Hjem Nyheter Eksplosjonsaktig økning i lakselus

Eksplosjonsaktig økning i lakselus

Av Redaksjonen

– Produksjonen av lakselus har aldri vært høyere i nord enn det den er nå.

Havforskningsinstituttet – Forfatter: Beate Hoddevik

Det sier havforsker Anne Sandvik.

Hver uke innhenter hun data over hvor mye lakselus det er på oppdrettsfisk. Disse rapporteres av oppdretterne.  

Tallene bruker hun til å beregne hvor mye lakselus som slipper ut fra oppdrettsanlegg og hvor de driver med havstrømmene – før de har vokst til smittsomme lus som kan sette seg på fisk.

– I nord så vi en eksplosjonsaktig økning og mangedobling av antall luselarver i sommer, sier forskeren.

Graf som viser at produksjonen av luselarver går nesten rett oppover fra ca uke 30 til 34.
Den røde linjen viser hvordan produksjonen av luselarver har økt de siste ukene sammenlignet med de tre siste årene. I samme periode har også sjøtemperaturen vært høyere enn normalt. Figuren viser situasjonen i Produksjonsområde 12 som er Vest-Finnmark i uke 34, men også andre områder har mye lus. Dersom du er interessert i andre produksjonsområder, kan du sjekke status i ukerapporten vår (oppdateres en gang i uken, pdf).

Rammer særlig ørret og røye

Tidspunktet for økningen gjør at spesielt sjøørret kan ha blitt utsatt for luseangrep.   

– Når luselarvene har utviklet seg til smittsomme kopepoditter er de klare til å feste seg på laks, sjøørret eller sjørøye, sier Sandvik.  

Mens laksen svømmer ut i havet på forsommeren, beiter de to andre artene over et lengre tidsrom i fjordene og langs kysten. Sjøørreten kan være spesielt utsatt da den står lengre ute i fjorden enn sjørøya.

– Risikoen for at sjøørret blir infisert med skadelige mengder lus, har økt de siste ukene, sier Sandvik.

Som eksempel trekker hun fram at det i uke 30 var mer enn dobbelt så mange voksne hunnlus på oppdrettsfisken i PO8 enn på samme tid i 2023.

Lakselusa spiser på fisken, og i verste fall dør fisk som får mange lus på seg.

Foto av sjøørret som svømmer i sjø.
Sjørret (arkivfoto).
Foto: Rune Nilsen / Havforskningsinstituttet

Temperaturen får skylden

– Den store økningen i nord skyldes trolig den høye sjøtemperaturen i sommer. Den har gitt lusene veldig gode levevilkår, sier Sandvik.

Tempoet på livssyklusen til lakselus er avhengig av temperaturen. Ved høye temperaturer går den raskere, det vil si at lusene fortere blir voksne og kommer i gang med å formere seg. I tillegg øker evnen de har til å feste seg på en fisk med økende temperatur. Det igjen fører til flere lus, både voksne og yngre, samtidig.

Like varmt som Vestlandet

I nord har sjøtemperaturen vært høyere enn normalt i sommer. Også på HI sine faste stasjoner for temperaturmåling vises dette tydelig.

– På en av de faste stasjonene, Eggum, ble det målt hele 16,85 grader i august. Vanligvis ligger temperaturen her, på yttersiden av Lofoten, på rundt 12-13 grader, sier Sandvik.

Sjøtemperaturene som er målt i nord i år er omtrent de samme som pleier å være på Vestlandet.

I tillegg til HI sine faste stasjoner, har forskerne tilgang på oppdretterne sine temperaturmålinger via Barentswatch.  

– Oppdretterne måler temperatur på 3 meters dyp, disse inngår også når vi gjør beregninger på mengde lakselus. Temperaturen på 3 meter har vært 3-4 grader over det som er vanlig i nord, det har gitt lusene en kjempefordel, sier Sandvik.

Graf som viser utvikling av temperatur gjennom flere år. Årets markering viser at temperaturen ligger høyere enn normalt fra ca uke 30.
Oppdretterne måler temperaturen på 3 meters dyp. Figuren viser mediantemperatur for alle anleggene i Produksjonsområde 12 t.o.m uke 34. Rød linje er årets målinger, de andre er fra tidligere år. Dersom du er interessert i andre produksjonsområder, kan du sjekke status i ukerapporten vår (oppdateres en gang i uken, pdf). I flere av de andre produksjonsområdene viser sommerens hetebølge enda tydeligere i temperaturgrafen enn det den gjør i denne.
Kart som viser temperatur langs hele kysten.
På dette kartet fra 15. august kommer hetebølgen i havet i nord tydelig fram, temperaturen er til dels like høy eller høyere enn det de pleier å være på Vestlandet. Skalaen på høyre side viser °C.

Ett oppdrettsanlegg produserer millioner av luselarver

Selv om lakselus finnes naturlig i sjøen, kommer de fleste lusene nå fra oppdrettsanlegg for laks. Og i år settes det altså en uønsket produksjonsrekord i nord.

Men hvor mye lus kan det være i et oppdrettsanlegg? Her er et lite regneeksempel:  

– Dersom vi tar utgangspunkt i at en enkelt merd inneholder mellom 100 000 og 200 000 fisk, og hver av disse har 0,5 voksne hunnlus (som er lovlig grense fra uke 27 i nord), vil denne merden ha 50 000 til 100 000 voksne hunnlus før det er krav om å avluse fisken, forklarer Sandvik.  

De siste ukene har mange anlegg rapportert om økende mengder voksne hunnlus, og eksempelvis i PO 12 er det nå fire ganger så mange hunnlus som det har vært de siste årene.  I uke 34 hadde 56 av 558 anlegg langs norskekysten mer lus enn tillatt (kilde: Barentswatch).

Fortsatt mye lus i sør – men ikke mer enn vanlig

I sør har vanntemperaturen vært omtrent som vanlig gjennom hele sommeren. Selv om det totale antallet voksne hunnlus er like høyt eller høyere enn i nord, er det ikke høyere enn det har vært de siste årene.

Overvåking av lakselus

I tillegg til å beregne utslipp av lakselus og hvordan de sprer seg, overvåker Havforskningsinstituttet mengden lakselus på vill laksefisk (laks, sjøørret, sjørøye) i utvalgte områder langs kysten. Om våren øker temperaturen først i sør, dermed starter overvåkingen først her – disse resultatene kan du lese om her. Resultatene fra overvåkingen i nord er ikke ferdig kvalitetssikret enda, men blir tilgjengelig i løpet av høsten.

 

 

 

 

 

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_23]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy