Hjem Fiske Er dette fjorårets største elvefangede ørret?

Er dette fjorårets største elvefangede ørret?

Av Redaksjonen

….og så smalt det! Et kontant hugg etterfulgt av et vanvittig utras! Et utras den 6,5 kilos gjedda noen minutter i forveien ikke rakk til knærne.

Tekst og foto: Petter Bibow Handeland

Et utras jeg ikke har kjent maken til på mine over 30 år som sportsfisker. I hvertfall i ferskvann. En viss brun flatfisk på 216 centimeter, i en av verdens kraftigste tidevannsstrømmer er i samme liga – toppligaen!


Det kan da ikke være enda ei gjedde?

Eksplosiviteten, hastigheten og utholdenheten tilsier prikkefant. STOR PRIKKEFANT! Target-arten!

Minuttene går, jeg har fortsatt ikke sett fisken. Den stanger i dypet – hoderistingene er voldsomme! Og så eksploderer det igjen. Ut mot hovedløpet i elva, der hastigheten på vannet er størst. Snella skriker, og snøret spruter ut av snella!

60-70 meter med line forsvinner i et jafs, og jeg er redd den skal tømme snella for multi. Multi som jeg har kjøpt på BILTEMA! 0,16 multi, av 8-tråders type. En bra sene, faktisk!

Jeg må kjøre etter.

Alene i båten, med et beist av en fisk kjempende febrilsk i andre enden. Med en hånd på stanga og den andre rundt fjernkontrollen til Motorguide’n, kjemper jeg sakte tilbake meter for meter, og snart er fisken under meg.

Daiwa-stanga i kategorien 10-40 gram står i 180-grader, og Shimano-snella jobber som besatt. Ingen tegn til skavanker foreløpig. Men hva med 0,40 fluorcarbonen og den stakkars wobbleren, en Duo Tide Minnow jeg fant i strandsona ved Hurdalssjøen i vår? Hvor lenge har den ligget der, og hvordan er kroker og splittringer etter lang tid i vannet…?

At det er en Duo Tide Minnow i enden av snøret er ikke tilfeldig. Det er et undervurdert bete, spør du meg. Med sin lange, slanke fasong. Jerket inn med lange spinnstopp, er den i mine øyne et svært giftig våpen i jakt etter våre største predatorfisker!

Fisken jobber fortsatt som besatt!

20 meter dit, 40 meter andre veien. Ned i dypet, ut mot strømmen. Det har gått et kvarter, kanskje tjue minutter. Og så ser jeg den endelig der nede i det klare vannet; Ørret!!

Den må da være 10 kilo!! Jeg har aldri sett maken!!

Kampen er på ingen måte over. Håven, også den fra Biltema, som alltid har vært for stor, er nå for liten. Altfor liten!

De voldsomme kreftene ebber endelig ut i andre enden, og sakte men sikkert får jeg presset dyret opp mot overflaten.

Daiwa-stanga imponerer stort. For en rygg! Shimano-snella og Biltema-multi’n har også fiksa biffen, og de stakkars krokene og splittringene på Tide Minnow like så.

I en mindre elegant manøver, får jeg på finurlig vis styrt livets fisk inn over håven, og med båtripa som brekkstang benner jeg den opp. På mirakuløst vis knekker den massive fisken ned og blir liggende i nettet. JACKPOT!

For et DYR!

Synet av fisken brenner seg inn på netthinnen. Dette vil bli med meg til den dagen jeg går i grava.

Og la meg bare presisere dette; kilosørret er for meg skikkelig stor ørret, men en nå bestenotering på 3,1 kilo fullstendig blåst av banen!

Med fisken i håven tar jeg sikte på nærmeste sted å gå i land. Som ivrig C&R-fisker er det utrolig viktig for meg å sette fisken tilbake uskadet, og dessverre er det et stort skår i gleden å se at fisken blør fra gjellene. Ikke fra en krok, for den er ikke kroket dypt, men antagelig etter det enorme basketaket i elva.

Omsider får jeg veid og målt fisken, her det ingen tvil om jeg skal slite hardt for ny personlig rekord på ørret.

Noen kjappe bilder senere, fortsatt med fisken liggende i vannet, prøver jeg å gjenutsatt dyret. Men til ingen nytte. I en halvtime står jeg med vann til knærne i det kalde vannet, men dessverre ebber livet ut av den majestetiske fisken.

Ør og sliten får jeg båten på land og setter kursen mot Jessheim og fiskekompis Oddvar Henriksen – en rutinert mann med mange store laksefisker på samvittigheten. Selv er jeg helt tappet. Fullstendig tom. Det er nesten så jeg må klype meg i armen. Var dette en drøm? Har det virkelig skjedd?

Henriksen er på sin side opplagt som vanlig – tydelig begeistret over det massive fisken. Og etter kontrollveiing og måling på god vekt, er de harde fakta hugget i stein: Fisken har en lengde på 92 centimeter og en vekt på 8,44 kilo!


Takk til Jaktia Jessheim for god rådgivning på utstyrsfronten. Flere av elementene i utstyrspakka kom fra deres hyller.


Og så en liten oppfordring til slutt;

Det ligger mange timer bak de store fiskene. Mange timer og mange turer uten fisk. Disse “henter” man bare ikke, selv om det ofte kan se slik ut i sosiale medier.

Kos dere med fisket og gi ikke opp – plutselig sitter den!

Tight lines!

Strossle

Du vil kanskje like dette også

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy