Verdensmester i kajafiske Stian Slora, kommer her med mange gode råd for dere som har lyst til å prøve fiske fra kajakk.
Tekst og foto: Stian Slora
Hva bør du tenke på ved valg av kajakk?
Det finnes ett enormt utvalg av fiskekajakker på markedet i dag, og grunnen til at alle disse leverandørene går rundt er fordi det er ulike krav til både holdbarhet, bruk, pris og løsninger hos de individuelle utøvere.
Det du bør spørre deg selv er hva trenger/forventer jeg av min kajakk. De som skal ha kajakken som ett supplement til sitt båtfiske for å kunne komme seg ut på småvann uten ramper setter kanskje stabilitet og lav vekt høyere enn lagringsplass, fart og evne til å ta grov sjø som kanskje de som fisker større sjøer og hav har behov for.
En ting er hvert fall sikkert, man bør alltid kjøpe det beste budsjettet ditt tillater, det er mye dårlig kvalitet og det å finne ut at man behøver oppgradere etter kort tid er dyrere enn å gå rett på det beste. Man vil heller ikke få den fullkomne opplevelsen ved å ha ett dårlig fartøy.
Hva skiller en fiskekajakk fra klassiske kajakker?
En fiskekajakk skiller seg åpenbart fra en klassisk kajakk om man ser på skrovet, istedenfor det hel-runde skrovet er det delt opp i tre deler, dette gir stabiliteten til skrovet og gjør det mulig å bevege seg og reise seg opp uten og kantre.
En fiskekajakk har også en «sit-on-top» løsning som innebærer at man får et åpent skrov og at gulvet og setet ligger over vannlinjen. Ellers så har en fiskekajakk gjerne en del funksjoner og løsninger for å gjøre den egnet for fiske, som monteringsløsninger for stangholdere og tilbehør og oppbevaringsløsninger.
Omfanget og løsningene varierer mye mellom leverandørene og det gjenspeiles ofte i prisen. Det finnes helt enkle plattformer uten mye ekstra finesser, disse gir en ofte mer frie tøyler til å lage løsninger som passer en selv best, men må kanskje påkostes en del for å tilpasses ditt behov. Så finnes det de som forsøker å inkludere alt som er designede av sportsfiskere for å dekke de fleste behov.
En fluefisker vil for eksempel ha mer nytte av en kajakk uten masse ekstrautstyr og ha så ren overflate som mulig får å underlette kastingen.
En trollingfisker vil få best nytte av en mer langsmal kajakk for å holde stø kurs, med gode muligheter for å montere stangholdere og helst en pedaldrevet drive for å kunne ha fremdrift selv ved drilling av fisk. Nettopp pedaldrevet drive har nesten helt tatt over markedet grunnet muligheten til å bevege seg og holde seg i ro handsfree og kunne fiske samtidig.
Noen punkter man bør vurdere før ett kjøp:
- Hvilke type fiske skal jeg bedrive?
Store åpne sjøer er mer påvirket av vind, det å padle en bred og tung kajakk ment for mindre vann her er så å si sjanseløst. Vet man at det er slike steder man skal bedrive sitt fiske ville jeg sett på lengre kajakker (12’ +) og gjerne med pedalsystem da man gjerne forflytter seg lengre strekninger.
- Primært eller sekundært fartøy?
Skal du kun ha kajakken for å nå de utilgjengelige små plassene, eller skal du bruke den overalt som ditt primære fartøy? Skal man kun bruke den på mindre vindutsatte sjøer og tjern vil en kort, bred og lett padlekajakk kanskje være nok. Skal man bruke den til alt sitt fiske ville en 12 fots pedaldrevet kajakk være optimalt.
- Hvilke type vann skal jeg fiske?
Jo lengre kajakk jo bedre tar den grov sjø, men desto tyngre og vanskeligere å komme til på små vann.
Hvilke utstyr er nødvendig i en kajakk?
Sikkerhet er første prioritet uansett hvilke fartøy man er i, men det som gjerne skiller seg mest fra sikkerhetsutstyret i båt er redningsvesten. I kajakk sitter man stort sett og flere merker som Kokatat og NRS lager redningsvester spesialdesignet for å være bekvemme i en kajakkstol. Her bør man absolutt ikke spare på kruttet, for det er det eneste du vil ha på deg til en hver tid når man er ute, og kan bety forskjell på liv og død om uhellet er ute.
Fisker man mye i kaldt vann vil en tørrdrakt være en fornuftig investering. Oppblåsbare vester fungerer fint men gjør det vanskelig å ta seg opp igjen i kajakken om man skulle havne i vannet.
Essensielt utstyr å ha med seg:
- Førstehjelpskit
- Kniv
- Verktøy for quickfix på drive-systemet om man har det.
- Padleåre om man har drivesystem.
- Avbitertang
- Ekstra skift
Utover disse gjelder det egentlig å anpasse etter eget behov. Selv bedriver jeg spinnfiske etter våre ferskvannspredatorer (abbor, gjedde, gjørs) i de fleste typer av vann fra små tjern til Mjøsa.
En del av det som er givende med kajakkfisket er å finne nye løsninger for å effektivisere tiden på vannet og sitt fiske, noe jeg fortsatt gjør i dag seks år etter jeg hoppet på kajakkfiske kjøret. Så det meste kommer etter hvert som man får erfaring i kajakken og vet mer hva man er komfortabel med og behøver.
En godt skall-plagg og varme klær blir kanskje enda viktigere i en kajakk enn ellers da man er svært eksponert hele tiden for vær og vind og det er et mer fuktig miljø enn i en båt med høye relinger.
Noen gode kajakker for ulike typer fiske
- Hobie Pro Angler 14
Rolls Royce av fiskekajakker som har alt, store flater, smarte monteringsløsninger med uendelige muligheter og holder deg tørr og komfortabel i grov sjø. Denne er dog tung og egner seg best som primærfartøy for de som fisker større sjøer.
- Hobie Pro Angler 12
en mindre variant av 14 som har de samme fordeler at den kan ta større vann men er lettere å håndtere for å komme til de små mer utilgjengelige vann. Den perfekte allround kajakken.
- Hobie Mirage Revolution 16
Havfiskerens favoritt, langsmal kajakk som tar bølger svært godt. Egner seg ekstra godt for trolling og jigging.
- Native Slayer Max 12,5
En allrounder som har redesignet skrovet som gjør at den tar litt grovere sjø enn sin forgjenger. Ikke de samme gode løsninger og plassutnyttelse som en Pro Angler 12 men er en svært god kajakk. Egnet for spinnfiske og trolling.
- Jackson Big Rig
Kanskje den mest stabile kajakken på markedet. Finnes både som padlekajakk og med drive system. Padlekajakken egner seg best på mindre vann som er lett tilgjengelige da den er svært tungpadlet. Fin og åpen cockpit som egner seg for fluefiskeren og spinnfiskeren.
- Hobie Lynx
Småvannenes konge, veier nesten ingenting og kommer helt bar uten masse ekstra.
Med denne kommer du ut hvor som helst, egner seg svært godt for fluefiskeren men kan også legges til rail-system for å montere elektronikk og tilbehør for å bli en abborfiskers beste venn i de små skogsvannene.
Dette er noen av kajakkene jeg vil anbefale for de ulike typer av fiske. Det er selvsagt mange kvalitets kajakker der ute men jeg anbefaler å holde seg til de beprøvde kvalitetsmerkene som har årevis med utvikling bak sine produkter og ett kvalitetsstempel, som Hobie, Jackson Kayaks, Native, Bonafide etc.
Kajakkfiske er noe helt spesielt, den kontakten du får med naturen ved å kunne bevege deg hel lydløst og sitte helt ved vannlinjen mens du blir dratt rundt av en sterk fisk i andre enden av linen er magisk.
Jeg skaffet meg en kajakk for å komme meg ut da jeg ikke hadde noe plass til båt eller bil til å slepe de. Etter å ha kjent på opplevelsen og fordelene med å fiske fra en kajakk selv på større vann, har jeg innsett at det ikke finnes noen bedre måte å bedrive mitt fiske på.
Man planlegger turene bedre da man ikke kan reise avgårde til andre siden av sjøen på fem minutter, som igjen fører til at man holder seg til planen litt lengre. Man kommer nær fisk på grunt vann uten å skremme, og man har en bedre totaloversikt da man som regel sitter med ekkoloddet foran seg hele tiden.
Forsøkte holde dette så generelt som mulig, om man har mer inngående spørsmål om løsninger og modeller etc kan man alltids ta kontakt så skal jeg svare så godt jeg kan.
Skitt fiske.