Foto: pixabay
Et nylig fangst av en gigantisk kveite har vakt sterke reaksjoner, etter at det ble stilt spørsmål ved lovligheten rundt fangsten.
Fisket i strid med regelverket
Et bilde av sportsfiskeren med en over to meter lang kveite, har gått viralt i sosiale medier og lokalaviser. Fangsten imponerte mange – men vekket også bekymring.
Fiskeridirektoratet slår nå fast at kveita trolig ble tatt opp i strid med gjeldende regler.
– Alle fritids- og yrkesfiskere er pliktige til å slippe ut kveiter som er over to meter – uansett om fisken er levende eller død, sier pressekontakt Olav Lekve i Fiskeridirektoratet til avisen Fremover.
Begrunnelsen ligger i helserisiko knyttet til miljøgifter som ofte finnes i stor, eldre kveite, samt hensynet til bestanden.
Hjemlet i lov
Påbudet om å sette ut slike kveiter er forankret i Havressurslova og gjelder for både nærings- og fritidsfiske. Det spiller ingen rolle om fisken dør under kampen på stangen – reglene er klare: Den skal ikke tas opp.
– Dette er viktig både for å beskytte folkehelsa og for å bevare viktige gytefisker i bestanden, understreker Lekve.
Sanksjoner ved regelbrudd
Fiskeridirektoratet gjør det klart at brudd på regelverket kan få konsekvenser. Mindre overtredelser kan føre til skriftlig advarsel, mens alvorlige saker kan ende med bøter på opptil 100.000 kroner – eller politianmeldelse.
– Ved gjentatte eller grove brudd, som bruk av ulovlig redskap, kan både fangst og utstyr bli beslaglagt, advarer Lekve.
Hensynet til både folk og fisk
Regelverket er utviklet for å ivareta både matsikkerheten og økologisk bærekraft. Ifølge direktoratet er stor kveite ofte forurenset med miljøgifter og egner seg derfor ikke til konsum.
I tillegg spiller de største individene en avgjørende rolle i reproduksjonen.
– Å la de største fiskene gå fri er et viktig grep for å sikre en bærekraftig bestand også i framtiden, skriver direktoratet på sine nettsider.