Hjem Nyheter Derfor skal du ikke rive beina av en krabbe

Derfor skal du ikke rive beina av en krabbe

Av Redaksjonen

Krabber vil både sulte og blø i hjel dersom de kastes på sjøen uten bein og klør.

HAVFORSKNINGSINSTITUTTET – Forfatter: Christine Fagerbakke

– Vi kan ikke dokumentere vitenskapelig at krabben har følelser som smerte eller frykt, påpeker forsker Gro van der Meeren.

– Likevel har den en atferd som gjør det rimelig å anta at den merker smerte eller ubehag, og den kan helt klart stresses, legger hun til.

Hun mener derfor det bygger på en misforståelse, at det ikke er så farlig at krabben mister noen klør og bein. 

Beste måten å ta livet av en krabbe, er å knuse hodet på den ved øynene og et par centimeter bakover.

Vil unnvike truende omgivelser

Frykt og smerte er følelser som er knyttet til det limbiske systemet i hjernen. Dette systemet har ikke krabben, noe som gjør at det ikke er mulig ut fra faglig dokumentasjon å si at krabbene kan registrere smerte og frykt på et følelsesmessig plan.

Likevel kan de sanse smerte som et fysiologisk fenomen. Dette fører uro som vises i form av flukt- og selvforsvarsreaksjoner. Dersom krabbene føler seg truet vil de enten fryse seg i posisjon eller vise en mer aggressiv adferd.

Med andre ord vil krabbene bli fysiologisk stresset og merke det som ubehagelig dersom de mangler nødvendige kvaliteter for å opprettholde funksjoner eller overlevelse. Skader i seg selv er svært stressende.

– De som overlever store skader vil ha unnvikelsesadferd, slik at de unngår truende omgivelser dersom det er mulig, forklarer van der Meeren.

Krabber som mister klør og bein naturlig, gjør dette som en siste løsning, som en naturlig forsvarsreaksjon. Foto: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet 

Krabbene blør langsomt i hjel

Dersom krabbene havner i en situasjon hvor de sitter helt fast, har de mulighet til å kaste sine egne bein og klør. Dette kalles autotomi, og er en naturlig forsvarsreaksjon. 

– Når krabbene slipper klørne på egenhånd, skjer det i en bruddsone etter at musklene på begge sider trekker seg hardt sammen. Deretter lukkes blodkarene på kroppssiden av en klaff, slik at blødningen minimeres, sier forskeren, og legger til:

– Bein og klør røskes som oftest av innenfor dette naturlige bruddstedet. Det fører at krabben blør i hjel, selv om det kan ta dager.

Dersom krabbene er så heldige at de overlever, bruker de gjerne flere år på å bli en fullt fungerende krabbe igjen. 

– De har en fantastisk evne til å regenerere tapte bein og klør. At de kan det, er nok årsaken til den fatale misforståelsen av at det «gjør ikke noe» om de mister en klo eller to, påpeker Gro van der Meeren.

Gjenoppbygging av klør og bein vil ta mange skallskifter. I mellomtiden vil krabben være hemmet i hva den kan spise og hvordan den skal gjemme seg, og miste muligheten til å kjempe om en make.

Kort om krabbens biologi og atferd:

  • Krabben er en gruppe av tifotkreps, som igjen er et ledd-dyr. Felles for disse er at de har et ytre skjelett som har en kombinert funksjon: smittebarriere, muskelfeste og forsvar mot skade fra rovdyr og andre.
  • Krabbene puster med gjeller.
  • Veksten skjer gjennom skallskifte, siden skallet i seg selv er et solid panser. Det nye skallet blir fort hardt etter at krabben trekker seg ut av det gamle skallet, men i disse få dagene er de svært sårbare for å bli spist av rovdyr.
  • Hunn-krabbene parrer seg umiddelbart etter skallskifte, før skallet blir solid. Ellers får ikke hannen ført spermpakkene inn i egglederne.
  • Musklene styrer bevegelse av skallet, hjerte og tarm. Det er to hovedtyper, raske og sene muskler.
  • Nervesystemet til krabben er bygget opp av to store nerveknuter i kroppen og i hjernen. Fra disse knutene strekker nervene seg ut i kroppen.
  • Hjernegangliet er det mest sammensatte gangliet, med mottak, prosessering og samordning av sanseinntrykk.
  • Lukt og smak er noen av de viktigste sansene til krabbene.
  • De bruker lukt, lys, strøm og magnetisme for å kunne vandre i riktig retning.

Les mer om krabben her: https://www.hi.no/hi/temasider/arter/taskekrabbe

Det er ulovlig ifølge dyrevernsloven å brekke av klørne til en krabbe. Les mer her: https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskevelferd/forbudt_aa_brekke_av_klorne_paa_levende_krabber.5899

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_21]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy