Neste år ventes ny storinvasjon av den uønskede fremmedarten pukkellaks, som kommer i stort antall til norske elver annethvert år. Foto: Malin Solheim Høstmark/Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Test av pukkellakssperre i Tanaelva har gitt positive svar for å kunne stoppe neste års invasjon av pukkellaks i en av verdens viktigste lakseelver.
– Jeg har tro på at vi i 2025 skal klare å fange pukkellaksen i Tanaelva med fella vi setter opp, og samtidig få de lokale fiskeartene trygt forbi, sier Roar Sandodden i Veterinærinstituttet.
Pukkellaksen kommer annethvert år i stort antall til elver i Finnmark, og sommeren 2025 ventes en ny storinvasjon av den skadelige fremmede fiskearten. På oppdrag fra Miljødirektoratet har Veterinærinstituttet brukt sommeren og høsten til å finne et godt egnet sted å sette opp en sperre i Tanaelva, for å stoppe pukkellaksen neste sommer. Nå har Veterinærinstituttet levert enrapport som oppsummerer sommerens tester av pukkellakssperrer.
– Det er mange hensyn å ta når vi og våre lokale samarbeidspartnere skal velge hvor en felle for å stoppe pukkellaksen i Tana neste år bør stå. Fella må være så langt ned i elva som mulig for å hindre at pukkellaksen formerer seg nedenfor sperra. I tillegg må bunnforhold, vannføring og strømhastighet være slik at fella er trygg å sette opp og drifte, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Lyktes på andre forsøk
Veterinærinstituttet begynte i første del av sommeren å sette opp en liten testsperre like nedenfor Tana bru. Arbeidet ble avsluttet før sperregjerdet var tett, fordi vannstrømmen viste seg å bli for sterk. Det ble derfor bygget en ny testfelle fire kilometer lenger ned i elva ved Seida, der vannhastigheten er lavere.
Tanaelva er omtrent 350 meter bred ved Seida. Sperra Veterinærinstituttet har testet dekket de 30 dypeste meterne av elva, hvor det vurderes å være mest krevende forhold. Testen viste at en sperre vil kunne stå støtt under de fleste sannsynlige forhold.
– Håper på bedre resultater enn i 2023
For å stoppe økningen i antall pukkellaks i norske elver er det svært viktig å også lykkes i de store og mest kompliserte elvene. Tanaelva er en av verdens største lakseelver, og er i stand til å produsere enorme mengder pukkellaks.
– Tanaelva er en av verdens viktigste elver for vår atlantiske villaks, som pukkellaksen utgjør en trussel mot. Elva er over to kilometer bred på det bredeste, og har svært krevende forhold for å stoppe pukkellaksen. Selv om vi fortsatt er i en test- og utviklingsfase håper vi på bedre resultater enn ved forrige pukkellaksinvasjon i 2023, da mange pukkellaks slapp forbi fella i Tana, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Ny og forbedret felle
2023 var den første sommeren Miljødirektoratet og Veterinærinstituttet gjorde forsøk på å stoppe pukkellaksen i Tanaelva, ved Seidaholmen som deler Tanaelva i to elveløp. Det ble da bygget et ledegjerde i det ene elveløpet, som skulle lede laksen over til fella i det andre elveløpet. Ledegjerdet fungerte ikke etter hensikten, og mange pukkellaks kom seg forbi. I 2025 er planen å endre sperra basert på erfaringene fra 2023, og fra testingen nå i sommer.
– I 2023 hadde vi bare ett fangstkammer i sperra, og opplevde da at plasseringen av fangstkammeret ikke var optimal. Noe av årsaken kan være at vannføringen i Tana var lavere enn normalt sommeren 2023, og fisken vandret ikke mot fella slik vi hadde forventet. Vi planlegger å ha minst tre felleinnganger med fangstkamre i 2025, sier Roar Sandodden i Veterinærinstituttet.
Det vil også bli montert minst tre åpninger i sperregjerdet for fisk som er på vei ut i havet, slik at de får enda bedre muligheter til å passere fella uhindret.
Han forteller at utformingen av fangstkamrene i pukkellaksfella i Tana vil bli justert på bakgrunn av erfaringene fra 2023, blant annet slik at det strømmer mer vann gjennom fangståpningen, som kan gjøre det lettere og mer attraktivt for fisken å vandre opp i fella.
– Med de justeringene som det nå arbeides med tror vi at vi klarer å ta mesteparten av pukkellaksen som vandrer opp i Tana til neste år, og med det snu utviklinga vi har sett til nå, sier Sandodden.