Hjem Nyheter Intervju med Simen Prestaasen

Intervju med Simen Prestaasen

Av Martin Tilrem

– Åtte kilo gull.

– Åtte kilo gull.

Først og fremst lurer jeg på om du klarer å beskrive deg selv med 3 ord?

Positiv, omsorgsfull og kreativ.

Kan du fortelle litt om serien Tørt kommer ut med nå?

Vi har jobbet i over ett år med fire frittstående kortfilmer fra Islandseventyrene våre i 2014 og 2015. Etterarbeidet har tatt lang tid, mye lenger enn jeg først forventet, og vi er enda ikke helt i mål. Allikevel tror jeg at publikum tåler at det tar tid, spesielt siden det er helt gratis, og at de kommer til å bli svært fornøyde når fire, fine filmer endelig ruller på skjermen

Hvem består Tørt Fly Fishing av?

Tørt Fly Fishing består av fire barndomskamerater fra Vallset i Stange kommune i Hedmark, i tillegg har vi lurt med oss én kar fra nabobygda; Einar Kjensmo Fuglerud fra Stange, som vi ikke har kjent fullt så lenge. Marius Huse, Bernt Bjørnstad, Ivar Simonsen Wolden og jeg vokste opp i samme lille bygd, og delte samme skolekrets. På denne måten er vi en veldig sammensveiset gjeng, med mye forskjellig kompetanse som kommer godt med på tur, og i våre prosjekter for øvrig.

11653940_10153334680391357_2082591395_o

Fra venstre: Marius Huse, Bernt Bjørnstad, Simen Prestaasen, Ivar Simonsen Wolden, Einar Kjensmo Fuglerud.

Personlig rekord på ørret?

Min største, fluefangede ørret fikk jeg på en mørk streamer med craftfur, påfuglherl og ”junglecockvinge-øyne”, i Thingvallavatn på Island under opptak til vår siste film. Den veide 8 kilo, og var en soleklar personlig rekord for mitt vedkommende.

Drømmedestinasjon?

Jeg har fisket på mange spennende steder etter mange spennende arter, og har en haug av destinasjoner jeg enda ikke har fått utforsket, men allikevel kan jeg umulig svare annet enn Island. Det er noe med den store, urørte istidsfisken og den vanvittige naturen der borte som trigger meg. Og etter tre Islandsopphold tar de vanvittige omgivelsene der borte fremdeles pusten fra meg. Det er så nært, kun et par timer fra Oslo (og medregnet tidsforskjellen lander du jo ”samtidig” som du drar!), men allikevel så vanvittig fjernt fra det vi har her hjemme. Jeg hadde imidlertid også planlagt en tur til New Zealand i vinter, som dessverre utgikk grunnet sykdom. Hadde jeg fått reist dit kan det godt tenkes at svaret mitt ville vært annerledes i dag. Samtidig skal det sies at det er tull å reise langt for å fiske ørret, for Norge er jo også helt vanvittig.

Simen viser frem vakkert landskap.

Simen viser frem vakkert landskap.

Kan du beskrive en perfekt ørret?

Alle fisker har sin sjarm, og det er jo selve utfordringen ved å lure den, og slitet og opplevelsen, som gjør den så perfekt. For meg er en perfekt ørret en gulfarget, finprikket, tjukk og rund istidsfisk, som ikke er tuklet med på noen måte. Helst skal den fanges på sportfiskemessig måte etter mange, mange dagers slit i tett snødrev og minusgrader, og i vanvittig flotte omgivelser. Det er selve lykken.

Favoritt fisk å fiske etter?

Alt som kan fanges på flue er moro, og tropiske fisker er noe helt eget jeg har fått øynene opp for i nyere tid. Allikevel må jeg svare noe så traust og kjedelig som ørreten. For meg er det toppen.

Tørt eller vått?

Før fisket jeg utelukkende tørt. Kanskje mest fordi jeg ikke visste bedre, og hadde lite kunnskap om andre metoder. Skal du bli en god fluefisker må du beherske alt, og nå tar jeg nok minst like mye fisk på nymfer og fiskeimitasjoner. Selvsagt må jeg rett som det er tåle å få høre samme gamle leksa om sjokkerende det er at en fra ”Tørt” kan fiske vått… Til det pleier jeg å svare at jeg fisker etter forholdene, og med det fisken beiter på og ønsker seg der og da. Jeg gidder ikke bruke tiden på å sitte i timevis og vente på døgnfluer og vaking med mindre jeg er særdeles sikker på at det vil materialisere seg. Livet er for kort til kun å fiske med tørre fluer.

Hva er det du mener er så bra med fluefiske i seg selv?
Det beste, og viktigste, er at man kommer seg ut i naturen og vekk fra stress og mas i hverdagen. Du får virkelig tid til å tenke, eller ikke tenke, og du kan hele tiden utfordre deg selv – og kan alltid lære noe mer, og noe nytt. Jeg har brukt ufattelig mye tid på fluefiske, kanskje for mye, men i mine øyne er det i hvert fall noe av det bedre du kan bruke tiden på. Det er viktig å beholde det som en hobby og gjøre det som en avkobling fra det daglige, ellers ender du kanskje opp med at fluefiske er dagliglivet, og at du trenger en avkobling fra nettopp det. Alt med måte.

Favorittstang- og snelle?

Vi i Tørt er så heldige å ha en samarbeidsavtale med det Amerikanske selskapet Orvis (uten at det følger noen spesielle forpliktelser ved dette), så slik sett kan jeg oppfattes noe inhabil. Men jeg har alltid vært Orvismann lenge før det samarbeidet i det hele tatt var påtenkt. Jeg bruker Helios 2 i klasse #5 og #7 til nesten alt mitt fiske, med tilhørende Mirage-sneller. Ellers har jeg forelsket meg helt i de norskproduserte Backwindersnellene, som ikke produseres lenger, og bruker modellene ”Trout” og ”Seatrout”. På Island var vi også så heldige å få med oss noen av de nye, norske Arctic Silver-stengene i klasse #6 og #7 for litt skikkelig streamerfiske og det ble et hyggelig bekjentskap. Det er moro å støtte opp om spennende, nytt, norsk design.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy