Hjem FiskeHaspelfiske Bombarda til bunnmeite

Bombarda til bunnmeite

Av Lasse Bøe

Bombarda er et velkjent fenomen for en ørretfisker, men har du prøvd det til bunnmeite?

Av Lasse Bøe

En sakte synkende Bombardadupp har en suveren egenskap ingen søkker, dupper eller andre duppedingser som fås kjøpt til dags dato, har. Den har litt større egenvekt enn vann, og finner dermed veien ned til bunnen på samme måte som et insekter og annet snacks som kommer drivende i strømmen.

Bunnmeite med et blysøkke vil i de fleste tilfeller være enten for statisk eller for bevegelig. Blyet har to egenskaper – å få tackelet langt nok ut fra land og holde det i nærheten av bunnen. Er blyet for lett, går kastelengden drastisk ned, og man er prisgitt at fisken går nærme land. Man når heller ikke ut til grunner, sivbelter og andre samlingspunkter lenger ute som ofte er samlingspunkter for fisken. Er blyet for tungt, fisker man også tungt og for statisk, og man ender opp med å skremme fisken unødig.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan man kan bruke Bombarda til å lage et kastbart markdrag. Les artikkelen i sin helhet her: https://www.fiskeavisen.no/bombardafiske-slik-lager-du-ditt-eget-kastbare-markdrag/

Bunnmeite med Bombarda har mange likhetstrekk med bunnmeite med søkke, men tilfører flere muligheter. Ved å bruke en saktesynkende Bombarda vil man fiske seg sakte nedover i vannet, og oppsøker fisken på en bedre måte over et større område enn ved statisk bunnmeite. Mens et bunnmeitetackel med et søkke av bly eller stein vil falle raskt gjennom vannmassene og havne nærmest rett under nedslagsringen på vannflata, er Bombardaduppen nærmest vektløs, og vil fiske seg hele veien ned til bunnen.

Utstyr for Bombarda-meiting

Jeg liker å fiske med lange stenger med en fjærende aksjon, slik at delikate agn og tynne sener kan kastes med større sikkerhet. Lengden på stanga gir også muligheter for å kunne fiske med lange tackler og fortommer.

For alt mitt fiske i ferskvann som innebærer meite, foretrekker jeg braid på ei haspelsnelle. Snella tilpasses stanga, men til det aller meste ørretfiske er ei snelle i 2500-størrelsen ypperlig. Braiden flyter og har null strekk, noe som gir klare fordeler på nappindikasjonssiden. Er det stille på overflaten, vil den flytende braiden være en nappindikator i seg selv.

Som et allroundagn til ørret, kommer man ikke utenom meitemark. Dette er et suverent agn, men jeg føler det er en litt for stor magnet mot mindre fisk. Ei skikkelig markklyse derimot…

Maggot har jeg aldri prøvd på sommerstid, men jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fungere like godt som mark. Attraqua har vist seg ofte å være en joker i tursekken når lite annet fungerer. Jeg har også periodevis prøvd agnfisker med varierende hell.

Slik knyter du et bunnmeitetackel for Bombarda-dupp

Enkel tegning over tackelet.

For å kunne drive et effektivt fiske med Bombardadupper uten masse knyting ute i felten, foreslår jeg at man lager seg noen Bombarda-adaptere i ulike vekter. Dette lages enkelt med to svivler og en senestump som Bombarda-duppen sklir fritt på.

«Bombarda-adapter» – i mangel av et bedre ord.

Krokvalget er ditt, men jeg foretrekker små enkelkroker i størrelser fra 8 til 4, da jeg liker å gjøre raske tilslag for å unngå dyp kroking.

Selve ryggraden i tackelet lager jeg av forholdsvis tjukk sene – hvertfall i ørretfiskesammenheng – gjerne opp til 0.40mm. Grunnen til at jeg liker tjukkere sene enn det som strengt tatt er nødvendig, er fordi at det rett og slett gir mindre kluss i kastet og er stivere enn tynnere sene. 

Lengden på ryggraden på tackelet velger du selv, men et godt utgangspunkt er 120cm. Denne lengden avgjør hvor høyt over bunnen du fisker agnet. Dette kommer jeg tilbake til. 

Start med å knyte en hurtigkobling i enden av ryggrad-sena, og tre innpå en Kicker Bead fra Inova. Disse kan kjøpes på Skitt Fiske, eller via Campelen på Bryggen.

Kicker Bead’ene er glassklare plastperler med to parralelle hull, og fungerer som base for krokfortommen. De er mer vanlige å se på et kystmeitetackel enn et ørrettackel, men gjør jobben sin godt likevel. De har en egen evne til å «kicke» fortommen bort fra tackelstammen. 

Inova Kicker Beads. Legg forøvrig merke til hvordan krokfortommen er knytt fast. Kilde: skittfiske.no

Til det neste steget trenger du noe å lage en flyttbare knute med. Jeg foretrekker klar Power Gum fra Sakuma, men alt annet fungerer også. I dette tilfellet har jeg brukt elastisk tråd som jeg vanligvis lager segmenterte kropper på nymfer med, og funker greit. 

Slå en stoppknute på hver side av Kicker Beaden. Pass på å bruke elastisk tråd som gir en stor nok knute til at den ikke går gjennom hullet på Kicker Beaden.

I den andre enden av ryggraden knyter du på en vanlig svivel av den minste størrelsen du finner, og selve tackelstammen er ferdig. 

Det siste og avgjørende leddet i tackelet er krokfortommen. Her pleier jeg å bruke fluorkarbon i varierende størrelser, men 0.20mm er et greit utgangspunkt. Hold denne så kort som mulig for å sikre best nappdeteksjon, ellers blir det ofte dype krokinger. Et greit utgangspunkt er 10-15cm lang krokfortom. 

I den ene enden av krokfortommen knyter du på en krok, mens den andre enden knytes til Kicker Beaden. For at den s

Fisk ferdig bunnmeitetackel, her illustrert med ei agnpølse fra Attraqua. Legg forøvrig merke til Kicker Bead’en i bildets øvre kant, og de to stoppknutene. 

Lykke til!

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy