Hjem FiskeFluefiske Torsdagsintervju: Elias Waage Helstad

Torsdagsintervju: Elias Waage Helstad

Av Martin Tilrem

Elias Waage Helstad er en ung gutt fra Bodø på 16 år. I tillegg til to jobber, driver han å utvikler egen nettside, har privatkurs og andre kurs om fluebinding, fisker masse med flue selv, og viser seg på ‘Norge Rundt’ på fredag 2.Mai. Imorgen! Så få et innblikk i guttungen før det vises på tv, så kjønner vi kanskje mer!

1932262_540349306077845_1784454285450967855_n

Hva er fluefiske for deg?

Fluefiske for meg vil jeg ikke si er en hobby, men mye mer min lidenskap. Jeg satser fullt ut på både filmlaging, enkeltmannsforetak og fluefisket! Det opptar meg hver eneste dag, og det går ikke èn dag uten at jeg tenker på hvordan fisket mitt kan forbedres, eller hvordan fluene mine kan se ut. De siste årene har alt dreid seg om fluefisket!
Rekord på ørret med tørt?
Rekorden på tørt er ikke veldig mye å skryte av, har blitt veldig lite tid til tørrfluefiske de siste årene, noe jeg angrer veldig på. Men jeg har en fin en på 1,3 kg! Alltid like morsomt å få fisk på tørrflue, mye mer spesielt enn andre typer fluefiske, da det hele nesten alltid er planlagt!

Rekord på ørret med vått? 

Ørretrekorden på vått er nok 2,5 kg. I vinter på en meget pen plass her i Bodø! Sjøørret er også et veldig spesielt fiske, og ikke veldig utbredt her i nord – vertfall ikke med fluestang!

Du driver med fluebindekurs, kan du fortelle litt om det?
Ja, jeg er nylig oppstartet med fluebinderkurs. Jeg har drevet med fluebinding i mange år nå, og kom til et punkt der jeg ville begynne å lære bort til andre mennesker, – og ikke minst spre gleden. Det er alltid like hyggelig å lære bort kunnskaper til andre og se at andre mennesker, også de på min egen alder, liker denne fantastiske lidenskapen! Nå når Guideline sitt Ungdomsteam, som jeg er med i, har begynt jobben med å rekruttere ungdommer til å bli hekta på denne fantastiske hobbyen er det bare herlig å se at det gir resultater! Folk må bare kontakte meg for forespørsler om kurs, da det alltid er hyggelig med folk som vil lære!

Tørrfluefiske eller våtfluefiske, hva er morsomst for deg?

Helt klart tørrfluefiske. Som sagt, alt er mer eller mindre planlagt. Momenter der man sitter på huk ved vannet, mygga suser i øra dine, helt stille på vannet, myggklekking og plutselig ser du en vakende fisk er helt prisløse. Man opplever ikke det hver dag, og man tar muligheten når man har den. Sommermånedene på fjellet er nok de beste stundene i året for meg. Fisket spiller den største rollen, men teltlivet og friluftslivet og alt annet rundt hører med – og jeg elsker det!

Det beste med fluefiske?
Haha, hva skal man si her. Det beste med fluefisket må nok være at det må ligge litt kunnskap bak det å få flua ut til fisken. Man må sette seg først og fremst inn i kastinga, for hvordan å best mulig presentere flua for fisken, for så å sette seg inn i klekkemønstre, fluer, liner, stenger og aaalt annet! En annen ting som man kan si er best med fluefiske er nok den spesielle følelsen av å få den første fisken på fluestanga, som jeg aldri kommer til å glemme. Man må alltid tilpasse seg fisken, og hvordan den oppfører seg! Helt magisk!
Ditt syn på oppdrettsnæringen, og hva mener du burde ha blitt gjort?
Greit at Norge tjener store summer på dette, men ufattelig at det skal påvirke oss sportsfiskere så mye. Lukkede anlegg på land står jeg, som mange andre for, helt klart. Greit, det koster penger å flytte anleggene på land, men om staten hadde satt av penger til dette hadde fiskefremtiden i Norge sett mye lysere ut. Mye mer som kan sies om dette temaet, men jeg får holde det der.
Hva mener du om at sjøøretten og sjørøya blir stilt i skyggen av villaksen?
Tja, det er jo på en måte forståelig. Laksefiske har alltid vært – og vil være – det mest populære fisket. Store, gigantiske elvemonstre som folk bare kan drømme om! Det er også klart at villaksen er i fokus pga. mistanken om utryddning og svekking av arten. Det er noe helt annet å miste laksen enn å miste sjøørreten, noe som er fryktelig dumt. Men, på den andre siden burde nok oppmerksomheten flyttes noen hakk over på sjøørreten også, og om dens fremtid!
Sist men ikke minst, hva synes du om fiskeavisen.no?
Fett nettsted! Vi fiskere trenger dette, så stå på videre!

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_24]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy