Hjem FiskeFluefiske Bjørnar fisker hai på ultra lett fluestang

Bjørnar fisker hai på ultra lett fluestang

Av Redaksjonen

Belize, tropiske farvann. Langt fra trygge omgivelser, Langt fra isfiske etter ørret og meite etter skate. Med null erfaring fra tropisk fiske så visste jeg ikke helt hva jeg gikk til. Eneste som var klart for meg var at jeg skulle fange hai. Et stort rovdyr jeg har stor respekt for. Kjempe en hard kamp mot noe jeg aldri før har opplevd. Utfordre skjebnen med å ta en hai på fluestang. Ikke hvilken som helst fluestang. Neida, den skal taes på en #2 stang.

Skrevet av: Bjørnar Dyrdahl

Jeg går på Sund folkehøgskole, nærmere sagt Sportsfiskelinja. En fantastisk linje der jeg kan bruke et helt år på å dyrke og videreutvikle meg selv som sportsfisker. Største grunnen til at jeg nettopp valgte denne linja var studieturen som gikk til Belize. Der var jeg i en måned kun for å fiske masse forskjellige tropiske fiskearter. For meg sto hai øverst på listen over fisker jeg ville fange.

To av de fire ukene av oppholdet i Belize bodde vi ute på en øy. Uten internett eller telefon dekning. Eneste man kunne se fra øya var to av naboøyene og masse hav. Vi bodde i hus som stod ute på vannet, som kalles palappa. Vi kunne stå ute på palappaen å fiske etter mye forskjellig. Alt i fra bonefish til hai.
Jeg stod ute på palappaen og tenkte over oppholdet så langt. Etter å ha landa hai på både spinn og fluestang litt opp i klassene så ville jeg utfordre skjebnen med å fange hai på ultra lett fluestang. En Echo Carbon 7`3 fots #2 som jeg egentlig tok med for å «leke» med bonefish og mindre jacks. Jeg sa til meg selv. «Tenk så heftig å få lande en hai på klasse 2?» Jeg ble fast bestemt på å klare dette! Rigga opp en av de røde fluene jeg hadde bundet til haifiske. Det var lite med hai rundt palappaen så jeg fant fram håndsnøret og fisket opp noen mindre fisker som jeg kappet opp å matet opp plassen. På kort tid så var det fult av nurse sharks som var ville etter agnet jeg hadde kastet ut for å lokke dem inn. Etter flere kast uten resultat, og haiene begynner sakte å trekke til andre steder. Så setter jeg en liten agn bit på kroken og kaster ut. Mens jeg lar agnflua synke så kommer haiene mer målretta mot agnflua. Spent står jeg på kanten av palappaen og ser på at en av de mange nurse sharkene suger i seg agnflua mi. Setter et heftig tilslag, og kampen er igang. Det er ca 2 meter fra gulvet på palappaen og ned til vannoverflaten. Langs bryggekanten for å komme ut til palappaen står det fortøyd flere båter, så for at det skal være mulig å lande fisken må jeg hoppe i vannet og svømme til nærmeste strand som er 20-30m unna palappaen. Uten å nøle så legger jeg meg på svøm mot land. I en heftig drakamp hvor haien svømmer utover fra land. Jeg ligger å kjemper og svømmer det jeg er god for, slik at jeg kan fortsette kampen fra land. Etter å ha svelget flere munner med saltvann og slitt meg over til stranda. Oppe på land kaster jeg etter pusten, mens jeg fortsetter kampen.

Foto: Steffen Danielsen

Jeg presser stanga til max , og gir så hard kamp som over hode mulig. Her er det null frykt for stangbrekk. På dette tidspunktet begynner haien å bli sliten. Nå blir det mest å dra haien inn på land. Idet haien nærmer seg land, får jeg en kompis til å hjelpe meg. Haien gjør et

siste bykst og får gjort sitt siste utras. Ny innpumping avgjør kampen og Jørgen får landa haien på en fin måte. Desidert min største fisk på fluestang.

Dette er noe av det kuleste jeg har gjort, og vil anbefale alle som tenker seg på tropisk fiske i framtiden å ta med seg en lett fluestang og prøve noe nytt hvor fisken får overtaket, og en selv må jobbe hardt for å lande fisken.

Skitt fiske
Bjørnar Dyrdahl

 

 

Foto: Jan-Olav Gabriel Danielsen
Foto: Steffen Danielsen
Foto: Vebjørn Kielland
Foto. Krister Thomassen

Her er en teaser fra turen.

BELIZE 2017 – TEASER from Jorbohn on Vimeo.

Redaktør: Raphael Pedersen

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Fantastisk fiske i Karibien med Sportsfiskelinja - Fiskeavisen.no 15. juni 2017 - 12:27

[…] gikk til Belize der vi blant annet får oppleve at Bjørnar får hai på en klasse 2 fluestang, bra fight! Samt masse andre godsaker fra elevene. Tror dette er en tur de vil huske resten av […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy