Hjem Intervju Kampen mot den økende snittalder i norske lakseelver på Camp Stjørdalslaks

Kampen mot den økende snittalder i norske lakseelver på Camp Stjørdalslaks

Av Redaksjonen

Av Franz Fergusson, Freelance-skribent og frilufts-entusiast

Det er ingen hemmelighet, og det gjelder over alt; gjennomsnittsalderen i norske lakseelver øker med ett år, for hvert år. Heldigvis gjøres det mye for rekrutteringen, og kanskje er det som foregikk i Stjørdalselva sist helg et godt eksempel på hva som kan gjøres?

Ungdomsutvalget i Stjørdal Jeger- og Fiskeforening inviterte i helga til et arrangement det valgte å kalle «Camp Stjørdalslaks», en hel helg i vakre Stjørdalselva dedikert til laksefiske. Prosjektet ble planlagt i samarbeid med Fiskeutvalget i foreningen, og hele vald nr.10 («Vold» for lokalkjente) ble reservert for ungdommen. Arrangementet falt inn i rekken av flere i utvekslingssamarbeidet mellom ungdomsutvalget i Stjørdal JFF og ungdomsutvalget i Røros JFF, hvor rundt 20 ungdommer fra Stjørdal, Røros og Trondheim ble innlosjert i teltleir på elvebredden sent lørdags kveld.

Med på laget var også Aksel Hågen Hembre fra Hembre gård, som stilte både sitt eget vald til disposisjon samt utlån av førsteklasses utstyr fra Guideline. Vadere og sko til deltakerne på Camp Stjørdalslaks var klart. I tillegg fikk alle påmeldte utdelt en pose med tre tubefluer bundet av Michael Høgh for ungdomssatsingen hos Hembre Gård. Hembre har for øvrig satset stort på rekruttering og ungdomsarbeid, og åpner sitt vald for unge fiskere hver tirsdag, torsdag og lørdag gjennom hele sesongen hvor ungdommen også kan låne nødvendig utsyr.

Lørdags morgen møtte deltakerne en blidspent Jan Erik Granbo, instruktør og ambassadør fra Guideline (Se også Granbo Flyfishing). Jan Erik benyttet formiddagen til demonstrasjoner i elvevannet med en- og tohånds- fluestenger. Videre fikk ungdommene jobbe på egenhånd med individuell veiledning.

” Det var veldig hyggelig og inspirerende og treffe ungdommene fra Røros og Stjørdal JFF på ungdom-samlingen i Stjørdals elva. De fulgte nøye med på kastedemoen jeg hadde og det var med stor iver de testet fluekasting etterpå. Jeg er veldig imponert over dette initiativet fra ungdomsgruppa i SJFF, og håper virkelig jeg inspirerte deltagerne til og prøve fluefisket i fremtiden,” forteller Jan Erik Granbo.

Etter mye prøving og feiling, en liten pust i bakken og litt lunsj dukket også Jan Sakshaug opp. Jan er innehaver av Jan Sakshaug Sport, en av de største aktørene innen jakt, fiske og friluftsliv i Midt-Norge. Ungdommen fikk ytterligere en demonstrasjon i kastekunst og innlæring av grunnteknikker før kvelden kom og samtlige fikk finpusset teknikken med individuell oppfølging av den erfarne fluefiskeren.

På epost skriver Jan Sakshaug følgende om arrangementet:

«Jeg var så heldig å få bidra litt på SJFF´s Ungdomsgruppes arrangement i Stjørdalselva helga 16/17 juni.  Det er flott at ungdommer fra 2 foreninger, Stjørdal JFF og Røros JFF kan møtes å ha slik utveksling.  Jeg var til stede for å ha en demonstrasjon av enkel og effektiv fluekaste-teknikk samt lettkastet og effektivt fluefiskeutstyr.
Og det er fint å kunne ha en slik demo foran en interessert og engasjert ungdomsgjeng.
Generelt i Stjørdal og Stjørdalselva synes jeg at det er positivt at det er blitt satt slik fokus på rekruttering og ungdomsarbeid. SJFF og ungdomsgruppa er aktive i ungdomsmiljøet. SJFF har i mange år gitt ungdom adgang til elva og fiskekort til betydelig reduserte priser.  Vi ser også at ungdomsarbeidet settes høyt også blant andre aktører i Stjørdalselva. Hembre Gård med sitt «Ungdomsfiske”, der de avgir en av sine fineste høler et par kvelder i uka til fri benyttelse av ungdommen.  Stjørdalselvas Elveeierlag har også en del fiskeutstyrspakker til fri benyttelse for ungdom.  Det er ungdommen som skal overta denne arven og derfor er det svært viktig at det blir sådd en sunn interesse for både jakt, fiske og friluftsliv i ung alder.
Jeg vil takke SJFFU for at jeg fikk muligheten til å delta og for at de laget dette ungdomsarrangementet i elva.  Et godt gjennomført arrangement til etterfølgelse for mange andre jakt- og fiskeforeninger rundt om i dette land.»

Søndag morgen rant på, og bare noen få klarte å legge fra seg utstyret og skaffe seg noen timer på øyet.  Hannah Thorunn Monsø sørget for effektiv nedrigging av den romslige teltleiren og en sliten men fornøyd leder av SJFFU uttalte «Vi gledet oss lenge til denne helga, og det å se at det gikk så bra selv med liten elv og store logistiske utfordringer lettet en stor byrde fra både meg og prosjektutvalget for Camp Stjørdalslaks. Vi er takknemlig for all den gode hjelpen vi har fått hele veien fra alle de involverte aktørene, men samtidig skikkelig stolte over at vi har fått til dette selv!»

Stjørdalselva har lidd av tørket den siste tiden i Midt-Norge. Smeltevann fra fjellet, som vanligvis har reddet vannføringen i elva uteble etter varmebølgen og fisket har vært tregt. Men i tolvte time, like før leiren var brutt og alle ungdommene skulle hentes og reise hjem … så smalt det skikkelig oppe i den berømte strømrenna midt i voldsvaldet. 6kg frisk og stinn villaks ble premien for trening og tålmodighet for en av deltakerne fra Røros JFFs ungdomsutvalg, som melder sin snarlige retur til Stjørdalselva.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy