Hjem Bindebeskrivelse Bindebeskrivelse Pattegrisen

Bindebeskrivelse Pattegrisen

Av Frode Henriksen

Av: Frode Henriksen

Jeg starter med pattegrisen som min første bindebeskrivelse rett og slett fordi dette er favoritt flua jeg fisker desidert mest med. Sommer som vinter, grumsete og gin klart vann. Det er rett slett en killer av en allround flue som fisker godt hvor en jeg er, enten på Østlandet, Møn eller Fyn. Jeg har to favoritt farger, den jeg bruker mest er den lakserosa og om fisken virker å være i det litt mer sære hjørnet bruker en sand farget variant funke godt. Normalt sett binder jeg mine på krok 6 og 4 men sommertid binder jeg opp noen i krok 2 og da legger jeg en stripe bly eller to under krokskaftet. Ellers mener jeg dette er en flue som skal få hovre så mye som mulig og la spey fjæra komme til sin rett.

Du trenger: Gamakatsu f314 #4, lyserosa bindetråd, noen tupper grizzly fiber, A.Jensen see trough dubbing, salomon pink spey fjær, mono ribbing, mono øyne og hvite EP fiber.

pattegrisen-1-870x489

1. Sett kroken i stikka og fest bindetråden ved krokøyet. Bind deg så ned til enden av den rette delen av krokskaftet.

2. Ta tre fire av grizzly tuppene og bind de inn som vist på bildet. Disse tuppene finner man øverst på nakkene og de blir sjelden brukt men her kommer de til god nytte. Man kan også bruke en rekke andre til som munnparti på en reke, ikke hold tilbake kreativiteten.

pattergisen-2-870x489

3. Ta ut en liten klype dubbing. Her velger jeg å splitte tråden eller legge det i en løkke siden dette gir en mer holdbar flue som man har over lenger tid. Spinn dubbingen inn som vist på bildet.

pattegrisen-3-870x489

4. Gi her dubbingen tette tørn over punktet hvor du bandt inn munnpartiet. Dette gjøres så spey fibrene skal sprike godt og danse i vannet.

pattegrisen-4-870x489
pattegrisen-5-870x489

5. Velg deg ut to spey fjær. Det ene skal brukes nå og det andre senere. jeg liker her at disse fjæra er relativt like. ikke det enkleste siden dette er natur produkter men øverst på nakken ligger det mange ganske like stammer. Fjern nesten all marabouen nederst på stammen. Marabouen trekker til seg mye vann og har en tendens til å klistre seg sammen. Dette vil fort ødelegge den flotte gangen spey har i vannet. Bind så fjæra inn med den tykkeste stammen inn og den tynneste delen pekende ut fra krokstammen.

6. Bruk en hakel klemme og gi den så mange tørn du mener er nok. Her er min mening helt klar, less is more! Fest så enden godt med flere tette tørn. Ikke bind fibrene som spriker opp for mye, da vill disse ha liten hensikt og bli hengende etter som en rosa tråd istedet for at danser alle mulig veier i vannet.

pattegrisen-6-870x489
pattegrisen-7-870x489

7. Her skal mono øyne på plass. det finnes en rekke produsenter som lager flotte reke øyne der ute men de som jeg blitt mest fortrolige med er easy shrimp eyes, vinyard og disse som jeg bruker her, H2o products. For meg er det som nevnt viktig at fluene man lager holder godt over tid. Fest et øye av gangen på hver sin side av krokskaftet. Gi de gjerne en knekk så de stikke opp og samtidig litt ut fra rekekroppen.

8. Da skal mono ribben festes. Jeg liker å bruke en 4x spiss som ribb på disse fluene da de tåler god å bli strammet til men samtidig ikke bygger stort ved festing på slutten. Ribben fester jeg på undersiden av kroppen, frem til krokøyet for så binde den inn et lite stykke opp på motsatt side. da sitter denne svært godt. Så er det samme prosedyre med spey fjæra. Fjern det meste av marabouen og bind inn den tykkeste delen av stammen på oversiden.

pattegrisen-81-870x489
pattegrisen-9-870x489

9. Ta ut en god klype dubbing, denne danderer jeg fra tykt til tynt og er man litt pirkete her så liker jeg fibrene i dubbingen også peker noenlunde samme vei. Dette gjør det nemlig mye enklere å børste ut fibre jevnt senere. Lag en løkke eller splitt tråden og legg inn den tykkeste delen innerst mot kroken og spinn inn. Da får man automatisk en fin pilspiss formet kropp. Børst den lett opp.

pattegrisen-10-870x489

10. Dubb kroppen, for hvert tørn drar jeg fibrene bakover. La det være igjen en god mm som er reint foran krokøyet siden denne flua bygger en god del på slutten.

11. Bruk en hakel klemme og fest denne i tuppen av spey fjæra du å skal legge på som hakel. Pass på at det stammen klemma er festet i så den ikke ryker. Leg tørn på tørn fremover mot krokøyet. Ikke for tette, igjen less is more! Fest så stammen ved krokøyet. Her fester jeg stammen på begge sider av krokstammen fremme ved krokøyet. Slik sitter den skikkelig.

pattegrisen-11-870x489

12. Det er mange måter å feste ryggskjoldet på og denne måten er hva jeg syntes har fungert best de siste årene. Den har faktisk aldri sluppet! Ta ut en lengde EP fiber, ca halvparten av tykkelsen du vil at ryggskjoldet skal være og dobbelt så langt med noen cm pluss. Bind så midten av lengden inn ved krokøyet med ganske stramme tørn. Brett så den delen som peker ut fra krokøyet bakover så det ligger likt med den andre delen. Gi den et stramme tørn med bindetråd så den holder seg på plass

pattegrisen-12-870x489
pattegrisen-12-2-870x489

13. Ribb så over kroppen på reka. Er man litt nøye her så slipper man å dra ut fiber i etterkant, Ribben festes så godt ved krokøyet. Avslutt med ønsket knute og et godt lag med lakk.

pattegrisen-13-870x489

14. Børst dubben i kroppen godt og klipp av EP fibrene ved øynene og pattgrisen er klar til å fange sjøørret på sjøørret!

pattegrisen-14-870x489

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy