Mikael Åkesson, Daniel Pålsson og Andreas Christensen, alle fra Skåne i Sverige, hadde tatt turen til Andsøys camp i Risøysundet, for å fiske i 2 uker. En del av planen, var å prøve og fiske på dypt vann etter den myteomspunnet håkjerringa.
Mandag 25/7 så prognosene bra ut for et forsøk.
– Forberedelsene satte i gang klokka åtte på morgenen, da var det lasting av båt og organisering av utstyr. Vi kom oss avgårde ved halv tretiden mandag ettermiddag. Reisen til fiskeplassen gikk fint, forteller Micke til Fiskeavisen.
– Når vi kom frem til plassen vi hadde valgt ut i Andfjorden, viste havet seg fra sin beste side. Vi gjorde noen prøvedrift for å kunne planlegge ankringen. Når Micke funderte ferdig, slapp vi ned ankeret og håpet på at vi satt fast direkte. Det gikk ikke. Etter litt justeringer og litt ventetid, fikk vi endelig ankeret til å sitte.
Alle tre ombord gikk for å agne opp med en seibit. Ved midnatt, slapp de ut agnet etter tur, dette for å spre ut agnet.
Ettersom båten drev litt og det var strøm i havet, ville agnet da lande på forskjellige steder.
FAKTA
Håkjerringa har blitt observert helt nede på 2200 meterdype. Det er mer vanlig å få denne haien nede på 200 – 600 meters dypde. Håkjerringa er den haiarten som som lever lengst nord og finnes i Atlanterhavet og nordishavet sørover til Den engelske kanal. Kjøttet til Håkjerringa er ikke noe godt da det inneholder mye urinstoff. Tidligere ble den tørket og brukt som hundemat, da spesielt på Grønnland og Island. På Island har de spesialbehandlet kjøttet fra håkjerringa og gjort det om til en matrett som ses på en delikatesse. Kilde: Store norske leksikon – SNL.no
– Alle hadde lagt agn på bunn, og da begynte ventingen. Tiden i båten gikk til å nyte snaks og kaffe, og til å ta hvilepauser. Timene gikk, og det var ingen tendenser til noe hai i området. Snellene knurret på båtens bevegelse. Frem mot morgningen, begynte Daniel sin snelle å knurre litt mer. Lina begynte å skille seg fra de to andres line sin retning. Spenningen sted da, forteller Micke til Fiskeavisen.
Etter litt overtaling fra Micke som har mest erfaring, så bestemte Daniel seg for å begynne å sveive inn sin første Håkjerring. Daniel sveiver inn en stund, før stanga begynner å bøye seg.
– Haien ble kroket og fighten var i gang. Pulsen steg på alle sammen. Stor hai, men hvor stor? Det var vanskelig å avgjøre. Tiden gikk, og meterne med line kom inn på snella, forteller Daniel.
Samtidig som Daniel jobber hardt for å få inn haien, så gjør Micke og Andreas klart utstyret for sikring av håkjerringa. Det planlegges både avkroking og målingen av haien.
– Når den nærmet seg båten var vi alle klare. Når Micke tok lina, kjente han at dette var en tung fisk! Vi skimtet haien i vannet. Den var stor. Når den brøt overflaten var den virkelig stor. Haien ble fastet til båten og hele prosedyren gikk fint, forteller Daniel til Fiskeavisen.
Alle ombord i båten jobbet raskt på de instruksjonene de hadde fått fra Micke, som har sine egne erfaringer fra sine tidligere store håkjerringer.
Fiskerne måler lengde og omkrets på fisken, før de tar noen raske bilder etter beste evne av praktfulle håkjerringa.
– Å slippe denne enorme fisken gikk veldig bra, og etter bare noen strøk på halen, begynte den på ferden ned i dypet igjen. Lykken var stor og alle var vi slitne og utslitte. Spesielt Daniel, etter lang kamp og hardt arbeid.
Daniel lyktes dermed med kunststykket å fange en gigantisk håkjerring på sitt første forsøk. Lengden var 392 centimeter og omkretsen 233 centimeter, noe som gir vekten 736 kilo, avslutter Micke til Fiskeavisen.
5 kommentarer
[…] war Die Fischereizeitung der das Thema zuerst erwähnt […]
[…] era giornale di pesca Chi l’ha menzionato per […]
[…] было Рыбацкая газета кто первым упомянул об […]
[…] Le journal de la pêche qui a évoqué le sujet en […]
[…] Efter en lång drillningen kunde herrarna konstatera längd 392 centimeter och omkrets 233 centimeter, vilket enligt omvandlingstabell ger vikten 736 kilo. En fantastisk fisk! Mer bilder och hela historien finns att läsa på fiskeavisen.no. […]