Hjem Fiskeguider Bombardafiske – slik lager du ditt eget kastbare markdrag

Bombardafiske – slik lager du ditt eget kastbare markdrag

Av Lasse Bøe

Markdrag fra båt er svært effektivt under dorgefiske etter etter ørret og røye, men har du prøvd det fra land?

Av Lasse Bøe

Et markdrag (konvoi, amerikaner osv….) består av en gjennomgående stålwirelengde påmontert en rekke blinkende spinnerskjeer, og syns på milevis avstand når det trekkes gjennom vannet. Fisken blir tiltrukket av blinkingen, og finner et forlokkende agn som danser bak markdraget i en tynn fortom. Vekten på markdraget og de spinnende skjeene er med på å dra det hele nedover i vannet, og man trenger hverken paravaner eller bly foran for få det hele ned.

Sølvkroken Spesial markdrag. Bildet er lånt fra Skitt Fiske.no

Problemet med markdraget er at det er et herk å kaste med – jeg har prøvd! Et markdrag har gjerne en lengde på 1,5m – og i tillegg kommer fortommen med agnet. Det gir gjerne en total lengde på 3 meter. Det veier også fort et par hundre gram, noe som da ekskluderer kasting med der aller, aller fleste ørretstengene.

Min løsning har vært å lage mitt eget, kastbare markdrag. Det er ikke vanskelig, men man trenger noen komponenter man som regel finner i kystmeite- og havfiskeavdeling på fiskebutikken.

Slik lager du ditt eget kastbare markdrag:

Kastbart markdrag 1) Noen små plastperler, noen spinnerblader i plastikk, en senestump og et par svivler er alt du trenger for å komme i gang.
Kastbart markdrag 2) Knyt på den ene svivelen, tre på ei perle, så et spinnerblad og så ei perle. Slå en dobbel kjerringknute.

Etter at knuten er slått, flytter du deg 20-30cm oppover senestumpen, og slå en ny knute. Flytt ei perle inntil knuten, etterfulgt av et spinnerblad og ei ny perle, og slå en knute. Denne prosessen gjentar du like mange ganger som du har spinnerblader. Rekkefølgen oppover markdraget skal være slik; knute – perle – spinnerblad – perle – knute. Øverst på tackelet knyter du på en svivel, så du har en svivel i hver ende av tackelet.

Kastbart markdrag 3) Fiks ferdig markdrag.

Du har nå laget et ca. 1,5m langt markdrag med 5 spinnerblader. Den ene svivelen knytes fast i sena fra stanga, og den andre kobles til en synkende Bombardadupp. Bak Bombardaduppen knyter jeg på en fortom av 0.20mm fluorkarbon med en passende krok. Agnet kan være alt mulig. I ferksvann er meitemark, maggot og Attraqua uslåeligeagn, mens jeg tilogmed har prøvd dette på sandstrendene med tobis og Attraqua og fått piggvar og skrubbe!

Totallengden på markdrag-tackelet med fortom havner på i overkant av 2 meter. Ei standard ørretstang har lengder på 9-10 fot, noe jeg syns blir for kort. Til mitt bombardafiske har jeg specialist-stenger som primært brukes til bunnmeite og duppfiske etter karpefisker, men disse stengene er gjerne 12 eller 13 fot lange, og håndterer kasting med lange tackler godt. Den store kastelengden får man uansett ikke med så lange tackler og blafrende spinnerblader, men mer enn langt nok til å få fisk.

Braid på snella er uten tvil veien å gå under bombardafiske. Man kjenner hvert napp og kan gjøre tilslag mye raskere. På denne måten unngår man at all kroket fisk er kroket langt nedi svelget, og man kan slippe ut den fisken man ikke trenger. 

I en senere artikkel går jeg mer inn i hvordan man fisker med et kastbart markdrag. 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

1 kommentar

Bombarda til bunnmeite - Fiskeavisen.no 21. desember 2020 - 01:54

[…] Jeg har tidligere skrevet om hvordan man kan bruke Bombarda til å lage et kastbart markdrag. Les artikkelen i sin helhet her: https://www.fiskeavisen.no/bombardafiske-slik-lager-du-ditt-eget-kastbare-markdrag/ […]

Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy