Hjem Miljø Vil forby blysøkker og lodd i alle EU-land

Vil forby blysøkker og lodd i alle EU-land

Av Redaksjonen

Det Europeiske Kjemikaliebyrået vil forby bruk av bly i jakt og fiske i alle EU-land. Forslaget kommer etter at byrået utarbeidet en rapport på bestilling fra EU-kommisjonen. Resultatet kan bli at bruk av bly i søkker, lodd og annet fiskeutstyr blir forbudt, også i Norge.

ECHA publiserte selv nyheten på sine nettsider 3. Februar 2021, hvor de meldte at rapporten var blitt utarbeidet på bestilling fra EU-kommisjonen, og med fokus på å evaluere helse- og miljørisikoen rundt bruk av bly i jakt og fiske.  Det var Fiskejournalsen.se som først meldte om saken i skandinaviske nyheter. 

Forslagets mål er å beskytte mennesker, dyreliv og miljøet fra risikoen rundt bruk av bly, og byrået har konkludert med at restriksjoner i alle EU-land vil være berettiget. 

– ECHA estimerer at i hvert fall 127 millioner fugler er i risiko for blyforgiftning hvert år, skriver byrået i pressemeldingen. 

Forbud mot bly i fiskeutstyr 

Forslaget har mye fokus på jakt, men nevner samtidig spesifikke tiltak mot bruk av bly i fiske. 

  • Forbud mot salg og bruk av bly-synkere (red. Adm. søkke, lodd, osv.) (med en overgangsperiode varierende i forhold til vekt: <50 g tre år; >50 g fem år)
  • Umiddelbart forbud mot bruk av bly-synkere når synkeren bevisst slippes i vannet. 

I salg av bly-synkere vil det, om forslaget går igjennom, utføres en overgangsperiode. Tre år for bly med en vekt under 50 gram, og fem år for bly med en vekt på over 50 gram. Bruk vil likevel bli umiddelbart forbudt. 

ECHA peker spesielt på at eksponering for bly kan være skadelig for barns nevrologiske utvikling.

– Rundt en million barn er sårbare for den giftige effekten ved bly på grunn av konsumering av viltkjøtt, skrive de. 

Norges Jeger- og Fiskerforbund melder at prosessen mot endelig vedtak vil ta rundt 2 år, og at NJFF vil følge opp prosessen i EU med egne innspill. 

Om forslaget går igjennom beregner ECHA at restriksjonene vil redusere utslippene med rundt 1.7 millioner tonn på 20 år. Barn i husholdninger som spiser mye viltkjøtt vil også beskyttes. Du kan lese hele forslaget her. 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy