Hjem Fiske Sjøørretfiske – Fluevalg og tankegang

Sjøørretfiske – Fluevalg og tankegang

Av Ole Martin Gilbu

Etter en del spørsmål om mitt fiske etter sjøørret så tenkte jeg å skrive litt fremover om nettopp mitt fiske etter sjøørret. Jeg tar for meg alt fra tankegang, fiskeområder, utstyret mitt og fluevalg.
I første delen begynner jeg med noe som er veldig moro, nemlig valg av flue. Fluevalg er viktig, kanskje ikke alltid for fisken, men fluefiske handler om mer enn bare å denge med fluestanga. Det blir lagt ut bilder av strøkne fluer daglig diverse plasser og jeg må si at dette er en stor del av lidenskapen vår. Det skal være slik og så kan man diskutere om sjøørretene bryr seg om bitte litt ekstra rødt i front eller for mye av noen fjær for å ville bite over flua. Jeg liker i hvert fall å tro det er avgjørende med ulike triggerpunkter, størrelse på fluer osv. Er dere ikke enige da ..? At fluefiske handler om hele pakka og da kommer også fluebindingen inn i bilde med perfekte fluer sett i våre øyne.

VALG AV FLUE

Tja, spør man en fluefisker om hvem flue som er best å fiske med så får man mange ulike svar og det er jo ikke noe rart med det.  Alle har sine erfaringer og meninger som kanskje betyr at man kan bruke hvem som helst flue for å få sjøørret. Svaret der er vel egentlig JA med store bokstaver. Sjøørreten tar det meste og man kan få fisk på de enkleste og rareste fluene. Så enkelt er det, men det kan også være svært så vanskelig der faktisk fluevalget har noe å si.

Jeg selv er veldig enkel av meg, men min mening er at riktig fluevalg og størrelse på flue er avgjørende til tider, og det skal dette innlegget handle om. Her kommer verken noe fasit eller noe unikt som skaffer deg mer sjøørret, men rett slett mine fluevalg til sjøørretfiske. Ikke mye skriverier, men bare enkelt og greit mine fluevalg.

Vi går rett på sak og under kommer det bilder av mine mest brukte fluer og litt om hvorfor.

PATTEGRISEN

pattegrisen

Dette er jo en meget kjent flue til sjøørretfiske. Man hører ofte enkelte si at dem ikke trenger noe annet i flueboksen enn denne i ulike størrelser.

Disse blir fisket mye med. Dette er en allrounder som kan brukes året rundt, i klart og farget vann. Bruker også andre fargevarianter eks Tan.

Så denne har fast plass i min flue boks.

Foto: Godt brukt sjøørret herjet Pattegris tan

Foto: Godt brukt sjøørret herjet Pattegris tan

SPEYKUTLINGEN

speykutlingen

Denne har blitt en sjelevenn. Vi har vel alle en flue som bare får ekstra mye oppmerksomhet. Det rare her er at det faktisk bare er noen år siden Magnus Riksfjord, som står bak denne flua, ga meg noen av disse å sa jeg måtte prøve den. Kan vel si såpass at bevegelsene i vannet gjorde meg glad og ennå mer glad da jeg hadde drømmefiske  i Kragerø på nettopp denne. Det gjorde jo ikke akkuratt saken noe bedre.  Her kommer det med trua på hva man fisker med inn i bildet igjen og Speykutlingen gir i hvert fall meg skikkelig trua.

Jeg digger denne flua på høsten og våren. Den er ganske artig å fiske med og synes det har vist seg best å fiske denne med litt aggressive trekk. Altså et kjapt kort trekk, stopp, dale for så å gjenta, men som alltid uansett flue man fisker med så er variasjon en viktig brikke. Size 6 og 8 er midt i blinken. Vil også si at dette er en allsidig flue.

Denne flua føler jeg ikke blir noe bra når jeg binder den, så jeg klenger vel alltid litt ekstra på Magnus når jeg er innom han og håper det hopper noen over i min egen boks.

REDHEAD KUTLINGEN

redhead-kutlingen

Denne lille karen her er en veldig enkel, men effektiv rakker. Når det er dårlig vær, bølgene banker innover og litt gromsete vann så blir denne valgt. Jeg har meget god erfaring med denne enkelte plasser her hjemme i mine trakter der den nesten alltid leverer.

Så enkelt og greit har denne en egen boks å vente i til den skal jobbe.

img_20150913_154403-1024x1024

VASKEBJØRN

Vaskebjørn ja… Denne flua blir det pratet mye om. Mange digger den og noen hater den.

Jeg må innrømme at denne har jeg fisket lite med før for 2 år siden. Ja, det er faktisk sant.

Før det hadde jeg jo brukt den litt, men aldri gitt den en skikkelig sjanse. Fikk lissom aldri den gode følelsen og da er vi nok en gang tilbake på trua vår på det vi fisker med. Ikke noe gøy å fiske med noe man ikke har en god magefølelse på. Uansett dette endret seg for ca 2 år siden da jeg bestemte meg for å fiske litt mer med den etter en vill helg langs Vestfoldkysten sammen med noen fiskekompiser. Angrer ikke et sekund for at den skjøv bort plassen til en annen flue i boksen min og stadig fikk mer plass. Ja har vel blitt ett Vaskehue jeg å, men det er jeg med glede.

Dette er faktisk en skikkelig kul flue som fisker svært godt. Så ja da Vaskebjørn er helt klart innenfor i min flue boks og skal få være der for alltid.

KOBBERBASSEN

kobberbassen

Denne må bare med. Denne har fisket svært godt og har levert ekstra bra nå i november for min del. Kobberbassen er alltid med, uansett. Mest aktuell for meg tidlig vår og høsten.  I samme boksen har jeg selvfølgelig med Klympen også til de kaldere månendene.

JIGGY

jiggy

Jiggy må til. Smeller ofte på en Jiggy, særlig nærmere sommeren og på høsten. I tillegg er jeg veldig gira på små hvite Jiggyer på høsten. Digger å legge stangen under armen og  sette full fres på inntrekket. Bruker faktisk små hvite/rosa Jiggyer på vinteren ved enkelte spotter. Synes dem er svært effektive.

luringene1 luringene2

Her ser dere et par små luringer som topper alt av mine valg i de aller kaldeste tidene av året.  Disse leverer gang på gang. Dere ser kanskje hvem flue det er ??

Uansett disse har også en liten egen boks.

ENKELT OG GREIT

enkelt-og-greit

Da har jeg nevnt de fluene jeg vier mest tid til og som må være i mine fluebokser. Selvfølgelig bruker jeg enkelte andre fluer også som eksempel  Runars Deceiver. Dette er jo en meget giftige flue det også. Ja det er en haug andre fluer også. Så vi kan gjerne diskutere hvem fluer som er best av alle, men jeg holder meg til hva jeg tenker og tror på. Trua mi på fisketur er viktig og det betyr også mye å føle at man har litt kontroll på hva som funker bra til de ulike årstidene og forholdene.

Som jeg skrev i starten så handler fisket vårt om mye mer enn kun å gå langs kysten å kaste. Alt fra å gå i våre lokale fiskeutstyrsbutikker å kjøpe bindematrialer med mer, slå av en prat, få gode tips til å binde sammen en flue man har tro på skal gi fangster til siste leddet som er å komme seg ut, nyte natur og fiskeopplevelser med sine favoritt fluer.

Så det var ganske så enkelt litt av mine fluer til sjøørretfiske. Som dere så var det ikke noe spesielt over fluene jeg fisker med. Dette er meget velkjente mønstre som veldig mange fiskere sverger til. Fluevalg er bare en liten del av mange faktorer.

NESTE GANG BLIR DET LITT OM INNTREKK, OM DET HAR NOE Å SI FOR Å ØKE SJANSENE FOR SJØØRRET OG I TILLEGG LITT OM VALG AV FISKEPLASSER. – Fiskejegeren.com

SKITT FISKE ALLE SAMMEN
Ole Martin Gilbu

15008031_10154995077562841_1778601050_o-768x735

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Tips til sjøørretfiske på vinteren - Alexander Fredagsvik - Fiskeavisen.no 29. januar 2018 - 18:08

[…] Les også: FLUEVALG TIL SJØØRRET OG TANKEGANG […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_26]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy