Hjem Intervju Jan Arhaug aktuell med bok for laksefiskere

Jan Arhaug aktuell med bok for laksefiskere

Av Daniel

Jan Arhaug lanserer bok nå den 1.November. Boka “Laksefiske” er en bok for deg som skal, holder på eller har fisket laks tidligere i livet. Boka kommer med alt fra tips, erfaringer og historier rundt temaet laksefiske. Dette høres absolutt ut som en perfekt gave for en laksefisker til jul.
Det er jo ikke vær dag de lanseres en ny fiskebok i Norge, så jeg tok like godt en prat med Jan.

Første gangen jeg leste om deg var i en DN artikkel, der du snakket om laksefiske i Akerselva midt i Oslo sentrum. Nå har du faktisk skrevet en hel bok om temaet laksefiske, som skal lanseres ved Akerselva 1. November.

Foto: Jan Arhaug

Men kan du fortelle noen ord om deg selv for dem som ikke kjenner til deg?
Jeg er opprinnelig fra Ålesund. På den ene siden av huset jeg vokste opp drev besteforeldrene mine fiskebutikk. På den andre siden hadde vi båtplass. Pappa var veldig flink til å ta med seg meg og broren min ut for å fiske i sjøen. Med et unntak for sommeren. Da bodde hele familien og andre deler av slekta i campingvogner i Stordalen på Sunnmøre. Der er det en veldig fin lakseelv som naturlig nok ble min introduksjon til sportsfiske etter laks. Jeg husker de somrene slik som de fleste husker sine barneår. Fylt av latter, lek og alltid fint vær. Det siste selvsagt et resultat av fortrengning gjennom mange år. Det er ikke alltid fint vær på Sunnmøre ? Etter sesongen bar det tilbake til Ålesund og fortsatt båtfiske. Og krabber. Jeg og broren min tjente bra på det. Som ekte Sunnmøringer fikk vi mora vår til å koke krabbene som vi solgte fra et kjøkkenbord langs innfartsvegen til Ålesund. Så jeg har vært heldig. Jeg har fått fiske og nærheten til sjø og elv inn med «morsmelken».

Hvor kommer lidenskapen for laksefiske fra?
Når jeg ble eldre endte jeg opp i Bergen som juss-student. Deretter i Oslo hvor jeg jobbet i forsikringsbransjen før jeg startet som advokat. I småbarnspappa-perioden ble fiskingen lagt på hylla til fordel for barn og karriere. Når ungene ble større ble fiskingen tatt opp igjen. Først med turer i marka, før interessen for laksefiske tok mer og mer over.

Jeg savner de stundene i Ålesund og Stordalen hvor hele familiene var delaktige i fisket. Det siste ti-året synes jeg å merke en dreining i laksefisket spesielt. I retning av mer fokus på dyrt utstyr og «eksklusivitet». Det kunne nesten virke som at det å ha eksklusivt fluefiskeutstyr, å bruke dette i en elv stengt for allmennheten og fange en laks som man deretter satt ut igjen var et større mål enn å fange en laks sammen med familien. Samtidig så jeg at mange unge tilbringer mer tid foran dataskjermer enn ute i det fri. Nå har jeg ikke motstander av hverken fluefiske, fang og slipp eller datamaskiner. Det skulle bare mangle. Jeg gjør jo alt dette selv. Men jeg tok i alle fall på meg en rolle som ambassadør for det «enkle» laksefisket og snakket varmt om alle stundene ved elva. Til alle jeg møtte.

Kan du fortelle litt om hvordan og når du fikk ideen til å skrive en bok om temaet?
Som jeg har forstått så er det ikke bare å skrive en bok. Er vist enormt mye arbeid bak det å lage en bok.
For 6 – 7 år siden kommenterte broren min dette. Det er mulig at han bare var begynnende lei av all laksefiskepraten, men i alle fall sa han: «Jan, du burde skrive en bok om laksefiske». Da når du ut til enda flere.

Jeg tok broren min på ordet. Han er klokere enn meg.

I utgangspunktet skulle jeg skrive en bok a la «laksefiske for Dummies». Om hvilket utstyr man trenger, hvordan man kan lese en elv og hvilke teknikker som lurer laksen best. Selv om jeg har forfattet noen juridiske artikler og bøker før visste jeg ikke da hvor stort prosjektet skulle vokse seg. Jeg forstod jo at jeg trengte innspill fra andre rundt om i Norge. Jeg vet tross alt ikke alt. Så de neste 5 årene dro jeg rundt i hele Norge om sommeren og snakket med, spurte og tyvlyttet på andre laksefiskere. Og noterte. Og tegnet. Og tok bilder.

Boken skapte seg egentlig selv underveis. Den fikk sitt eget liv og vokste som et barn i en mors mage. Ført i pennen av meg, men med et veldig stort antall fedre og mødre. Det har vært enormt utfordrende til tider, men også enormt gledelig. Jeg kommer aldri til å kunne takke nok de som vitende eller uvitende har bidratt til å gjøre boken til det som den har blitt. En, håper jeg, fullverdig bok om laksefiske fra A til Å.

Hva er det som har vært det mest utfordrende med å lage denne boka?
For meg har vel det mest utfordrende vært at boken skulle dekke så bredt og ikke bare omtale de fisketeknikker som jeg har vokst opp med og kjenner best. Dette hadde jeg aldri klart uten hjelp fra laksefiskere rundt det ganske land.

I tillegg har jeg måttet prioritere hardt. Heldigvis har jeg hatt en familie (takk Anna) og en arbeidsgiver (meg selv) som har vist stor forståelse for prosjektet og har latt meg prioritere både tid og penger til dette i flere år.

Vil du si dette er en bok for nybegynnere eller erfarne laksefiskere?
Det er både en bok for nybegynnere og for erfarne laksefiskere. Nybegynneren vil få svar på spørsmål han kanskje synes er flaut å spørre om, og han vil sikkert forstå bedre hvorfor de erfarne fisker som de gjør. Den erfarne vil sikkert også ha en del å hente i boken, med mindre man er av de få som vet alt om laksens opptreden, syn, hørsel, luktesans og annet som påvirker hvor effektivt vi jakter på den. I tillegg er boken krydret med artige historier som skal gjøre den lesverdig for de som enten har fisket mye selv eller for den saks skyld pensjonisten som har lagt stangen på hyllen. Kanskje boken kan hjelpe til at de tar den frem igjen. Mest av alt håper jeg at den bidrar til nyrekruttering. Det er mye plass til barn, ungdom og jenter/kvinner ved elvebreddene.

Innspurten med boken har vært heseblesende, for å si det mildt. Halvannen uke før lansering fikk vi beskjed om at trykkeriet i utlandet hadde hatt en alvorlig hendelse og vi stod i fare for å måtte utsette lansering til nærmere jul. Med hjelp fra alle kanter stilte et norsk trykkeri opp og i dag startet trykkplatene jobben sin. Jeg fikk være til stede i trykkeriet og det var litt som å se et barn bli født ? Bokbinderne står klare til å jobbe overtid slik at boken kommer til Oslo tirsdag 31. august. Da pakkes de om og sendes ut til forhandlere og de som har forhåndsbestilt, slik at alle disse skal ha bok i hånden rundt 1. november.

Jeg kommer den 1. November, men om det er flere som ønsker en signert laksefiskebok.
Hvor møter man opp og hva kan man forvente av denne kvelden?
Lanseringsfesten 1. november er på Månefisken i Oslo. Det er rett ved Akerselva ved siden av Wallmans (på skrå opp fra Ringen kino). Den starter kl 17 med velkomstdrink til de første og servering av smaksprøver på kortreist røkelaks (fra Akerselva og Sandvikselva). Forfatteren vil si noen ord ca kl 18. Det blir anledning til å kjøpe bok og få denne signert. Lanseringsfesten er en avslappet begivenhet slik laksefiske skal være, hvor alle som vil kan komme innom og si hei. Og ta en øl om de lyster. Det er 20års grense på lokalet (betjent bar).

Boken kan kjøpes hos en del forhandlere av sportsfiskeutstyr, bokhandlere eller direkte fra forlag. Noen av forhandlerne er Villmarksbutikken, Sport1 Melhus, Jan Sakshaug sport, Nordisk fiskeutstyr , Stram Line, Angler, Erdal G-sport og Norli (spør i den enkelte butikk). Flere forhandlere kommer, og noen vil sikkert ha en dag hvor forfatteren signerer bøker. Blant annet er det en signering på Stram Line i Oslo i november. Jeg skal legge ut oppdaterte forhandlerlister og signeringsdatoer på bokens facebook-side og forlagets hjemmeside etter hvert.

Tusen takk for praten, så ønsker vi i Fiskeavisen deg masse lykke til med lanseringen!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

2 kommentarer

Bokanmeldelse av boka "Effektivt laksefiske"- av Jan Arhaug 16. januar 2018 - 11:29

[…] med flue, sluk, mark wobbler og andre redskap. Mer enn 250 bilder og illustrasjoner» BOKEN Forfatter Jan Arhaug har fylt en bok med det meste som omhandler laksefiske. Alt fra hvordan laksen oppfører seg i […]

Svar
Tid til overs? Her er fiskeavisens tidsfordriv-tips - Fiskeavisen.no 20. mars 2020 - 14:21

[…] av Lars NilssenFluemønsterleksikon – En bok full av gleder Effektivt Laksefiske – En bok av Jan ArhaugHekta på fiske – En bok av Ole-Håkon HeierTil slutt en bok for […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy