Hjem Fiskeguider Alexander Fredagsvik sine tips til sjøørretfiske på vinteren

Alexander Fredagsvik sine tips til sjøørretfiske på vinteren

Av Daniel

Mange bruker vinteren til fluebinding og drømmer seg bort til vår og sommer med fluestanga i neven. Vinteren kan virke svært lang når man går og venter. Det er mørkt, kaldt og egentlig ganske trist. Fiskestanga er lagt på hylla og vinterdepresjonen har inntruffet, men det finnes fortsatt muligheter. Er man på rett sted til rett tid kan man være svært heldig og slumpe borti feit og blank ørret. Vi tok turen til Haugesund for å høre med eksperten selv, Alexander Fredagsvik!

Saken er hentet fra TorogThor.no

Innerst i et lite hjørne i en butikk på kaien i Haugesund har den erfarne fluefiskeren slått seg til ro. Han møter oss alltid med et smil og har kaffen klar. Den innerste veggen er full av fluestenger i alle klasser og merker, noe som kan få en hver fluefisker til å føle en grad av tilfredstillelse. Når vi besøker Alex er det ikke bare for å handle nytt utstyr, men også for å hente ny kunnskap. Han er en stor inspirasjonskilde som sitter på enormt med kunnskap. Fredagsvik har fisket ørret og sjøørret siden han var liten og bærer en solid ryggsekk av erfaring.

Denne gangen har vi tatt turen ned for å få noen råd når det gjelder fiske etter sjøørret på vinterstid. Det er kaldt i vannet og fisken står noe dypere enn vanlig. Derfor må man vite hva man driver med og man trenger litt kunnskap for å treffe de store fiskene.

Bekledning

Det viktigste av alt for å takle en tur om vinteren er å holde varmen. Kulde gjør folk utålmodige og ufokuserte. Derfor spør vi Alex hvordan han kler seg på denne tiden av året.

Det viktigste av alt er egentlig ull. Hele veien fra innerst til ytterst, sier Fredagsvik. Det er ikke snakk om å ha noen bomullssokker under ullsokkene. Bruk tynne ullsokker innerst og så kjøper man seg noen gode tettstrikkede ullragger man kan ha ytterst, anbefaler han.

Les også: SJØØRRETFISKE PÅ VINTERSTID

Fortsett videre med en stillongs, så en fleecebib eller ullbukse. Det er viktig at det ikke er for tettsittende, men at det er litt luft i mellom lagene. Luft isolerer godt! Akkurat det samme gjelder med vadeskoene. De må ikke være for trange, men litt romslige slik at man får den isolerende effekten. På overkroppen kjører man også en god ulltrøye. En tynn dynjakke, en varm lue og noe varmt i halsen er viktig. Til slutt er det vadebekledningen som gjelder. Vadebuksa og vadejakka er vindtett og vanntett, noe som holder deg tørr.

Ha med deg ekstra ull i en vanntett pakksekk i tilfelle fuktighet, tilføyer han. Blir du våt, så er hele turen ødelagt!

Det er viktig at det ikker er for tettsittende, luft isolerer godt!

Byttedyr

Mange spør seg om hvilke byttedyr man kan forvente å finne på fiskeplassene om vinteren. Hvis man ser etter, så ser man nok mange av de samme dyrene man ser ellers på året, men temperatur og vær spiller inn. Vi spør Alex for å få gode råd.

På vinteren er det vanlig å finne en del tanglopper, mysis og små reker. Det er også vanlig at sild og brisling trekker inn i fjordene på denne tiden av året, forteller Alex.

Vi spør han hvilke tre fluer han ville valgt med seg til vinterfiske, den første han nevner overrasker oss ikke.

Les også: SJØØRRETTIPS

Favoritten min er helt klart vepsen. Det er egentlig en speyreke som er lagd for å dekke et stort område. Jeg liker litt duse farger på fluene, noe som ser naturlig ut. Skulle jeg valgt noen flere så måtte der vært en brislingimitasjon. Gjerne en lang variant som kan imitere både brisling og småsild. Til slutt ville jeg valgt en liten reke. Gjerne av cdc. Den kan både imitere krill og reke. Nå om vinteren, særlig i februar er krillen å finne og med den følger gjerne ørreten, konstanterer Fredagsvik.

Vepsen, brislingimitasjon og cdc-reke!

Skulle jeg valgt kun en flue, så måtte det som først nevnt, blitt vepsen. Da jeg lagde den flua var tanken å lage en god flue som kunne dekke flest mulig byttedyr og biotoper. Rett og slett ei hybridflue! Den kan være både en børstemark, en fisk og en reke.

Bind gjerne vepsen i to forskjellige farger, oliven og grå. Lag en liten variant og en litt større. Med de to i boksen, spørs det om man trenger så mye mer, smiler Alex.

Vi har selv brukt vepsen i flere sammenhenger. På aktive fiskedager hender det man kjører sikksakk mellom ferskvann og saltvann. I noen sammenhenger har vepsen blitt brukt etter sjøørret for så å bli med opp i ferskvann og det viser seg at den er like giftig på brunørret. Flua kan minne mye om stingsild eller andre byttedyr i ferskvann, noe som bekrefter at vepsen er en skikkelig hybridflue!

Les også: FLUEVALG TIL SJØØRRET OG TANKEGANG

«Vepsen funker alltid!»

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy