Hjem fortellinger Søndagsturen: Isfiske etter fantastisk røye!

Søndagsturen: Isfiske etter fantastisk røye!

Av Daniel

Da var åretstur gjenomført til Haugatjønna.
Hvert år drar en gjeng, hovedsakelig fra Romeriket, opp til Røros på jakt etter stor røya.

Litt fakta om hovedmålet med turen:

Haugatjønna er kjent for å ha røyer opp i mot 3 kilo, og det er kun lov til å fiske i vannet en gang i året, i den årlige isfiskekonkurransen.  Det settes garn for å ha røye til bryllup og konfirmasjon til lokal befolkningen.

Det som er litt artig å tenke på, er at det faktisk er flere deltagere her enn på NM i isfiske.

Dette vannet er gjemt bort på et lite sted som heter Brekken rett uten for Røros.

Konkurransen har hatt over 800 deltagere på det meste, mens i år var vi bare litt over 400 stykker. Det skyldes nok været ettersom det snødde å blåste litt i år.

Det var ihvertfall 400 stykker som lever etter mottoet « Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær.»

I år ble det dratt opp 207 fisk på tilsammen 62,14 kg. Jeg sto for den ene fisken på en total vekt av 510gram.

20140411_182039

Turen starter ihvertfall for vår del med å stå opp klokken 05:00 på fredagen (tidligere enn når jeg skal på jobb). Det rare med å stå opp så tidlig når man skal fiske er at det alltid er så lett, men når man skal på jobb er det virkelig vanskelig å komme seg opp. Når man har kommet seg opp er det bare å få pakket i bilene, kjøre og hente nestemann til bilen er full.

Da begynner klokken å nærme seg seg 07:00, og da må jo ølen åpnes før den blir varm.

Sjåføren får nøye seg med en kaffekopp. Da kjører vi i ca. 4 timer til vi kommer til et vann ikke langt unna Dalsbygda kjent som hjemstedet til Therese Johaug.

Her starter det med å varme opp til lørdagen. Det som er artig med vannet her, er at røya blir mindre for hvert år. Denne gangen fikk vi røyer på 30-40gram. Vet ikke helt om vi kan kalle det røyer når den er på den størrelsen.

Etter noen timer med å plukke opp små røyer å føle oss som verdensmestere i røyefiske går turen vidre opp til Røros der vi leier en hytte fast vært år.

Her lages det Fiskesuppe av høy kvalitet med mye godt å drikke til.

20140412_170304

Dagen etter er det bare å komme seg opp med litt hodebank og dårlig mage. Det fine med Haugatjønna er at konkurransen ikke starter før 13:00 så vi har god tid på å reparere formen.

På Haugatjønna er det startlinje og ferdigborra hull, så da får man bare vente på startstreken til skuddet går.

Vært år tenker jeg “i år gidder jeg ikke å løpe over for å få det «beste» hullet”, men når skuddet går så glemmer man tankene som man tenker hvert år.

Man gir alt i full spurt til man er halvveis over vannet, så er det akkurat som kroppen ikke ser verdien av å løpe helt til den andre siden.

Etter en stund kommer man seg endelig på andre siden av vannet, selvfølgelig må man helt på andre siden, for det er jo der fisken alltid står.

Når man endelig har fått pusten tilbake, fylt kroken full av maggot, så går startskuddet og 400 røyeblinkker går under isen.

I løpet av de første minuttene blir det dratt opp røye etter røye. Tidligere år har jeg vært så heldig å være vitne til dette, uten og få en eneste fisk.

Men i år var jeg så uheldig at jeg fikk en røye etter 10 minutter, og når det endelig biter i det hullet helt på andre siden av vannet, så er det en røye på 510 gram.

Jeg synes det at når man har fiska på samme plassen i 5 år, er det bare rett og rimelig å få en røye på 1,5kg, så jeg hvertfall har fått ny pers på røye.

Men etter 2 timer på isen og en fisk i posen og min beste plassering noensinne på dette vannet, kan man vel ikke klage sånn alt for mye.

Etter Haugatjønna går turen til neste vann/ tjern. Jeg liker å kalle dette vannet for balletjern, ettersom det ligner på en balle (pung). Tror det heter noe annet offisielt. Det navnet holder jeg hemmelig. Her går det hovedsakelig ørret opp mot 2-3kg og røye på 200-500gram.

Her gikk det bedre for min del, fikk hele 6 røyer den største på 450 gram. Men som takk til fiskegudene så måtte jeg gjør ett offer denne dagen. så jeg offret like godt mobilen min ved å mistet den i fiskehullet jeg hadde fått flest fisk i.

Dette må jo fikse røye på 1,5kg neste år.

Når vi kom tilbake til hytta etter å fisket i en del timer, har kokken gjort klart et deilig lammelår som smaker like fantastisk hvert år.

Søndagen blir det litt mer fisking på resten av gjengen, mens jeg fant ut at jeg trengte å ta det litt mer rolig etter gårsdagens lammelår.

Helt til slutt vil jeg anbefale alle , å ta turen til Haugatjønna og gjør det til en fast ting hvert år.

Det finnes så utrolig mange bra fiskevann rundt omkring ved røros som trengs å testes ut.

20140412_181713

 

                       Da er det bare å glede seg til neste tur neste år!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Opplev fantastisk røyefiske på Haugatjønna - Fiskeavisen.no 3. april 2017 - 19:33

[…] Jeg skrev litt om turen til Brekken tidligere som du kan lese her:  Isfiske etter fantastisk røye! […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy