Hjem Fiske Tradisjonstur i snart 15 år på himmelspretten

Tradisjonstur i snart 15 år på himmelspretten

Av Daniel

Himmelspretten betyr telttur ved et skogsvann for min del.

I vel 14 år av mitt liv så har jeg dratt til skogs for å fiske denne dagen. Hovedsakelig har turen gått til Fagertjern som ligger i Romeriksåsen, Nannestad siden. Dog den fine turen til Fagertjern har det de siste 4 åra variert litt mellom sjøørretfiske ved Stavern og ørretfiske på vestre herretjern i Romeriksåsen. Årsaken til at vi har droppet Fagertjern, å heller har valgt vestre herretjern er på grunn av fiske har blitt mye dårligere i løpet av de siste årene på Fagertjern. De første årene kunne vi fint få over 20 ørreter på 6-7 mann i løpet av et døgn. På denne tiden var ikke fangst og slipp så veldig kjent så her ble all ørreten slengt i panna eller i folie på bålet. Skulle det bli noe igjen, så tok vi med oss det hjem.

Fagertjern år 2005

Som årene gikk ble fiske som sagt dårligere, og det hjalp da heller ikke for vår del at det stod om himmelspretturen i bladet”I Skuddet” hver gang det var arrangert tur dit. Det er et kjempeflott blad Nannestad Jeger og Fisk men 10 år med markedsføring av Fagertjern, så ble fiske sjokkerende nok dårligere, men ikke borte! Vi fikk fortsatt fisk men nå var det opp mot 5-6 fisk per tur på slutten. Tillegg ble det mange flere fiskere som fisket på samme dag så den følelsen av å være alene ble litt borte.

Spør du meg om vi angrer på at turen vår kom på trykk i ”I Skuddet” i 10 år?
Så vil jeg med det sterkeste si NEI! Regner med at vi har fått en haug flere mennesker ut denne dagen, kanskje til og med vært med å skape tradisjonsturer for andre folk.

For min del så fikk jeg også testet ut andre områder så jeg ikke «grodde meg fast» til et vann.

Fagertjern kultiveres i dag av Nannestad jeger og Fiske og er fortsatt et godt fiskevann med en fin snittstørrelse på mellom 400-600gr.

Det fine med disse turene er at alle kompisene til pappa ( Tor-Arne Tilrem ) tok med seg ungene denne dagen. Pappa fikk være med sine kompiser og jeg ble kjent med unger på min alder og de som var yngre, jeg var vel kanskje den eldste av gjengen. Bedre ble det når lillebroren min (Martin Tilrem) begynte å bli med. Ettersom han er en halvbror så bodde ikke vi under samme tak, så dette var en fin mulighet å få tilbrakt mer tid med han selv om han er 9 år yngre.

Martin Tilrem og Daniel Tilrem

Som årene har gått, så har de fleste av ungene som var med fått andre hobbyer og interesser enn å være med på tur. Kompisene til pappa har vært av og på så følget har variert veldig mye de siste årene, mens pappa og jeg har alltid vært med! Vi er vel de eneste som har holdt på med dette i snart 15 år.

Med dette som innledning, så tenkte jeg å fortelle litt om årets tur også.

Som sagt himmelspretten!

Klokka viste 16:00 på jobb så da var det bare å få skrudd av PC-en og få løpt til toget, for da kunne jeg rekke det som gikk 11 over. Jobber på havnelageret ved Operaen i Oslo så her var det bare å ta beina fatt og komme meg avgårde! Selv om det er et stykke unna å løpe til Oslo S så var ikke det et problem med mine lange bein å rekke toget.

Når jeg kom meg på toget tok jeg og ringte opp en kompis av han far som heter Johan. Kjent han hele mitt liv faktisk. Avtaler med han at han plukker meg opp utenfor der jeg bor så når jeg går av toget er det bare å komme seg inn døra og ta med baggen med fiskeutstyr i.

Jeg og Johan blir enige om at vi prøver å unngå alt som heter hovedveier og motorvei på vei opp til Nannestad, ettersom det sikkert er veldig mange som har tatt langhelg. Nå lurer du sikkert litt på hvor vi har tenkt oss i år? Vi var på vei til vestre herretjern i Romeriksåsen. Vi fant mange bakveier og kom oss opp til Nannestad i løpet av 50 minutter, noe som ikke er ille i det hele tatt.

 

Vi kjører opp på gårdsplassen til pappa og møter på pappa og Tommy.
Nå var det bare å få alt pakket i en bil. Ingen vits i å kjøre 3 biler opp til åsen.

Etter at vi fire hadde presset oss inn i bilen, så åpnet Tommy en øl som jeg og han delte på. Da kunne jeg puste lettet ut og tenke at det blir digg å komme seg ut og sove i telt!
Når vi skulle til å parkere, så spurte jeg hvorfor vi skulle parkere der, og hvorfor ikke lenger inn på parkingsplassen. Var jo mye bedre plass litt lengre bort. Pappa som er sjåføren så han hører selvfølgelig på sønnen sin. Noe han aldri skulle ha gjort. Med engang vi kjører inn på parkereringen så synker bilen i gjørma. Hele parkeringen var som kvikksand, så bilen bare sank og sank. Etter å sunket helt til understellet foran på bilen var det ikke mye å gjøre enn å gå ut av bilen å prøve å dytte den ut av gjørma. Vi skjønte fort at dette var meningsløst, så pappa henta gjekken og gjekket opp bilen. Vi dyttet alt vi fant av trær og steiner under hjula til vi fikk bilen løs. Tok oss bare 30-45 minutter. Etter alt slitet var klokken 20:00 og vi hadde ca en time gange foran oss. Var bare å hive på seg sekken og gå. Vi skulle selvfølgelig prøve en ny vei denne gangen. En vei jeg aldri skal gå igjen for denne veien gikk kun oppover, og da mener jeg oppover også. Etter å ha gått i 50 min og gjennomsvett så var det veldig godt å få slengt av seg sekken. Johan tilbydde oss litt hjemmelaget Beef jerky som passet perfekt til den nyåpnete ølen. Nå var det bare å innhente pusten igjen å rigge utstyret og teltet.

Når vi kastet ut, så tok det ikke lang tid før første ørreten tok tak. Om jeg ikke husker feil så var det Tommy som fikk den, etter det fikk Johan et par fine også. Jeg fikk to ørret og en abbor denne kvelden, men ikke så store så de fikk svømme videre. Ble noen timer foran bålet før vi grøyp i soveposen. Jeg hadde planer om å stå opp 07:00 morningen etter, men ettersom de andre hadde stått opp før å ikke fått noe fisk, bestemte jeg meg for å bare sove videre. Klokken 09:00 roper pappa og lurer på om jeg ikke skal ha frokost.
Da var det vel på tide å stå opp, tenkte jeg. Er noe med det å sove ute og spesielt våkne opp i soveposen, for da er det veldig vanskelig å stå opp.

Ørret på 650g – Daniel Tilrem på Bilde.
Foto: Tor Arne Tilrem

Etter frokost så ble det litt fiske til og noen ørreter også, før vi dro hjem.
Totalt ble det vel rundt 15 ørreter da flere fikk svømme videre og noen ble til mat under oppholdet. Ingenting er som bålstekt ørret med sitronpepper.

Anbefaler alle sammen til å lage en tradisjonstur med familie og/eller venner.
Er noe med å ta turen ut sammen og ha noen å dele inntrykkene man får ved å komme seg ut med. Disse inntrykkene kan man leve veldig lenge på.

God tur folkens!

Bilde tatt av Tor Arne Tilrem

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_26]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy