Hjem Fiskeguider Basic havfiske takkel del 2

Basic havfiske takkel del 2

Av Daniel

Nå i høstmørk og dårlig fiskevær kan det jo være greit å se litt på guider. Når det blåser og er surt ute er det jo være koselig å prøve seg på litt takkelbinding inne i varmen. Denne guiden er hentet fra www.rpfiske.com 

Forfatter: Raphael Pedersen

-Hiv og hoi folkens. Da tenkte jeg å kjøre på med del 2 av min takkel-guide. Sist handlet det om bryggefiske og båtfiske på grunna etter flatfisk og annet ymse. I dette innlegget blandet jeg fluoriserende farger og selvlysende attraktorer og er en typisk base for hvordan jeg bygger opp mine tackler når jeg fisker på dyp rundt 50-100 meters dybde. 


Som jeg nevnte sist
; Det er mange faktorer som spiller inn, og fasiten kan være mange på hvordan fisken trigges. Min filosofi når jeg skal ha flest mulig arter, er å “servere” litt forskjellig. Går jeg spesifikt etter en eller to arter, da binder jeg takkelet opp på en annen måte. Det får komme i et senere innlegg. Fokuset nå er å gi en guide til nybegynnere som lurer på hvordan et fisketakkel settes sammen.

Fiske på 50-100meters dyp i godt dagslys gjør at fisken enda kan se fargene fra attraktorene. (Med forbehold om at det er ok sikt i sjøen da)

  • Sterk strøm i sjøen kan skape dårlig sikt
  • Bunnforhold, er det stein? Grus? Sand eller mudder

Tips: Med en superline / braid på snellen din, skal du klare å kjenne hvilke bunnforhold du fisker på. Du vil også merke om det er sterk strøm, ved å se på snøret hvor mye det trekker ut fra båten. Det varierer også hvor i vannlaget at strømmen er sterkest. Dette må du bare kjenne på.

Ok, nok skriveri om det. La oss komme til bindingen. Tanken med et tackle som dette, er som sagt å tilby flere faktorer. Farger, lys, og effekter som lokker fisken.

img_1880

Slep: Igjen bruker jeg “easy snellet knot” på kroken. img_1832Her har jeg en selvlysende hvit Martin Lopez slange og en selvlysende flyteperle. En gjennomsiktig blekksprut over dette, spinnerblad og noen perler. Spinnerbladet lokker, samt strekker ut tackelet i strømmen. Jeg binder dette på en 0.60 fluorocarbon sene. img_1890Ferdig produkt. Igjen; Vil du ha farge på blekkspruten, så bruk det. Dette er bare en guide. Men effekten denne blekkspruten får med selvlysende stæsj inni seg, er ganske tøff synes jeg. Du ser det på et senere bilde.  Lengden på fluorocarbonen er ca 70 cm før den når svivelen. Jeg bruker også en avstiver-slange, for å unngå at slepet henger seg i opphengerene på nedslippet. (se bildet under)

img_1891

Første opphenger kommer ca 50 cm over svivelen fra glidebommen.  Her bruker jeg samme knute som på slepet, og skjøter utstikkeren (på ca 15cm) inn på hovedlinen som er 0.90mm tectan eller mono. 0.60mm fluorocarbon blir brukt på utstikkeren.

img_1892Dette er faktisk en av mine favoritt komboer når det kommer til farger. En sort gummiperle som beskytter knuten, rosa selvlysende slange, hvit selvlysende og gule perler. Denne komboen er nok den jeg har fått mest fisk på. PS: Hyse/kolje digger det!

Opphenger 2

img_1893En rød fluoriserende perle, en liten selvlysende blekksprut, gul fluoriserende slange og en sort gummiperle for å beskytte knuten.

Denne skjøter jeg inn ca 60 cm over opphenger nr 1 og bruker samme prinsipp som på forrige. Easy snelled knot og kirurgknuten.

Ferdig produkt vil da se slik ut. img_1894Som du ser, er det forskjellige farger og attraktorer her. Et takkel som er ment for å være innbydende og som skal friste flere arter i sjøen. Det burde fungere svært bra. I og med at dette er et såkalt allround takkel som skal fiske mest mulig, benytter jeg ganske små kroker. 1/0 -3/0 størrelse funker bra. Krokene er av typen Sakuma Chinu.-sylskarpe kroker som tåler stor fisk og som kroker godt.

Som sagt, er det bra lys og gode forhold i sjøen. Vil fisken se takkelet og fargene godt. Men dersom det er dårlig lys eller dårlige forhold, er dette også tatt høyde for. img_1887

Slik lyser det i middels dårlig lys. 

Og skulle det være mørkt ute, slik det raskt blir nå på denne årstiden…img_1889er heller ikke det et problem.. 

Agn: Agnet er det viktigste. Råreke, makrell, sild, kokt reke, skjell, sei, blekksprut.. alt kan brukes. Med dette takkelet agnet på en delikat måte, burde fisken la seg friste om den er i området.  Mer om riktig agning og andre viktigere faktorer, kommer i del 3.

I del 1 har jeg forøvrig videoer av kirurgknuten og knuten jeg bruker på krokene. Til svivler og hempelsvivel bruker jeg forøvrig den tradisjonelle fiskeknuten. img_1871

Håper dette var til inspirasjon. Og husk; Bruk fantasien! Perler og farger slik du selv ønsker eller har tro på. Det er jo tross alt ditt valg 😉

Vh Raphael img_1538-1

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy