Denne nydelige fisken dukker ofte opp når du fisker langs brygger eller berg om sommeren. Hvordan er den som mat og er den giftig? Den stikker litt, men er ikke giftig. Som mat er den faktisk heller ikke verst!
Så er spørsmålet.. kan det spises?
Når jeg sløyet fisken og tok en titt i mageinnholdet, fant jeg skjell og småkrabber. Bra føde som burde gi god smak på kjøttet.
Blåstålen er overraskende lett å filitere benløs, ingen problem.
Tilberedningen her er gjort så enkelt som mulig, for å få frem selve smaken av fisken.
Kokte nypoteter.
Ønsket mengde poteter. Salt i vannet. Koketid ca 25min
Pannestekt blåstål:
- Varm opp stekepannen med olje før fisken skal i
- Salt og pepper på fisken
- Ekte smør i pannen rett før fisken skal i.
- Start på høy varme og stek den litt mer enn du ville stekt annen fisk.
Hvit persillesaus:
- Lag jevning av smør og mel
- Spe med melk til ønsket konsistens
- Ha i en fiskebuljong (maggi)
- Salt
- Pepper
- Persille og noen dråper sitron
Grønnsaker
- Kutt opp gulerøtter i strimler med ca 1,5 cm tykkelse
- Sjalottløk
Start med å surre løken ca 30 sekund i olje og smør. Tilsett gulerøttene, krydre med salt, pepper og litt sukker for et karameliserende resultat. Ps, ikke stek for lenge. Du vil ha et ‘crispy’ resultat.
Kan den spises? Første gang jeg prøvde den som mat, synes jeg den var noe kjedelig i smaken. Men i ettertid har jeg prøvd den et par ganger til. For min del slår den stekt berggylte any day! Den er god.
Blåstål er en utrolig vakker fisk som jeg lar leve videre når jeg får dem, men dersom jeg kroker en som av en grunn må bøte med livet, ender den uten problem som middag.
Lag din vri dersom du får en? Selvfølgelig er det flott å slippe slike fisker tilbake i sjøen. Men som garnfangst eller om den er dypt kroket, er den som regel død likevel og verdt å testes som mat.
Innlegget er hentet fra www.rpfiske.com