Hjem Fiske Laksefiske 2019 – Endelig i gang

Laksefiske 2019 – Endelig i gang

Av Ole Martin Gilbu

Så kom endelig dagen man har lengtet etter i flere måneder. Dagen der man pakker fiskeutstyr inn i bilen, setter kursen mot den utvalgte elv og starter årets laksefiske.

DAGEN FØR DAGEN

Skrevet av Ole Martin Gilbu – Fiskejegeren.com

1 juni er jo den datoen de fleste elver åpner for laksefiske igjen i Norge. Noen elver tjuvstarter i mai, mens en del elver åpner litt senere.

Uansett 1 juni er den store dagen jeg personlig har som den beste dagen av årets 365 dager.

Fredag 31 mai ble bilen fylt opp med fiskeutstyret og turen gikk til Sandefjord for å hente en kompis før det ble en obligatorisk stopp innom Skitt Fiske i Sandefjord for siste påfyll.

Ferden gikk deretter mot Sørlandet med Lyngdal som turens mål.

Åpningsfisket sto lenge mellom Lygna i Lyngdal og Mandalselva. Planen var å følge med på vannføringen i Lygna ettersom det var den elven jeg hadde som øverst på lista.

Etter noen dager med regn i områdene så lå det til rette for en brukbar start i Lygna med en helt grei vannføring.

Etter noen timer i bil med en stopp innom Mandalselva for å kikke litt, en tur utom Lindesnes Fyr som endte med noen kast etter sjøørreten i sjøen så ankom vi Lyngdal og breddene av Lygna ved 18 tiden.

BARN OG UNGDOM FÅR FISKE FØRST

Vi dro opp for å se på barn/ ungdommene som får lov å «tjuvstarte» laksefiske. Et fantastisk opplegg av Farsund & Lyngdal JFF.

Her hadde flere barn fått laks og noen mistet. Jeg mener det var 4 laks på land og 5 mistet. Helt rått

Farsund & Lyngdal arrangerer hvert år fiske for barn og ungdom i en utvalgt del av elven dagen før åpning av laksefisket.

Dette er et fantastisk opplegg som bidrar til mye fiskeglede for både store og små, og ikke minst en gylden mulighet for rekrutering.

Neste generasjon kommer etter oss og fortjener å oppleve det samme som oss i tillegg til at vi trenger generasjonen for videre å ta vare på det vi har til kommende generasjoner.

Stor takk til Farsund & Lyngdal JFF for et flott opplegg.

KVELDEN FØR KVELDEN

Så var det bare noen timer igjen før årets eventyr kunne starte. Bjørn og Erlend, to kompiser fra Bergen ( utenfor Norges grenser ) hadde tatt turen til Lygna. Vi har hatt mange flotte opplevelser sammen langs ulike lakseelver og det var hyggelig å hilse på dem igjen.

Vi dro til en av Lyngdals «Steakhouse» for litt mat der det ble mye mimring fra tidligere opplevelser og ikke minst årets forventninger.

Så var det tid for å komme seg til elva og begynne å klargjøre fiskeutstyret. Stadig nye fiskere stoppet langs elven for litt fiskeprat og plutselig var det bare 1 time igjen til årets eventyr kunne begynne.

Planen var kun å sveipe over en gang på et lite område et stykke ned i elven før det ble noen timer på øye i bilen før morgenfisket kunne begynne.

Det regnet kraftig på natten og søvn fristet lite når elven renner så fint ved siden av bilen. Uansett ble det 3 timer søvn før mobilen sa i fra at det var på tide å komme seg opp.

Vi fisket på ganske bra fra start hvor vi etter hvert delte oss litt utover elven. Vi var stadig i kontakt med andre fiskere og det viste seg å ikke være veldig sprekt, med unntak av et par som hadde mistet laks.

Etter en lang dag frem og tilbake langs breddene av Lygna så møtes vi alle på samme plass vi begynte. Rapportene var dårlige, men fisk hadde dem tatt på mark oppe i fossene.

Vi ble egentlig enige om å dra til en nabo elv for å prøve der dag nummer 2.

DAG 2 – NY ELV, NYE MULIGHETER

Når man kommer til en ny elv man aldri har besøkt før så er det litt å sette seg inn i. Fiskereglene er en svært viktig ting, samt det å få litt oversikt over de forskjellige fiskesonene, parkeringer med mer.

Jeg kom i kontakt med flere lokale og her ble ingen info holdt igjen. Jeg fikk nærmest slengt årevis med erfaring rett i armene og infoen var gull verdt.

Jeg sjekket ut tipsene og sammen med litt egne erfaringer av det med å «lese» en elv gjorde at valget ble tatt, line byttet og første kastet i en ny elv ble lagt ut.

Allerede kast nr 2 så skjer det som man aldri får nok av. Da lina strammer seg og man merker det er noe stort på i andre enden. Dessverre går den fort av, men jeg trengte bare 2 kast til før det skjer igjen. Fy da så deilig…

Dette er det man har ventet på, den følelsen.. Den følelsen der verden og alt annet rundt deg forsvinner. Øyeblikket der lidenskapen for dette tar over alle følelsene.

Årets første på land med vekt på 7,5 kg. En heilt innafor god start.

Jeg bedriver så og si nesten kun CR under mitt laksefiske med unntak av et par laks i sesongen. Denne laksen hadde kroket dypt og skadet en gjelle som gjorde at denne ble kakket.

Ja det er ikke så mye annet å si enn at det var deilig å komme i gang.

Resten av dagen leverte lite, men brukte mye tid på å sjekke ut elva og områdene.

Årets første tur er over og det ble 2 flotte dager på Sørlandet. Det som er deilig å tenke på er alle de kommende turene og opplevelsene som venter..

Første utgave av LakseVloggen 2019 er publisert på Youtube kanalen.

Dette blir en serie med enkle episoder med glimt fra de forskjellige turene langs elvene i år. Enkelt med blandet innhold. Sjekk gjerne ut episode 1 under her

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy