Hjem Fiskeguider Fluefiske for nybegynnere. Del 1

Fluefiske for nybegynnere. Del 1

Av Redaksjonen

Skrevet av Dan Eckholm

Fluefiske for nybegynnere:
– Om fluefiske og fluestang
Om fluefiske:

Det sies at den eneste fiskeren du ser smile uten fangst er fluefiskern. Dette skyldes at det å få til et perfekt kast er ganske likt det å få fisk. Så man starter gjerne ikke med fluefiske  for å få fisk eller kaste kjempe langt, men for turen sin skyld. Det og få fisk er bare en god bonus. Når du får den første fisken på en fluestang, da er du dessverre bitt av det å dælje flue.

Fluefiske er for mange, som for meg, en slags meditasjon og en flott måte å nyte natur og omgivelser på. Det magiske øyeblikket der en flue slår perfekt over etter å ha ladet stangen, og selvfølgelig det og en gang få fisk.

Det finnes to typer fluefiske; Tørrfluefiske og våtfluefiske. Tørrfluefiske er når du fisker tørt. Det vil si at du fisker med fluer og insekter som ligger oppå vannfilmen. Fisker du tørt så gjør du dette når det vaker, fordi da er fisken oppe og spiser. Dette skjer som regel når larver klekker ut til å bi flue. Da er det også mange fluer som dør og faller ned på vannfilmen. For å lære mer om dette anbefaler jeg boken til Lars Lenth – Fluefiskerns felthåndbok. Med tørrfisking bruker du flytesnøre og tørrfluer/insekter som skal etterligne et bytte for fisken. Det meste av fisk kan fiskes tørt så lenge det vaker/klekker men de fleste tørrfisker etter ørreten.

ørretpaaflue

Og finne ut hva ørreten spiser på påvirkes av sted, årstid osv. Det du må gjøre er å se på insektene som flyter på vannet, og bruk en flue som ligner både i størrelse og utseende. Jeg vil absolutt anbefale Appen til Hooked. Du kan lese om den her.

Om fisken ikke vaker kan du blindfiske og håpe at en ørret ser ditt bytte og griper sjangsen for en liten matbit. Om dette er av lite interesse kan du eventuelt fiske med streamer. Da er et Intermediet WF snøre mest populært. Dette bruker du fordi streamerfluen du bruker skal etterligne en fisk eller annet større undervannsinnsekt, men siden fluer er såpass lett trenger du et snøre for å få fluen under vannoverflaten. Det går også an å bruke Intermediet Poly Leader for å få streameren til å synke om du kun har flytesnøre. (Les mer om Poly Leader i Del 2. Fluesnøre)

Når du skal fiske sjøørret og annen større rovfisk, så er det vanligste å bruke et intermediet snøre sammen med streamere av forskjellige typer. Sjøørret og ørret er samme type fisk bare at den ene lever i sjø og den andre i ferskvann (Les mer om fangst metoder i del 3).

Det som mange, og jeg selv, mener er lettest å starte med er en klasse 5 eller 6 stang og fiske vått. Dette er fordi denne klassen er lett og håndtere, og man lærer fortere å kaste riktig. Det er heller ikke så tungt å kaste med en klasse 5 stang, i forhold til en klasse 8 stang.

Vading er også en del av fluefiske. Dette er for å komme nærmere fisken og for å ta en fisk fra en annen vinkel. Er du på din første tur så ikke kast deg ut i et stille vann med vadebuksene med en gang. Start gjerne fra land og et par meter i fra før du beveger deg ut i vannet med vaderne. Dette er fordi når du tråkker i vannet så bråker det og du vil dermed skremme all fisken i nærheten. Du har sikkert hørt hvor lett man hører under vann når du ligger i et badekar.

Fluestang:

orvis_rod_clearwater_outfit_fw

Når du skal kjøpe deg en fluestang er det viktig å tenke på hva du skal fiske etter. Fluefiske er delt inn i klasser. Klasse 1-5 er ørret og annen mindre fisk (5 -liten SØ), 6, 7 og 8 for sjøørret, lyr, sei, gjedde og annen innsjø fisk, (8 og) over er for laks og stor fisk. Det samme gjelder snøret som må ha en tilsvarende klasse som stanga, da disse går hånd i hånd. Din forhandler vil hjelpe deg med valg av dette.

Av fiskestenger har du tohåndsstang og enhåndsstang. Forskjellen ligger i navnet, enhåndstang bruker du med en hånd og gjerne med type overhodet kast og rullekast (se mer om fluekasting i del 3). Tohåndsstang brukes på de større klassene til større fisk, og av kastemetode bruker man helst speycasting.

Så før du kjøper utstyr er det lurt å tenke på hva du skal fiske etter. Skal du hovedsakelig fiske ørret og sjøørret vil en klasse 6 stang være ypperlig, da denne er mest allround av alle klassene vi har. Dette kommer også an på produsenten. Det går selvfølgelig greit å bruke en klasse 8 stang til å fiske ørret men dette vil være «overpowered» både for å kjøre fisken og når snøre treffer vannet. I stedet for et plopp som kan komme av en sluk, vil det være et røskende plask fra et langt snøre i et stille vann. Bruker du riktig utstyr vil du ha større sjanse for å få fisken, og du vil ha det mye morsommere når du eventuelt får fisk du skal kjøre.

Selv har jeg et fluesett i klasse fem til ørret og en i klasse 8 til større fisk som gjedde, lyr, sjørret og laks. Det er mange nybegynnersett du kan kjøpe, men min anbefaling vil falle på Guideline sitt Hatch sett. Dette er et kjempebra sett for prisen du betaler og et komplett sett der du får alt du trenger.

Når det gjelder fluefiskeutstyr, er det ofte sånn at du får akkurat det du betaler for. Abu Garcia har et billigere sett, men etter å ha testet dette selv kan jeg ikke anbefale dette videre. Du kommer til å bruke en del penger på denne hobbyen, så velg med utstyr med omhu, men uansett hva du velger kommer du til å venne deg til den stangen du velger.

Vil du ha min anbefaling så vil dette være Orvis Clearwater. Jeg har ikke testet mye annet, men er veldig fornøyd med dette settet. Spør du noen andre vil du sikkert få et annet svar. Derfor er mitt beste nybegynner-tips å kjøpe billigsettet/hatch settet til Guideline, da dette er mer rimelig. Orvis Clearwater settene kan du få kjøpt hos Campelen på Bryggen.

Sammendrag:

  • Fiske ørret – Klasse 1-2-3-4-5.
  • Fiske sjøørret – 5-6-7-8
  • Fiske laks – 9-10-11-12
  • Tohåndsstang – laks (Speycast)
  • Enhåndsstang – alt annet (overhodet og rullekast)
  • Flytesnøre til å fiske med tørrfluer
  • Synkesnøre til streamer

Les mer om fluefiske for nybegynnere her:
Fluesnøre 
– kastemetoder – Ekstrautstyr

Skrevet av Dan Eckholm

Strossle

Du vil kanskje like dette også

4 kommentarer

Fluefiske for nybegynnere. Del 2 Fluesnøre. - Fiskeavisen.no 19. april 2016 - 21:05

[…] Skrevet av Dan Eckholm – Stramtsnoreblog.wordpress.com Ikke lest del 1? Les den ved å klikke her. […]

Svar
Fluefiske For nybegynnere. Del 3. kastemetoder - Fiskeavisen.no 27. april 2016 - 19:11

[…] Fluefiske For nybegynnere del 1. Fluefiske For nybegynnere del 2. […]

Svar
Fluefiske for barna | Runesfluefiske.com 11. november 2018 - 01:18

[…] er selvfølgelig en fordel om de er kjente med fisking fra før av, ellers risikerer vi at sønnen eller datteren vår får avsmak. Det finnes ingen […]

Svar
Guide - Slik får du fisk i saltvann i sommer - Fiskeavisen.no 13. juli 2020 - 16:46

[…] Les også: Fluefiske for nybegynnere […]

Svar

Legg inn en kommentar

[script_20]

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy