Hjem Fiske Laksefiske for nybegynnere (elv)

Laksefiske for nybegynnere (elv)

Av Redaksjonen

Skrevet av Dan Eckholm 

Laksefiske er som de sier «et drug». Kampen mot en laks er noe du sent vil glemme, og får du en på fluestang er det ikke store sjangser for at du kommer deg av det. Du vil da garantert bli bitt og avhengig av laksefiske i elv.

Du vil trenge veldig kraftig utstyr for laksefiske. Laksen kan bli ganske stor og er full i muskler til å kjempe tilbake om du skulle få kroket den.

Les også:  Grunnleggende kunnskap om laksefiske

Stang: 

En to håndsstang er absolutt å anbefale som er laget for nettopp dette fisket. Det er selvfølgelig mulig å dra laks på mindre utstyr, men det krever MYE større tålmodighet og teknikk for å få landet denne da. Har du en klasse 8 stang fra før av vil du klare deg i de små elvene. Skal du gå til innkjøp av en tohåndsstang så blir Guideline sitt starter sett «hatch» anbefalt av mange som et godt starter set. Dette koster ca 2500 kroner og her følger alt med.

Snører: 

Her er det viktig at du har kraftig snøre, backing og fortom. Backingen skal tåle ganske stort trykk, og om du er ny så vil et multifilament backing være greit. Du får da plass til mer backing på snellen og det er sterkere enn mye vanlig backing du får kjøpt i butikk. Selve snøret du trenger er som regel flyt som brukes. Dette spørs da på når på sesongen du fisker og temperatur i vannet. På 2 håndsstang har du som regel løpeline og en skyteklump i front. Av fortom må du ikke være redd for å brukte kraftig tykkelse. Du kan gjerne bruke 0,30mm siden du er ny på å lande fisken. Laksen er ekstremt sterk og vi vil selvfølgelig ikke miste en flue og heller i skade laksen med å la den svømme rundt med krok i munnen.

Fluer: 

Dette er veldig variert fra sted til sted, temperatur og tid på året du fisker. Det vanligste å bruke er tube fluer. Du trenger ikke å tenke at store fluer tar stor laks. Prøv gjerne med mindre fluer og til og med tørrfluer. Det viktigste er at de lager skygge og kontrast i vannet. Ikke bytt flue med en gang men fisk fluen ut. Det vil si, prøv forskjellige dybder, inndrag osv før du eventuelt skal bytte. Det er anbefalt å fiske sakte og rolig i kaldt vann, og fort i varmere vann da laksen er mer aktiv i varmere vann. Du trenger ikke ta med mange fluer, men spør gjerne en laksefisker eller kjente i området hva laksen tar på. Det holder med 5-6 stykker.

Laksefiske i Norge er sesongbasert i elver. Det er og mange regler du skal kunne om laksefiske. Minstemålet på laks du kan ta er 35 cm. (burde heves!!) Flere elver krever at du setter ut alle hunnlakser og noen krever annet. Forhør deg med de som selger kort i elven du skal fiske i, hva som er greit å ta med hjem som matfisk. Før du tenker på å kjøpe fiskekort noen steder må du først betale fiskeravgift. Dette er en avgift alle som skal fiske etter anodrom fisk må betale til staten. Dette betaler du kun en gang i året. Barn og unge under 18 år, trenger ikke betale dette. Husk at det er forskjell på regler fra elv til elv.

Les også: Raske tips før åpningen av laksefiskesesongen

Laksen er mest bitevillig i starten av sesongen når den nettopp har kommet opp i elven. Dette avtar jo lenger den er i elven, siden den egentlig ikke spiser særlig når den er i ferskvann. Om du er så heldig at en laks tar fluen din må du huske at du ikke trenger å gjøre tilslag. Dette fordi laksen tar fluen din såpass agagresivt og er hard i munnen. Et hardt tilslag kan gjøre at du drar hele fluen ut av f
estet i laksen. Laksen er mest aktiv i temperaturer mellom 9-14 grader i vannet, så viser gradestokken mellom dette er det ypperlig fiske.

Catch & Release, skal du ikke beholde laksen fordi elven krever at du ikke får ta med laks, kun kan ta en og dette ikke er den eller av andre grunner så er det viktig med riktig behandling av laksen. Laksen skal avkrokes og settes ut så skånsomt som mulig. Du skal ikke hive ut igjen en halv død laks. Blør den for mye, har skade eller er en oppdrettsfisk skal denne avlives kjapt og meldes inn. Lurer du på åsen du skal håndtere laksen skånsomt vil jeg anbefale å se filmene til Neteland Production. I filmene dems ser du god behandling av laks som settes ut igjen.

Flere og flere velger uanset å sette ut laks igjen for å ta vare på bestanden i Norge. Bestanden av laks har falt dramatisk og mye laks er mutert og inneholder spor av oppdrettslaks. All oppdrettslaks og ørret som tas, skal drepes og meldes inn. Til venstre ser du et bildet av hvordan du kan se forskjell på oppdrett og villaks.

Håper du lærte litt, ikke glem å gå over utstyret en ekstra gang og viktigere med laksefiske; Stramt Snøre hele tiden. Skitt Fiske!

Skrevet av Dan Eckholm 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy