gikk til forlaget Vigmostad & Bjørke (tidligere Naturforlaget, som har gitt ut flere «klassiske» norske sportsfiskebøker) og fikk realt napp der.
Hva er det vi kan lese om i boka?
Boka tar for seg sportsfiske etter alle 165 artene det er notert norgesrekord på i Norge. 79 arter er imidlertid omtalt mer grundig i 40 kapitler, der alle kapitlene starter med en selvopplevd (forhåpentligvis) inspirerende historie, før det er faktaavsnitt med kjennetegn, størrelse (inkludert rekorder og specimengrenser), utbredelse, tips om fiskemetoder og takler og til slutt minstemål og fisken som matfisk. Boka har i tillegg en innledning på rundt 50 sider med generelt om utstyr, metoder, lover/regler/normer, behandling av fangsten (mat eller C&R?), veiing og rekorder etc., sikkerhet og et lite samlekapittel med noen tips på veien ut med fiskestanga. Boka er fylt opp med 300 bilder av flertallet av artene, derav mange som nok aldri har vært på trykk i noen norsk sportsfiskebok tidligere.
Når du skrev boka, så du for deg en spesifikk målgruppe eller er boka
for alle?
Boka er tiltenkt alle, helst skal folket verves til å fiske og sette pris på alle de spennende fiskeartene vi har, men den skal samtidig inneholde såpass mye stoff at også den erfarne sportsfiskeren i høyeste grad bør kunne plukke opp noen nye tips eller tenke over en sak på nytt. Den eneste gruppen som nok kan bli skuffet er rene fluefiskere som fortsatt ikke har noen planer om å bli noe annet i fremtiden…
Etter å ha skrevet boka, hva er det du er mest fornøyd med å få delt med
leserne av boka?
Alt det jeg hadde på hjertet om alle de spennende artene vi kan fiske etter her i landet, og at langt de fleste arter har en sjarm de fleste kan se dersom de fjerner skylappene alt for mange har.
Om jeg skulle få kjøpt boka i dag? Hvor finner jeg den?
Du skal finne den lett ved å søke på google, den kan bestilles gjennom en rekke nettbutikker. I tillegg finnes den i en rekke bokhandler utover landet.
Vi i Fiskeavisen har selvfølgelig noen standard spørsmål, som du ikke
slipper unna.
Din beste fiskeopplevelse?
Haha, hvordan skal man kåre det etter titusenvis av fisk og over 2000 fisketurer? Jeg har dog vært i vill ekstase ved flere anledninger, der jeg ikke har landa på en stund etter at jeg har fått en storfisk (f.eks. abbor 2160g, lake 6210g, havål 16750g). Samtidig, andre øyeblikk av en helt annen art har gitt meg like mye, en vakker kveld i stillhet ved vannet kan få en til å føle at alt er i balanse der og da og det holder i massevis. Det er det som er deilig med fiske, det er så fylt av kontraster og gir glede på mange nivåer.
Fisker helst med?
Stang;) Men naturlig agn er jo et viktig stikkord for en metode jeg bruker mye.
Hvilken fiskeart fisker du mest etter? Og hvorfor?
Det har variert opp gjennom årene. Jeg liker variasjon, og er derfor innom en rekke arter gjennom et år. Statistisk sett er nok lake den fisken jeg har fisket mest etter de siste årene. Hvorfor? Fordi det er den arten som gjør det mulig for en småbarnsfar å komme seg ut på fisketur ukentlig også om vinteren, meitefiske eller isfiske i mørket.
Hva er Drømmeturen?
Jeg har ikke noen spesiell drømmefisketur jeg skulle vært på. Jeg holder meg stort sett i Norge med fiskestanga og er fornøyd med det. Når jeg reiser utenlands er det primært med familien og da er det andre ting vi driver med. Vi skal tilbake (var der med kona i 1999-2000) til Australia i løpet av noen år, det skal bli fantastisk!
Når vi spurte om dette intervjuet var du sjokkerende nok ute og fisket.
Må gjerne fortelle oss litt om turen? Ble det noe fisk?
Det var et tredelt mål med turen: prioritert i rekkefølge: 1)gjedde, 2)lagesild/krøkle, 3)abbor. Gjeddefisket åpnet bra med 4 fisk i båten de første 2 timene, deriblant en på 6600 gram på meg. Fantastisk fight! Gjedde er en art jeg alltid minner meg selv på at jeg har fisket for lite etter. Finfisket etter de små laksefiskene (jeg mangler lagesild på artslista) blåste bort med møkkaværet som tok oss, og abboren var nok opptatt med gyting, men det hadde jeg forventet. Det ble ingen gjedder på de siste 3 timene med gjeddefiske, så bortsett fra den ene gjedda ble det ikke det helt store.
Er det noe du føler vi har glemt å spørre deg om som du ønsker å få med?
Nei, mange bra spørsmål her. Jeg får vel avslutte med en oppfordring om å kjøpe boka og bli inspirert til å fiske etter det utrolig spennende mangfoldet av arter vi kan fiske på i Norge, både små og store. Som det står i forordet på boka mi: Izaak Walton sa det på en strålende måte i sin bok “The Compleat Angler” fra 1653: rivers and the inhabitants of the watery element were made for wise men to contemplate, and fools to pass by without consideration.
Tusen takk Ole-Håkon for du tok deg tid til å svare på noen spørsmål fra
oss, så får du har skitt fiske for dine kommende turer.
2 kommentarer
[…] – En bok full av gleder Effektivt Laksefiske – En bok av Jan ArhaugHekta på fiske – En bok av Ole-Håkon HeierTil slutt en bok for de aller minste: De underlige og den […]
[…] du besitter boka «Hekta på fiske«, som Heier selv har skrevet, så kan du lese om historien der han fikk abboren på […]