Hjem FiskeFluefiske Bosnia er en skjult perle, et fluefiske Mekka

Bosnia er en skjult perle, et fluefiske Mekka

Av Daniel

Etter å ha sett en haug med nydelige bilder og videoer fra et av nabolandene jeg liker å feriere til, har nysgjerrigheten bare økt på landet Bosnia. Det fine er at denne fiske destinasjon bare er en leiebil eller busstur unna, om han for eksempel ferierer i Kroatia. Resten av familien kan ta noen dager på stranda, mens du befinner deg i nabolandet og ved elva.  For deg som virkelig vil utforske de litt ukjente perlene som finnes i Bosnia, er det fullt mulig å bo rett nede ved elva, i tillegg til hjelp fra en guide. 

Jeg tror det er svært få som kjenner fisket i Bosnia som Emir Jaskic gjør her til lands.
Han driver Vakvrak.no som tilbyr fisketurer til Bosnia, så derfor tenkte vi i Fiskeavisen at Emir må kunne hjelpe meg/oss til å få litt mer kunnskap om fiske på denne litt ukjente perlene.

Video fra fisket i Bosnia
(Saken fortsetter under videoen)

Emir, du må nesten fortelle oss hvorfor man skal reise til Bosnia for å fiske. Skal vi bare stryke Grønnland, Alaska, Island fra bucketlista,og sette opp Bosnina istedenfor?
Om en ønsker å få en opplevelse for livet må en dra til Bosnia – alle våre gjester besøker oss igjen eller dagdrømmer om å besøke oss igjen. Det er utrolig mye fisk i de bosniske elvene, vi har heldigvis elver som passer både nybegynnere og erfarne fluefiskere. Krystallklare elver, en klar elv betyr ikke dermed en fin elv – bosniske elver og naturen rundt vil ta pusten fra en. Ekstreme klekkinger og talløse vak – de som tar seg turen og opplever dette vil fort skjønne hvorfor vi valgte navnet – Vakvrak. Alle våre gjester blir positivt overrasket over de enorme mengdene med fisk, de krystallklare elvene, den urørte naturen, de myggløse kveldene, hjemmelagde maten og den ekstremt gode servicen til guiden vår. En trenger ikke nødvendigvis å stryke Grønland, Island og Alaske fra buckettlista men flytte de lenger ned. Å fiske i Bosnia vil gi deg minst like god om ikke bedre fiske opplevelse men vil koste en brøkdel i forhold til de nevnte landene. Bosnia er en skjult perle, et fluefiske Mekka rett og slett som må oppleves.

Bilde hentet fra Vakvrak.no

Kan du fortelle litt om fiske der?
Det fiskes hovedsakelig brunørret og harr. Ørreten har en unik fettfinne og de blir ganske store. Harren i Bosnia er vanskeligere å lure enn ørreten og den fighter til og med hardare enn ørret i samme vektklasse. Det som gjør det ekstra utfordrende og spennende er 0,10mm fortommen som må brukes for å lure fisken. Det er muligens vanskelig å tro for mange av oss her til lands, men kondisjonen på harren i Bosnia er unik. Det er tre arter til som skiller seg ut, den ene Donaulaksen (Hucho Hucho) som faktisk er en ørret – en MÅ ha guide for å fiske Donaulaks. Den andre er Marmor ørret (Salmo marmoratus) denne er steinhard å få på kroken – no pun intended. Den tredje arten er Adriatisk ørret (Salmo obtusirostris) også kalt “soft mouth trout”, denne er unik for Balkan og finnes kun i noen få elver – heldigvis vet guiden vår hvor en finner denne unike fisken. Dette er noe du ikke kan fiske på hverken Grønland, Island eller Alaska! Bosnia byr på eksemplarisk tørrflue fiske, men om en ønsker å lure de virkelig store, da må man ta fram de store streamere – med mindre du booker en tur i mai måned. Nymfefiske er også veldig populært blant våre østeuropeiske franske gjester.

Bilde hentet fra Vakvrak.no

Fettfinna har røde prikker som er unikt.
Bilde hentet fra Vakvrak.no

Vi vet jo at du guider nordmenn der nede, så da må vi nesten høre om det består i bare fyll å fest når folket er borte hjemmefra? Eller er folk såpass seriøse at de kun fokuserer på fisking?
Det er tross alt en guttetur, da blir det litt kos óg på kvelden. Det er vanskelig å dy seg når en øl koster 10-15kr og de sterke sakene er så å si til gi bort pris. Heldigvis er vi alle forskjellige, noen finner kosen i å binde fluer på hytteterrassen som er bygd så og si oppå elva mens en teller de uendelige vaka. Men overraskende nok er de fleste på bena igjen dagen etter og klare med stanga i hånda. Det er få som finner hverken senga eller flaska mer fristende enn de bosniske elvene.

Hyttene “på” elva.
Bilde hentet fra vakvrak.no

Hehe, godt å høre at det virker som fiskinga kommer først.
Har du en god historie fra Bosnia på lur til oss? (Gjerne en god fiskeopplevelse eller fre en guidet tur?

Det har jeg – det er snakk om to ekte vikinger fra Bergen. De vet godt hvem de er når de leser dette. De var på en “vanlig” ferie i Kroatia og tok seg en 3 dagers tur til Bosnia for å fiske. De hadde selvfølgelig ingen vadebukser med seg, men vi fikk ordnet noen stenger og de fikk fisket. De fikk lånt noen raggsokker av oss og hadde på seg vanlige sko. De stod 2-3 timer om gangen i ei elv som holder 8 kuldegrader midt på sommeren. Jeg forstår fortsatt ikke hvordan disse sokkene skulle hjelpe de, men de brukte de allikevel. Det var flere av de lokale som kom bort til Vakvrak teamet og spurte hvor vi hadde funnet disse gærningene og om de var ved sine fulle fem. Om det hadde vært en lokal en som hadde stått i vanlige sko lenger enn 10 min, hadde både ambulansen blitt tilkalt og vedkommende hadde blitt utredet for mentale forstyrrelser. Men disse vikingene var ved sine fulle fem, de merket bare ikke så mye til det kalde vannet – det kan være at bena var såpass bedøvd og at de ikke kjente sine ben lenger. Gleder meg til de besøker oss igjen, de var litt av et team og de fikk mye fisk på noen få dager.

Emir Jaskic med en flott Harr.
Bilde hentet fra Vakvrak.no

Når er den beste tiden på året å reise ned?
Beste tiden på året er når du sitter på flyet som tar kun 2,5 timer til Bosnia. Spøk til side, det kommer an på hva man er ute etter. Det er ingen “sesong slutt” i Bosnia – fisket foregår året rundt. Om en ønsker å ha elva for seg selv; november – februar Stor fisk på streamere/nymfe; desember – april Stor fisk på store tørrfluer; mai – midten av juni. Generell tørrflue fiske; april – September. Det som er spesielt er at en kan fiske med tørt midt i desember eller januar. I Bosnia vaker det året rundt faktisk. Men som vi alle vet, det er ofte ikke når det er best å fiske men når en finner tid til å fiske. Heldigvis kan en reise når som helst på året og få en uforglemmelig opplevelse.

Bilde hentet fra Vakvrak.no

Prismessig? Hva koster det for en ukes fiske i høysesongen?
Det kommer litt an på hvor mange det er som reiser. Med en gruppe på 4 personer vil det bli 9995 pr./pers. Er det høysesong vil grupper bli prioritert. Det som er enda viktigere er hva får man for dette og det er; – Minne for livet og dagdrømming er garantert i ettertid – 6 fiske dager inkl. fiskekort – 8 overnattinger (innkvartering 2 dager) – 3 måltider hver dag – Fluekastekurs om ønskelig – Tur/retur flyplass – Fluer – Kjøring mellom elvene – Beste guiden i Bosnia.

Guiden med en flott soft mouth trout

Om jeg vil bli med deg på tur, så regner jeg med du ordner alt?
Nesten alt. De fleste foretrekker å ha med eget utstyr. En må booke fly selv og det anbefales at en leier bil på flyplassen. Leie bil er ikke nødvendig, men anbefales grunnet mobilitet om halve teamet ønsker å fiske på to forskjellige elver.

Vakvrak.no er det en del tips og informasjon vedrørende reisen. Eller så er jeg tilgjengelig hver dag – det er bare å ta kontakt for en hyggelig fiske prat. Mye av 2018 er booket alt – men alle som bestiller før den 24.12.17 får 10% avslag.

For flere bilder og videoer så kan du sjekke ut VakvrakFacebook eller Youtube.

Tusen takk for praten og tipsene dine. Jeg vet hvertfall at jeg selv skal føre opp Bosnia på min bucket list, så du skal ikke se bort fra du hører fra meg =)

Bilde hentet fra Vakvrak.noat

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy