Hjem Nyheter Hvordan smaker ulke som mat?

Hvordan smaker ulke som mat?

Av Redaksjonen

Som vi har nevnt, vil vi plukke ut noen innlegg fra “kan det spises” mens vi venter på at nye innlegg skal bli til. Her testes fisken ulke som mat. Dette er innlegg nummer 16 fra Raphael sitt prosjekt.

Denne gang skal jeg lage mat av fisken som gav meg ideen til å starte dette prosjektet. Den er både stygg og vakker med sitt drageaktige utseende. Det er definitivt ikke den fisken man får mest matlyst av å se på, men nok en gang er spørsmålet… er det det invendige som teller? Vår største art fra ulke familien (Myoxocephalus scorpius)  står på menyen min i den sekstende delen av ‘kan det spises’.

Vanlig ulke er ingen vanskelig fisk å finne. Den lever fra fjæra og ned mot dypet. Det som kan være litt ‘tricky’ er å finne store eksemplarer.  Høst/vinter på nattestid hvor du benytter kikkfiske og agn  kan gi god utteling. Du ser litt av det på videoen.

I del 9 , gjorde jeg et samarbeid med the shack. De serverte meg en  nydelig burger av breiflabb. Ulke og breiflabb skal i mitt hode være nokså like i kjøttet. Burger av breiflabb ble en suksess, derfor gjør jeg en ulke burger i dette innlegget.  Les mer om fremgangsmåte og se bilder etter videoen.

Fiskene jeg fikk var rundt 500gram og bra size til maten jeg planla  å gjøre denne gang. Da jeg skar ut ferske fileter av ulkene,  var kjøttet veldig bløtaktig. Ikke helt det jeg så etter til denne retten. Tiden med prosjektet har gitt meg nye erfaringer og mye ny lærdom når det kommer til fiskekjøtt. “fersk fisk” er absolutt ikke alltid det riktige lenger. Noen arter trenger rett og slett modning før de er på sitt beste. Det var med vassilden i del 11 at jeg fikk denne tankevekkeren. Fisken ble liggende 3 dager i kjøleskap ved en feil og jeg var  sikker på at den var ødelagt. Tvert i mot så var den blitt perfekt i løpet av den tiden! Denne gang gjorde jeg det med vilje, jeg modnet ulkefiletene tre dager i kjøleskapet før jeg lagte mat av dem. Det var en stor forandring i kjøttet etter modningsprosessen, svært lik breiflabb. 

Fremgangsmåten  på min versjon av ulkeburger, karrimajones, crispsalat og syltynne ringer av rødløk.

  • Klargjør crispsalat, kutt tynne ringer av rødløk.
  • Lag Karrimajones. Ønsket mengde majones, karripulver, habanero saus, hvitløk, salt og pepper ( smak til underveis og rør alt godt sammen) Masse god smak!
  • Panering: Tortillachips  og brødsmuler. Du kan bruke en blender  for å male det opp. 
  • Visp et egg
  • Siktet hvetemel blandet med litt salt, pepper og karri
  • Dypp fisken i mel, vispet egg og smør den inn med den knasende blandingen av tortillachips.
  • Legg burgerbrøene på rist i en varm ovn (200 grader)
  • Varm opp en stekepanne med olje og legg fisken i. Prosessen går raskt, følg hele tiden med slik at paneringen ikke svir seg. Fisken skal være klar på ca 3 minutt. La fisken hvile på grovpapir mens du smører bunnen av burgerbrødet med karrimajones , legger på crispsalat og deretter fisken. Topp med de tynne og råe rødløksringene.

Ps: Hør på videoklippet hvor sprøtt alt er når jeg skjærer burgeren i to deler.

Knasende god , enkel og rask matlaging!

Kan det spises?  Absolutt!

Som jeg sier på videoen ” den ble kalt fattigmannshummer før i tiden”

Jeg forstår klokkeklart hva de mener med det! Ulke koster ikke en krone og er knall enkel å fiske. Konsistensen er veldig lik hummer og smaken er bra.

Dette er første gang jeg prøver ulke, derfor aner jeg ikke hvordan den er som dagsfersk. En ting er sikkert, ulke skal jeg bruke mer og modne den akkurat slik jeg gjorde denne gang. Nydelig fisk! Enkel å filetere + lite bein. Gå inn med en skarp kniv bak hodet på fisken og følg ryggbenet helt til du kommer til buken. Jeg skal filme metoden og legge det ut asap.

Anbefales!

Og forresten… nei den er ikke giftig, selv om den stikker litt ?

 

Følg prosjektet på facebook 


 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_26]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy