Hjem Fiske Klima-forandringene vil kunne føre til krymping av fisk

Klima-forandringene vil kunne føre til krymping av fisk

Av Redaksjonen

Forskere ved Universitetet i British Columbia har konkludert med at havets fiske-populasjon kan krympe i størrelse med alt fra 20 til 30 prosent om hav-temperaturene fortsetter å stige slik de gjør nå. En ny studie publisert på Universitets nettsider forklarer nærmere.

”Fisk, som kaldblodige dyr, kan ikke regulere deres egne kroppstemperaturer. Når vannet de bor i blir varmere,  øker fiskens metabolisme, og de trenger som resultat mer oksygen for at kroppen kan fungere som den skal,” forteller William Cheung som er med-forfatter av studien, og er professor ved instituttet for Ocean and Fisheries og er direktør  av Science for The Nippon Foundation-UBC Nereus Program. ”Det vil være et punkt hvor gjellene ikke får forsynt oksygen nok til en større kropp, og derfor vil fisken bare slutte å vokse seg større.”

Noen fisker mer utsatt enn andre

Hoved-forfatter av studien, Daniel Pauly, forklarer at fisk trenger mer oksygen for å bli større, jo større de blir. Problemet er at gjellenes størrelse ikke vokser like fort som resten av kroppen. Enklere forklart; om en torsk blir 100% større, blir gjellende bare 80% større, eller mindre.

Varmere vann vil altså øke fiskens behov for oksygen, samtidig som at klimaforandringene vil føre til mindre oksygen i havet. Gjellene vil ha mindre oksygen å forsyne til en kropp som allerede vokser fortere.

Noen arter vil være mer utsatt en andre, for eksempel Tunfisk. Tunfisk svømmer fort og trenger mer energi og oksygen, og vil kunne bli endra mindre som følger av varmere hav. I Norge kan det være fisk som makrell som vil bli hardest rammet.

Hele rapporten av Pauly og Cheung heter “Sound physiological knowledge and principles in modeling shrinking fishes under climate change.” Universitetets egen rapport kan du finne på deres nettsider.

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy