Hjem Forskning Hvordan sortere ut uønsket pukkellaks fra store elver?

Hvordan sortere ut uønsket pukkellaks fra store elver?

Av Redaksjonen

I 2022 jobber eksperter med å finne de mest effektive tiltakene mot pukkellaks, for å være best mulig forberedt på en ny invasjon som ventes i 2023. |Foto: Eva Thorstad. Norsk institutt for naturforskning.

Lar det seg gjøre å fange all fisk som vandrer opp ei stor elv, for så å sortere ut én art? Eksperter vurderer ulike fangstmetoder i løpet av 2022.

Miljødirektoratet

I den nasjonale handlingsplanen mot pukkellaks anbefales det å etablere fiskefeller for levende fangst av all fisk som vandrer opp ei elv. Målet er å sluse atlantisk laks, sjøørret og sjørøye skånsomt opp elva, mens pukkellaksen tas ut. Fellene skal settes opp så langt ned i vassdraget som mulig. 

Utvikler og tester fiskefeller 

Avhengig av størrelsen på elva, brukes det ulike metoder for fangst.

– Vi leter fortsatt etter gode løsninger for de største vassdragene. Det omfatter blant annet Tana og Alta i Finnmark og flere elver i Troms, som for eksempel Reisa, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet tar nå i bruk erfaringer fra tidligere arbeid med fiskesperrer, fra elva Driva og Telemarksvassdraget. Her ble en tverrfaglig ekspertgruppe etablert allerede i 2017. Deres kunnskap om fiskebiologi og vassdragsteknikk skal brukes til å utvikle metoder for fiskesperrer i de største elvene.

– Fangsten må skje på en skånsom måte, uten å skade fiskeartene som naturlig hører hjemme i elvene. Vi håper å finne gode løsninger i løpet av 2022, slik at vi kan sette inn nødvendige tiltak for å hindre stor oppgang i elvene av pukkellaks som er ventet sommeren 2023, sier miljødirektøren.

I de minste vassdragene fungerer enkle og billige feller godt. I middels store  egner det seg bedre med spilefeller i stål eller flyteristfeller. Dette har Miljødirektoratet sin kompetansegruppe for tiltak mot pukkellaks slått fast. Arbeidet har foregått i tett dialog med lokale fiskerettshavere, slik at tiltakene tilpasses lokale forhold og muligheter.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy