Hjem Fiskeguider Hvordan fiske med flere fluer

Hvordan fiske med flere fluer

Av Redaksjonen

Hensikten med å fiske med flere fluer på samme rigg kan være flere, og det er ikke automatisk slik at selv om man fisker med to fluer på samme fortom så forventer man å fange dobbelt så mye fisk, eller at begge fluene skal fange like mange fisk. Men ved å bruke flere fluer samtidig kan man påvirke drift eller bevegelse til «hoved-fluen» slik man for eksempel gjør under washingline fiske, man kan også imitere flere stadier av samme insekt, eller fiske med to vidt forskjellige imitasjoner samtidig og dermed raskere finne ut hva fisken foretrekker for øyeblikket. På sjøørret-jakt i saltvann bruker jeg for eksempel veldig ofte en rekeimitasjon i kombinasjon med en fiskeimitasjon.

Tekst og bilder av: Erlend Vivelid Nilssen 

Mixen av imitasjon og attraksjon er noe som helt klart gir flere fisk i mange tilfeller. Med det menes at man gjerne bruker en flue som skal imitere noe bestemt, innsekt eller for eksempel byttefisk. I tillegg bruker man en attraktor-flue som opphenger, denne skaper liv og røre enten i form av bevegelse eller skarpe farger. Tanken er at fisken skal bli oppmerksom og nysgjerrig på attraktoren og dermed oppdage nettopp din imitasjon oftere blant alle de naturlige insektene. Dette er den typen rigg jeg oftest bruker under stillevannsfiske. Generelt er det smart å ha god avstand mellom fluene i en situasjon hvor alle fluene trekkes i samme retning, så under stillevannsfiske bruker jeg stort
sett 120-180 cm mellom fluene, samme avstand i saltvann.

I elv har man også flere muligheter til å fiske med flere fluer. Ofte bruker man en tørrflue som opphenger og nymfe som henger under, tørrfluen vil da fungere som en indikator/dupp å gå under når en fisk tar nymfen. Du kan enkelt sette tilslag på denne indikasjonen. Typisk avstand mellom fluene på en slik rigg vil være 60-100cm. En annen mulighet er under rent nymfefiske, der man gjerne ønsker å fiske nymfene i to forskjellige vannlag, en nymfe som går nært bunnen og en annen som går nærmere overflaten.

Det finnes selvsagt mange flere metoder og oppsett for bruk av flere fluer samtidig, men dette er de vanligste og mest brukte riggene. Samtidig så finnes det forhold der en flue fisker bedre enn to eller tre, dette gjelder særlig i elv under tørrfluefiske med døgnflueimitasjoner, streamerfiske i elv. I ganske mange tilfeller der man har mye turbulent strøm så fisker en enkelt nymfe bedre enn flere. Grunnen til at en flue fisker bedre i enkelte tilfeller er at flere fluer i strømmende vann vil lettere påvirke driftet til hverandre, og dette kan være negativt om man ikke har kontroll på hvordan fluene faktisk drifter.

Når det gjelder selve oppsettet så er det selvsagt flere måter å gjøre dette på. Jeg bruker en veldig enkel metode som er sterk, rask og veldig funksjonell;

mål opp hele lengden du ønsker med tippet-materialet, klipp tippet i to på det punktet du ønsker å sette inn en ekstra flue, legg de to endene oppå hverandre igjen, skjøt dem sammen med en kirurg-knute, klipp den ene tampen og knyt opphengerfluen din i den andre tampen.

På denne måten henger oppgengerfluen fritt og litt ut fra resten av fortommen. På stillevannsfiske bruker jeg en opphengetamp på 15-25 cm avhenger litt av fluene og fisketeknikk. Under elvefiske liker jeg kortere opphengertamp, gjerne 8-12 cm. Jeg knyter så å si aldri en flue i krokbøyen på opphengerflue, kun i enkelte tilfeller der jeg utelukkende ønsker at opphengerfluen skal være en indikator og ikke en fiskeflue. Grunnen til at denne metoden ikke brukes mye er at når man knyter en fortom inn i krokbøyen så vil denne fluen henge mer ”låst” og fiske dårligere. Det kan også blokkere en del hugg i form av at følsom fisk kjenner fortom på begge sider av fluen og trekker seg fra hugget.

Når man fisker med flere fluer er det i tillegg lurt å bruke et spiss-materiale av god kvalitet, et materiale som har lavt minne og tvinner lite. Her er det veldig stor forskjell på hvor bra de forskjellige typene spiss-material oppfører seg. Et godt material vil spare deg for endel krøll og tvinn, og vil gjøre at fluene henger mer riktig på rigge. Dette vil selvsagt gjøre fisketuren mye enklere og triveligere.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy